Vágólapra másolva!
Német sajtóértesülés szerint eldőlt, hogy Sebastian Vettel jövőre az Aston Martin gyári istállójánál fog versenyezni a Forma-1-ben, már az utolsó simítások zajlanak a szerződés aláírása előtt.

Miután a Mercedes és a Red Bull is több ízben kizárta a szerződtetését, a Renault pedig leigazolta a visszatérő Fernando Alonsót, a Ferraritól távozó Sebastian Vettelnek látszólag elfogytak az opciói 2021-re. De csak látszólag, német sajtóértesülések szerint a négyszeres világbajnok ugyanis egyre közelebb kerül ahhoz, hogy aláírjon a jövőre már Aston Martinként induló Racing Pointhoz. Ehhez a silverstone-i alakulatnak valamelyik, hosszútávú szerződéssel rendelkező pilótáját el kellene küldenie.

Vettel már tudja, hol folytatja jövőre? Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke a Stájer Nagydíj hétvégéjén még úgy reagált a pletykákra, hogy azok "nagyon hízelgőek" rájuk nézve, de mivel Sergio Péreznek és Lance Strollnak is hosszútávú szerződése van, "az lenne logikus, hogy nincs helyünk" Vettelnek. Szafnauer tehát kategorikusan nem zárta ki, hogy leigazolják a németet,

a négyszeres világbajnokkal kapcsolatban általában jól értesült Bild szerint pedig olyannyira nem, hogy azóta gyakorlatilag eldőlt: Vettel az Aston Martin pilótája lesz 2021-ben, csupán a részleteket kell még tisztáznia a feleknek.

Hasonlóan vélekedik az osztrák ex-F1-es pilóta Gerhard Berger is, aki a Servus TV "Sport und Talk aus dem Hangar 7" című műsorában szintén készpénznek vette az átigazolás tényét.

Ez lehet számára az egyetlen alternatíva ahhoz, hogy versenyeket nyerjen" – vélekedett a tízszeres futamgyőztes.

Otmar Szafnauer (balra), a Racing Point csapatfőnöke és Lawrence Stroll, az istálló tulajdonosa Forrás: Getty Images/2019 Getty Images

A német RTL ezzel szemben óvatosabb. Állításuk szerint is tárgyalnak a felek, a megegyezéshez (ha egyáltalán létrejön) azonban még hetek szükségesek. „A Racing Point is egy lehetőség, de még semmit sem írtak alá" – mondta Felix Görner, a csatorna riportere.

Mi lesz a két pilótával?

Egybehangzó álláspontok szerint amennyiben Vettel érkezik, úgy a 2022-es szezon végéig szerződéssel rendelkező Sergio Péreznek kéne elhagynia a csapatot, mivel Lance Stroll az istállót tulajdonló konzorcium élén álló Lawrence Stroll fia, így lényegében betonbiztos a pozíciója. Jelentős szponzori hozzájárulása, a csapattal közös múltja (ő indította meg a jogi eljárást, amelynek végén Stroll átvehette az akkor még Force India néven futó istállót) és menedzserének, Julian Jakobinak több mint két évtizedre visszanyúló kapcsolata a kanadai milliárdossal Pérez elmozdítását is nehézzé teheti, a Bild azonban úgy tudja, van egy záradék a mexikói szerződésében, amely alapján július 31-ig jelentős végkielégítés fejében az felbontható.

Ha Vettel jön, Péreznek minden bizonnyal mennie kell Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Vettel mellett szólhat, hogy a 33 esztendős pilótával egy igazi nagyágyú érkezne a csapathoz akkor, amikor az elkezdi az Aston Martin gyári istállójaként való működést, egy négyszeres világbajnok szerződtetésére pedig nem sűrűn van lehetőség. Emellett a Mercedes is szorgalmazhatja az átigazolást, hogy a két csapat közti együttműködés révén "házon belül" tudja a németet arra az esetre, ha később mégis leszerződtetné őt a gyári istállójához.