Vágólapra másolva!
A hétvégén rendezik a 35. Magyar Nagydíjat, amely egyben az első olyan alkalom lesz, amikor a Forma-1-es mezőny zárt kapuk mögött versenyez a Hungaroringen. Noha nézők nem lesznek, a futam előtt a Himnusz nem maradhat el, viszont az idén az is eltér majd a megszokottól.

Mint sok sportesemény esetében, a Forma-1-es futamok előtt is bevett szokás, hogy felcsendül az adott ország himnusza, ezt láthattuk az idén az Osztrák és a Stájer Nagydíj esetében is. Mindez nem lesz másként a szezon harmadik futamán, a július 19-i Magyar Nagydíjon sem, amelyen felvételről lesz hallható Erkel Ferenc szerzeménye, a rendhagyó lebonyolítás miatt pedig most nem egy, hanem négy művész tolmácsolásában hallhatják majd azt a tévénézők és a helyszínen tartózkodók.

Ők énekelték, illetve játszották el az idén a Himnuszt, amelyet a Magyar Nagydíj előtt felvételről mutatnak meg a szervezők Forrás: SpeedLight Photo Agency/Gabor Muranyi

„A művészeket a Budafoki Dohnányi Zenekar kísérte, s a zenekar tagjai igazán otthon érezték magukat a mogyoródi versenypálya 12-es kanyarjában – annak ellenére, hogy a Magyar Nagydíjakon megszokott hőségből nekik is kijutott" – áll a Hungaroring közleményében, amely kitér arra, hogy

a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések nem teszik lehetővé, hogy a szokottak szerint, élőben csendüljön fel a Himnusz, ezért azt felvételről fogják lejátszani.

A négy előadóművész Rost Andrea, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes; Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes; Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas operaénekes és Ninh Duc Hoang Long vietnami operaénekes, a Virtuózok győztese lesz. A művészek közül többen nem most kerülnek először kapcsolatba a Forma-1-gyel, Miklósa Erika 2015-ben például már élőben is elénekelte a Himnuszt a Magyar Nagydíj rajtrácsán. „Mindig nagyon sokat gyakorolok rá, főleg mert legtöbbször élőben énekeljük, ez a mostani eset ebből a szempontból is különleges, hiszen most felvételről szól majd – nyilatkozta az operaénekes Hungaroring hivatalos oldalának. – Igaz, az is nagyon emlékezetes volt, amikor élőben énekeltem néhány éve: sose felejtem el,

A frászt hozta rám, bár rögtön bocsánatot kért – utóbb kiderült: a késésben lévő Lewis Hamilton volt az."

A felvételek a pálya 12-es kanyarjában készültek Forrás: SpeedLight Photo Agency/Gabor Muranyi

Nem Miklósa Erika azonban az egyetlen, aki énekelt már Himnuszt Magyar Nagydíj előtt. „Emlékszem, a célegyenesben állva azt éreztem, Magyarország nagy és szép, és remek dolog egy ilyen utazó cirkusz részének lenni, ha csak rövid időre is.

– vallotta be Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas operaénekes. – A mostani mezőnyből Vettelnek szurkolok, mert nagy benne az akarás, és a tehetsége is megvan, egyszerűen csak mostanában nem jött ki neki a lépés."

Ninh Duc Hoang Long számára ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországon énekelheti a Himnuszt, Hamilton-rajongóként pedig az ő szívéhez is közel áll a Forma-1. Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar Liszt Ferenc-díjas ügyvezető zeneigazgatója elmondta, hogy száz fős zenekarként a 35. Magyar Nagydíjra való tekintettel ezúttal 35-en voltak a 12-es kanyarban, és mindannyian nagyon büszkék rá, hogy a Himnusz velük szólal majd meg a jubileumi vesenyen.