Az F1 elnöke szeretné, ha Vettel még 60 évesen is versenyezne

Forma-1, Sebastian Vettel, Ferrari, Barcelona teszt
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 21: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF1000 in the car during day three of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 21, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Eric Alonso/MB Media/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Chase Carey szerint a pilóták a Forma-1 hősei, és közöttük is a legkiválóbb egyéniségek között emlegette a Ferraritól az év végén távozó Sebastian Vettelt. Leszögezte, a folytatásról a négyszeres világbajnoknak kell döntenie.

Utolsó szezonját kezdi meg az idén Sebastian Vettel a Ferrari színeiben, miután a csapat május elején bejelentette, hogy nem hosszabbítják meg a négyszeres világbajnokkal az év végén lejáró szerződésüket, és Carlos Sainz érkezik a helyére a McLarentől.

Azóta kérdés, hogy mit hoz a jövő a német pilóta számára, a pletykák szerint a Mercedes egyik ülésére pályázik, de meglepetés lenne, ha a világbajnoki címvédő állást ajánlana neki. Enélkül csak a Renault jöhet szóba, ott viszont kérdéses, hogy Vettel újra versenyképes lehetne-e, így arra is jó esély van, hogy 33 éves korában visszavonul a Forma-1-tól.

Felmerült, hogy a Forma-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media is szerepet játszhat a pilótamozgásokban, ahogy annak idején Bernie Ecclestone is tette, de Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója kijelentette, Vettelnek kell döntenie a jövőjéről.

Vettel az idén még biztosan versenyezni fog, de kérdés, hogy mi lesz utána Forrás: Getty Images/2020 Eric Alonso/MB Media/Eric Alonso/Mb Media

„Ő a nagyszerű hősök egyike, négyszeres világbajnok, nagyszerű, hogy az idén még versenyezni fog – méltatta a német sportolót az RTL műsorában. – Sebastiannak kell döntenie [a folytatásról], de ő nagyon sokak hőse, nagy sikereket ért el. Én azt szeretném, ha a 60-as éveiben is versenyezne, de erről neki kell döntést hoznia.”

Lewis Hamilton mellett Vettel a Forma-1 előző évtizedének meghatározó alakja, a jelenlegi mezőny második legsikeresebb tagja, jelenleg az egyetlen német versenyző a mezőnyben. A Ferrarinál az volt a célja, hogy megidézze Michael Schumacher sikersorozatát az olasz istálló színeiben, azonban öt év alatt nem tudott a világbajnoki cím közelébe kerülni.

Július 5-én indul a szezon, Vettel a Ferrari színeiben áll rajthoz Forrás: NurPhoto via Getty Images/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Carey ettől függetlenül Vettelt a sportág legnagyobb alakjai közé sorolja: „A pilóták a legfényesebb csillagaink, ők a hősök. A pályák ők adják a bátorság és a képességeik tanúbizonyságát, és ez elképesztő. A világ imádja a hősöket, és ők a mi hőseink. Ha pedig valaki négy világbajnokságot nyert, akkor bizonyosan a legnagyobb hősök közé emelkedett.”

Nemrég Vettel korábbi ellenfele, Robert Kubica is nyilatkozott a négyszeres világbajnok és a Ferrari szakításáról. A lengyel veterán elismerte, kissé meglepte, hogy elválnak a felek útjai.

„Ha viszont egy kapcsolatnak vége, jobb azt lezárni – mondta a Corriere della Serának. – Azt hiszem, hogy a döntést nem mostanában hozták meg, a Ferrari minden lépést előre megtervez, és a pénz sem játszott szerepet. Bátor választás Sainz mellett elköteleződni, mert még sohasem versenyzett élcsapatnál, és ez nehézségeket okozhat. [Valtteri] Bottas vagy [Daniel] Ricciardo kicsit biztosabb lett volna, de mindig vannak prók és kontrák.”