Az F1-es pilóták nem sokat érzékelnek az óvintézkedésekből

Forma-1, Alexander Albon, Christian Horner, Red Bull Racing, Silverstone teszt 2020
NORTHAMPTON, ENGLAND - JUNE 25: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Alexander Albon of Thailand and Red Bull Racing talk in the Pitlin the Pitlaneduring the Red Bull Racing RB16 Filming Day at Silverstone Circuit on June 25, 2020 in Northampton, England. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Alex Albon és Christian Horner is úgy érzi, hozzá fognak szokni a nemsokára kezdődő szezonra bevezettet koronavírus miatti óvintézkedésekhez, ami a thai-brit pilóta szerint a versenyzők szemszögéből alig változtat valamin.

A topcsapatok közül utolsóként a Red Bull Racing is pályára lépett a július 5-i ausztriai szezonnyitó előtt. Az energiaitalos alakulat csak egy versenyzővel gyakorolta a koronavírus-járvány miatt bevezetett új protokollt, mivel Max Verstappennek kéthetes karanténba kellett volna vonulnia, ha elutazik Silverstone-ba. Alex Albonnak azonban hasznosan telt a 100 km-ben maximalizált filmes nap, elmondása szerint versenyzőként nem is nagyon érzi az óvintézkedések miatt megváltozott környezetet.

Albon hamar felvette a tempót a hosszú kihagyás után Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A Mercedes, a Renault, a Racing Point, a Ferrari és az Alpha Tauri után a Red Bull volt a hatodik csapat, amely tréningezett egy kicsit a szezonra. „Még minden egy kicsit furcsa, de biztos vagyok benne, hogy miután Ausztriában is hasonló körülmények között fogunk dolgozni, már normálisnak fog érződni – nyilatkozta Christian Horner az óvintézkedésekről. – A nap Alex szempontjából is hasznos volt, mindenhez újra hozzászokhatott.

Horner egy érdekes aspektusra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy csapatfőnökként az arcmaszkok miatt kevésbé tudja emberei arckifejezéséből kitalálni, hogy kinek van valamilyen gondja. „Egyértelműen más, hogy mindenki maszkot visel, az ember nem tudja leolvasni a szerelők és a mérnökök arcáról a lelkesedést vagy éppen a kétségbeesést. De hozzá fogunk szokni. Mindez fontos a csapatunk és minden Forma-1-ben dolgozó biztonsága miatt. Hozzá fogunk szokni, és egy időre ez lesz a normális."

Mindenkinek kötelező az arcmaszk Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Alex Albon szempontjából nem csak a biztonsági protokoll követésének gyakorlása, hanem a vezetéshez való visszaszokás is fontos volt. Nem kellett neki sok kör. „Miután több mint három hónapja nem vezettem Forma-1-es autót,

Az is segített, hogy Angliában éppen kánikula van, így rögtön megtapasztaltam, hogy kifizetődött a konditeremben végzett munka."

A thai-brit pilóta elmondta, hogy neki kisebb változást jelentenek az óvintézkedések, hiszen a pilótafülkében ülve ezekből semmit sem érzékel.

„Az óvintézkedések melletti munka furcsa volt, de minden simán ment. A munkamódszerek nem változtak különösebben, a srácok a Red Bullnál elvégezték a házi feladatot, ezért zökkenőmentes volt minden. Úgyhogy nincs nagy különbség, különösen nekünk, versenyzőknek, hiszen mi a legtöbb munkát a pilótafülkében végezzük, ahol eddig is tűzálló maszkot és sisakot viseltünk. A megbeszéléseken távolabb helyezkedünk el egymástól, nagyjából ennyi az egész."