Nem Alonso vagy Bottas, hanem Vettel lehet a Renault célpontja

Forma-1, Magyar Nagydíj, 2017, Vettel, Alonso, Ferrari, McLaren
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 27: Fernando Alonso of Spain and McLaren Honda and Sebastian Vettel of Germany and Ferrari talk in the Drivers Press Conference during previews ahead of the Formula One Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 27, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Cyril Abiteboul kijelentette, nem Fernando Alonso az a pilóta, akit a Renault keres Daniel Ricciardo pótlására. Az enstone-iak csapatfőnöke azonban Sebastian Vettellel kapcsolatban elmondta, hogy ha a négyszeres világbajnok folytatja pályafutását, akkor akár le is igazolhatják.

Nem tudjuk, hogy innentől kezdve mennyi mozgás lesz az átigazolási piacon, de az biztos, hogy ha mástól nem is, a Renault-tól mindenképpen várhatunk bejelentést. Az enstone-i istállónál üresedés lépett fel, miután a McLaren bejelentette, hogy jövőre leigazolják Daniel Ricciardót.

Az ausztrál pilóta pótlására több név is felmerült, melyek közül a legnagyobb visszhangot minden bizonnyal Fernando Alonso visszatérése váltaná ki. Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke ráadásul nemrég kijelentette, hogy az F1-től 2018-ban búcsúzó spanyol pilóta is ott van a listájukon.

Alonso vélhetően nem fog visszatérni a Renault-hoz, Vettelnek viszont nőttek az esélyei Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Dan Mullan

Ez viszont mostanra megváltozhatott, legalábbis a francia szakember szavai alapján. A L’Équipe ugyanis megkérdezte Abiteboult, hogy Alonso-e az a versenyző, akit keresnek, mire ő tömören azt felelte, hogy nem.

A másik felmerülő név Valtteri Bottasé volt, persze csak abban az esetben, ha a Mercedes a továbbiakban nem tartana igényt a finn pilóta szolgálataira. Róla Abiteboul annyit mondott, hogy csapattársát, Lewis Hamiltont „párszor már nehézségek elé állította, de még sokat kell bizonyítania”.

Rajtuk kívül Sebastian Vettel szerződtetése vetődött fel a sajtóban, és Abiteboul elmondásából arra lehet következtetni, hogy a legnagyobb esély erre a forgatókönyvre kínálkozik. A 42 esztendős szakember ugyanis egyértelműen arra utalt, hogy a csapatnál nem bánnák, ha a négyszeres világbajnok náluk kötne ki.

„Nem fogok belemenni a gazdasági részletekbe, de a fő prioritásunk az infrastruktúra fejlesztése – magyarázta. – Vettel 2021-re szabadon igazolható, és ha meglesz benne a motiváció, hogy továbbra is az F1-ben versenyezzen, az a mi érdeklődésünket is felkeltheti.”

Esteban Ocon helye biztos a Renault-nál, hiszen 2021-ig van szerződése.

Azonban a francia pilóta csupán a harmadik teljes F1-es szezonjára készül, ráadásul egy év kihagyással, így viszonylag tapasztalatlannak számít a mezőnyben. Éppen ezért az enstone-i istálló egy sokat látott versenyzőt keres mellé.

„Nem akarunk nyomást tenni Oconra, hiszen számolunk vele a jövőben, de bizonyítania kell, hogy megérdemli az ülést – fogalmazott Abiteboul. – A következő évekre ott van az akadémiánk, tele fiatal tehetségekkel, akikben bízunk, de a csapatnak most tapasztalt pilótára van szüksége, aki képes megvalósítani a tervünket. Olyasvalakit akarunk, aki elkötelezi magát mellettünk.”

Főnöke szerint Ricciardo túl türelmetlen, ezért távozik év végén a csapattól Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Ez utóbbi fontosságáról a csapatfőnök többször is beszélt az elmúlt időszakban. Többek között azok után is, hogy kiderült, Ricciardo távozik az istállótól. Abiteboul úgy véli, a 31. születésnapját éppen ma ünneplő versenyző azért döntött a váltás mellett, mert nem elég türelmes.

„Idén közösen szerettünk volna fejlődni és csatázni a McLarennel, vagyis a közvetlen riválisunkkal – folytatta. – Daniel viszont hozzájuk fog igazolni, mivel véleményem szerint rettentően türelmetlenül akarja a győzelmet. Idővel egyre jobban érezte a nyomást, és tenni akart azért, hogy kipróbálhasson valami újat.”