Monza után Imolába mehet az F1, Portugália duplázással térne vissza

Forma-1, San Marinói Nagydíj, Fernando Alonso, Michael Schumacher, Renault
Spanish Renault driver Fernando Alonso crosses the finish line of the Imola racetrack ahead of German Ferrari driver Michael Schumacher during the San Marino Grand Prix, 24 April 2005 in Imola, Italy. Spanish Renault driver Fernando Alonso won the race ahead of German Ferrari driver Michael Schumacher and English BAR-Honda driver Jenson Button. POOL AFP PHOTO RUBEN SPRICH / AFP PHOTO / POOL / RUBEN SPRICH
Vágólapra másolva!
Miután a nyárit bejelentették, formálódik a Forma-1 őszi idénye, amelyben sajtóhírek szerint egy legendás pálya és egy ország is visszatérhet.

A bakui, japán és szingapúri verseny törlésével egyre inkább úgy tűnik, hogy a Forma-1-nek égető szüksége lesz további európai versenyek rendezésére ahhoz, hogy biztosan képes legyen a televíziós jogdíjakat garantáló 15 futam megrendezésére az idén. Lévén az ősszel esedékes amerikai és távol-keleti futamok közül többnek a megrendezése továbbra is erősen kérdéses a koronavírus-járvány miatt, a sportág vezetői bevallottan vizsgálják a lehetőségét annak, hogy mely európai pályákra vihetik el a mezőnyt. Könnyen lehet, hogy 24 év után ismét láthatunk Portugál Nagydíjat, 2006 óta először pedig Imolába is visszatérhetnek a csapatok.

Az imolai futam régen az európai szezon kezdetét jelentette Forrás: Getty Images/2003 Getty Images/Clive Mason

Jelenleg csak az idény első nyolc versenye biztos, a nyolcadikat Monzában rendezik szeptember 6-án. Ami az azutáni időszakot illeti, egyelőre mindenki csak találgat. Az egyik esélyes európai helyszín a nagymúltú Autodromo Enzo e Dino Ferrari versenypálya Imolában. Az F1-es futamnak legutóbb 2006-ban otthont adó aszfaltcsík korábban már kétszer is jelezte, hogy szívesen beugrana az idén.

Szándékai komolyságát mutatja, hogy megújította június 17-én lejáró, az F1-es rendezéshez elengedhetetlen Grade 1-es licencét.

„A licencünk megújításával képesek vagyunk F1-es futam rendezésére, miután minden, az FIA által megkövetelt sztenderdnek megfelelünk. Reméljük, hogy csapatmunkával valóra válhatnak az álmaink" – nyilatkozta Uberto Selvatico Estense, a pálya igazgatója.

Az Autosport szerint amennyiben rendeznek versenyt Imolában, a legesélyesebb időpont szeptember 13-a lehetne, egy héttel a monzai Olasz Nagydíj után. Erre a dátumra pályázik a hírek szerint Mugello is, az ottani verseny helyzetét azonban kissé bizonytalanná tette, hogy a MotoGP törölte idei mugellói futamát, mivel nem talált megoldást a nagydíj biztonságos lebonyolítására.

F1-es teszt már volt Portimaóban Forrás: AFP/Francisco Leong

Ami a portugáliai versenyt illeti, korábban is rebesgették a létrejöttét, az A Bola portugál sportnapilap szerint pedig egyre biztosabbnak tűnik, hogy az idén ismét lehet Portugál Nagydíj a versenynaptárban.

A helyszín a korábban több F1-es tesztnek otthont adó Autódromo Internacional do Algarve, amely a lap szerint szeptember 27-én láthatja vendégül a mezőnyt, ráadásul mindjárt kétszer,

ugyanis október 4-én is rendezhetnek egy futamot Portimao mellett. Előbbi verseny a 26. Portugál Nagydíj, utóbbi az 1. Algarve Nagydíj nevet kapná. Az országban legutóbbi 1996-ban volt F1-es verseny, azt Estorilban tartották.