Leclerc betlizett, Alonso célba vette a virtuális Triple Crownt

Forma-1, Fernando Alonso, Monaco, esport
MONACO, MONACO - JUNE 06: MONTE CARLO, MONACO - JUNE 06: (EDITORIAL USE ONLY) (Editors note: This image was computer generated in-game) Fernando Alonso, driver of the 14 Kimoa / Allinsports during The Race All-Star Esports Series powered by ROKiT Phones at a virtual Monaco Street Circuit on June 6, 2020 in Monte Carlo, Monaco. (Photo by Sam Cobb/Torque Esports via Getty Images,)
Vágólapra másolva!
Folytatódott a virtuális autóversenyek dömpingje a hétvégén. Fernando Alonso monacói győzelmével ráhajtott a virtuális Triple Crownra is, a Forma-1-esek hivatalos futamán Charles Leclerc pedig várakozáson alul teljesített, ami összetettbeli vezető helyébe került.

Noha már nem kell sokat várni, hogy elkezdődjön a valódi Forma-1-es szezon, az IndyCar pedig ezen a hétvégén már vissza is tért a valós pályákra, azért egyelőre nem maradtunk virtuális száguldás nélkül, a jelenlegi és korábbi F1-es pilóták ezúttal is összecsaptak a különböző online sorozatokban. Fernando Alonso az igazi mellett a virtuális Triple Crownra is ráhajtott, Charles Leclerc pedig az utolsó futam előtt elveszítette a vezetést a pontversenyben.

Alonsóék Monacóban versenyeztek Forrás: Torque Esports via Getty Images/2020 Torque Esports/Sam Cobb

Miután a múlt héten lezárult a második szezon, júniusban elkezdődött a The Race által szervezett All Star Series harmadik idénye, amely rendhagyó módon a motorsport tripla koronája előtt tiszteleg. Ennélfogva a három kategória versenyzői Monacóban, Indianapolisban és Le Mans-ban csapnak össze, azon a három versenyen, amelyek mindegyikét a valóságban eddig csak egy pilóta, a néhai Graham Hill tudta megnyerni. Az utóbbi években Fernando Alonso miatt hallhatunk elég sokat a Triple Crownról, a spanyolnak már "csak" egy Indy 500-siker kellene ahhoz, hogy feliratkozzon a szintén kétszeres Forma-1-es világbajnok Hill mellé.

Könnyen lehet, hogy az idei Indy 500-on harmadszor próbálkozó Alonsónak a virtuális Triple Crown hamarabb össze fog jönni, mint a valódi, ugyanis az All Star Series harmadik idényét megnyitó monacói viadalon megnyerte a legendák versenyének első futamát, a másodikon pedig a dobogó legalsó fokán végzett.

Az első futamon a pole-ból induló spanyol végig dominált, egyedül a rajt után az első kanyart levágva elé kerülő Hello Castroneves rondított bele kicsit a zavartalan versenyzésébe, de ő is csak a Mirabeau-kanyarig tudta feltartóztatni őt. A kétszeres világbajnok mögött egy másik Triple Crown "jelölt", a monacói és indianapolisi sikerrel rendelkező Juan Pablo Montoya szelte át a célvonalat, miután férfias küzdelemben lenyomta Jan Magnussent.

Castroneves nem kimondottan szabályos eszközökkel állt az élre, de Alonso hamar helyretette Forrás: Torque Esports via Getty Images/2020 Torque Esports/Sam Cobb

A fordított rajtrácsos második futamon Andy Priaulx örülhetett, akit Petter Solberg sokáig szorongatott, mielőtt kapcsolódási hiba miatt eltűnt az éterben.

Hátrébb igen nagy volt a tülekedés, a rajt után egy pillanatig Alonso is fejjel lefelé szemlélte a monacói aszfaltcsíkot, ettől pedig úgy felszívta magát, hogy sérült autóval egészen a harmadik helyig jött fel,

Castronevest az utolsó körben előzve. A második a szintén szép előretörést bemutató Monaco-specialista Montoya lett.

Ami az aktív autóversenyzők futamait illeti, az elsőn az All Star Series-ben debütáló, egyenesen a Formula E virtuális bajnokságának New York-i futamáról "érkező" Oliver Rowland diadalmaskodott, miután csupán egy tucat gyakorlókört követően a polc pozíciót is megszerezte. A második futamon az elsőt a harmadik helyen záró Job van Uiterté lett a virtuális trófea, ami azért nagy szó, mert a fordított rajtrács miatt az European Le Mans Series-ben szereplő francia csak a 16. helyről rajtolt.

Az aktív pilóták és a szimulátorosok futamain is nagy volt a tülekedés Forrás: Torque Esports via Getty Images/2020 Torque Esports/Sam Cobb

A profi esportolók között szokás szerint magyar résztvevők is voltak, Báldi Gergő az első futamon a kilencedik, a másodikon az ötödik helyet szerezte meg, Csuti Zoltánnak pedig egy 18. hely és egy kiesés volt a mérlege. Az első versenyt Lucas Blakeley, a másodikat Jan von der Heyde nyerte. Folytatás két két múlva Indianapolisban.

Az F1-esek Bakuban parádéztak

Ami az erre a hétvégére jutó Forma-1-es esport-futamokat illeti, a Veloce NotTheGP sorozata és a Virtuális Bakui Nagydíj is hozott bőven izgalmakat. Elsőként előbbit futották le a versenyzők, akik két, a valós versenytáv 25%-ban meghatározott futamot teljesítettek. Legalábbis ez volt a terv. Az első versenyen Cem Bolukbasi, az Alpha Tauri esportolója nyert, miután az utolsó méterekig késhegyre menő csatát vívott a mercedeses James Baldwinnal, akit az utolsó körben, a célegyenesre fordulva vert meg. Bolukbasi ezzel a német és a belga forduló után harmadik győzelmét szerezte a NotTheGP-sorozatban.

A valódi F1-es pilóták nem villogtak, a legjobb közülük a hetedik helyen befutó Nicholas Latifi lett, aki a verseny elején összeütközött Lando Norrisszal. A McLaren versenyzője hibázott, hátulról megforgatta a kanadait, akinek keresztbeálló Williamsébe többen belerohantak, többek között az idő nélkül az utolsó rajthelyről induló Charles Leclerc is.

És hogy mi történt a második futamon? Nos, semmi, azt ugyanis szervergondok miatt törölték, finoman szólva sem erősítve az esemény komolyan vehetőségét.

A másnapi Virtuális Bakui Nagydíjon ilyen gondok nem voltak, a pole pozíciót George Russell szerezte meg Alex Albon és Louis Deletraz előtt. A pontversenyben vezető Leclerc csak a tizedik lett. Erre a hétre csatlakozott a mezőnyhöz Sergio Pérez, valamint a megszokottak szerint sztársportolók is színesítették a névsort, indult Gianluigi Donnarumma, az AC Milan kapusa, Aymeric Laporte, a Manchester City játékosa, valamint a rutinos esportolónak számító Thibaut Courtois, a Real Madrid hálóőre is.

Itt nézheti vissza a NotTheGp azerbajdzsáni versenyét

Russell és Albon simán eljöttek az első két helyen a rajtnál, a Williams pilótája megtartotta a vezetést.

Hátrébb már az első kanyarban többen megforogtak, Leclerc is balesetbe keveredett, és visszaesett a 14. helyre.

A Russell-Albon-Gutiérrez hármas ellépett a futam elején, őket néhány másodperccel lemaradva Lando Norris követte a negyedi helyen. Az élbolyból elsőként Albon állt ki kerékcserére a 6. körben, és feltette a kemény gumikat. Russell, Norris és Gutiérrez a 7. körben követte a példáját, de a Williams britje más taktikát választott, ő ugyanis közepes gumikon folytatta.

A következő körökben Williams páros repülést láthattunk, a még kerékcsere előtt álló Latifi DRS-távolságon belül követte Russellt, tőle 1,5 másodpercre lemaradva Albon autókázott, mígnem elkapta a kanadait, és valamivel több mint 2 másodperces hátrányból üldözőbe vette Russellt. A 14. körre a pontverseny második helyezettje ellépett egy kicsit, 4 másodperce fölé növelte a különbséget.

Leclerc ugyanott került bajba, ahol a tavalyi időmérőn összetörte a Ferrarit

Ahogy közeledett a 26 körös futam vége, kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy Russell választott jól gumit,

a jobban tapadó közepesek ugyanis nem akartak elfogyni, Albon így nem tudta kihasználni az elméletben tartósabb keményebb keverék előnyeit,

és végül 6,8 másodperccel lemaradva ért célba a második helyen. Tőle 8,4 másodperccel lemaradva Guriérrezé lett a harmadik hely, míg a negyedik helyen a sorozat történetében ilyen jó pozícióban még sosem végzó Norris jött be. Leclerc a futam eleji balesetből már nem tudott talpraállni, és csak 14.-ként, egy hellyel a debütáló Pérez előtt szelte át a célvonalat,

ami egyben azt is jelentette, hogy elveszítette a vezető helyét a pontversenyben, az utolsó forduló előtt Russell állt az élre.

A profi szimulátorosok versenyét Jarno Opmeer nyerte Lucas Blakeley és David Tonizza előtt, Bereznay Dániel a 13. pozícióban zárt. Folytatás egy hét múlva a szezonzárón, Montrealban.