Aerodinamikai anomáliák hátráltatják a Red Bullt

Forma-1, Magyar Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 19: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 crashes on the way to the grid before the Formula One Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 19, 2020 in Budapest, Hungary. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull Forma-1-es istállójának csapatfőnöke a Magyar Nagydíj után elmondta, hogy egyelőre nem tudják kihozni azt az idei autójukból, amit a szimulációk alapján reméltek, de közelebb kerülhetnek a Mercedeshez, amint ez sikerül.

Noha a Magyar Nagydíjra vérmes reményekkel érkeztek, amelyeket végül nem sikerült beváltani, a szombati időmérő edzés és a futam előtti percekben történtek tükrében a Red Bull mégsem lehet elégedetlen a Hungaroringen nyújtott produkciójával, hiszen Max Verstappen a hetedikről a második, Alex Albon pedig a tizenharmadik helyről az ötödik pozícióba jött előre a versenyen.

Van azonban valami, ami aggaszthatja az energiaitalos csapatot. Ez pedig nem más, mint az RB16-os versenyautó kiszámíthatatlansága. Már az első két versenyhétvégén szembetűnő volt, hogy Verstappen és Albon is sokkal könnyebben veszíti el az uralmat a határon autózva, mint más csapatok pilótái, Christian Horner a Magyar Nagydíj után pedig elmondta, hogy ez nem véletlen.

A csapat egyelőre nem találja az okát, hogy az autója miért csak bizonyos körülmények között működik megfelelően Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

A barcelonai teszteken, Ausztriában, majd a Hungaroringen is több megforgást láthattunk a Red Bull versenyzőitől, a Hungaroringen Verstappen és Albon is egész hétvégén szenvedett a kanyarokban kiszámíthatatlan autóval. Egyelőre úgy tűnik, hogy a milton keynes-i csapat nem tud felnőni saját szezon előtti várakozásaihoz, és nem tudja megizzasztani a Mercedest a világbajnoki címért.

Christian Horner csapatfőnök szerint ennek az az oka, hogy máshogy viselkedik az autó, mint azt a szimulációk alapján várták.

„Tudjuk, hogy az alapok jók, a kocsi egyszerűen csak nem úgy viselkedik, ahogyan azt a szimulációink jósolták. Anomáliákat tapasztalunk az autóval, ami nem úgy viselkedik, mint azt vártuk. Nagy munkát fektetünk abba, hogy megértsük az okokat és kijavítsuk a hibát a következő futamokra.

Nyilvánvalóan azon van a hangsúly, hogy megértsük és korrigáljuk ezt. Bizonyos körülmények között úgy viselkedik, ahogy várjuk. Erről a hétvégéről szerintem igen hasznos adatokat szereztünk. A csapat azon lesz, hogy minél hamarabb megoldja a problémákat."

Bíznak benne, hogy úrrá lehetnek a problémákon Forrás: AFP/Darko Bandic

Horner elismerte, hogy egyelőre „jelentős a hátrány" a Mercedeshez képest, de még nem írná le a szezont. A különbség csökkentése azon fog múlni, hogy „mennyi teljesítményt leszünk képesek felszabadítani az autóból."

Kiállnak Albon mellett

A másik aggasztó tendencia az autó kiszámíthatatlansága mellett Alex Albon teljesítménye lehet a Red Bullnál, a thai-brit pilóta eddig ugyanis jócskán elmarad Verstappentől az idei szezonban. A Magyar Nagydíjon nem ment rosszul, az ötödik helyig zárkózott fel, a 13. rajthelye azonban limitálta az előrelépési lehetőségeit. Christian Horner ezzel együtt „nagyon elégedett" volt vele. „Alex kiváló munkát végzett ma, végrehajtotta a szükséges előzéseket, jól reagált. Hiszem, hogy több van benne, csak még nem mutatkozott meg.

Csak úgy szerezheti meg, ha minél több mindent átél. Egyre erősebb lesz, egyre erősödik" – biztatta szóban pilótáját a csapatfőnök.

Horner hozzátette, hogy szerinte Albon mindegyik versenyen jól ment az idén, az egykörös tempója pedig fejlődni fog, úgyhogy nehezen érti meg azokat, akik kritizálják.