Társoldalunk:

A Mercedes új fejlesztéssel kerülné el, hogy Bottas ismét pórul járjon

2020.07.31. 11:27

Valtteri Bottas elárulta, a Mercedes változtatott kormányának kijelzőjén, hogy Silverstone-ban ne fordulhasson elő az, ami a Magyar Nagydíjon látott rossz rajtját okozta. A finn pilóta reméli, hogy ezúttal más, eddig tapasztalt bakik is elkerülik.

A Hungaroringen már a rajt után elúsztak Valtteri Bottas győzelmi esélyei, miután az indulásnál több pozíciót vesztett. A finn pilóta még a piros lámpák kialvása előtt egy pillanatra bemozdult, és ugyan idejében megállt, de ezzel ütemet vesztett. A történtekért a kormány kijelzője volt a felelős, ahol felvillant a fordulatszámot jelző fény. A Mercedes versenyzője elárulta, megtették a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ez a továbbiakban ne forduljon elő. 

Bottast a kormány kijelzőjén megjelenő fény hátráltatta a Nagyar NagydíjonForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

„Elvégeztünk néhány elemzést a rajtról – nyilatkozta a Brit Nagydíj előtti hivatalos sajtótájékoztatón. – Ezt mindig megteszem, de most még inkább erre fektettem a hangsúlyt. Egyszerűen a fordulatszámot mutató fény [felvillant] a kijelzőn, ezért módosítottunk rajta, úgyhogy nem fog újra megtörténni, és nem fogja megint elterelni a figyelmemet, különben ismét hasonló hibához vezetne.”

Bottasnak nem ez volt az egyetlen gondja a Magyar Nagydíjon, hiszen az egy nappal korábbi időmérőn túl sok üzemanyagot töltöttek az autójába. A 30 esztendős pilóta kijelentette, a futam után ennek az okait is megvizsgálták.

„A tankolásnál felfedezett hibát szintén kielemeztük a múlt héten – folytatta. – Az üzemanyagrendszerrel volt probléma, talán a csővel vagy a nyílással, aminek köszönhetően két kilóval többet kaptam a kelleténél. Azt mondták, ez 8 századot jelentett körönként, amivel a Q1 után meg kellett küzdenem.

Biztos vagyok benne, hogy a csapat megfelelően reagált, és tanult az esetből, szóval nem fog újra bekövetkezni. Ez ugyanis nem ideális ott, ahol ezredmásodpercekről beszélünk.”

Bottas 107 ezreddel maradt le a pole pozícióról, tehát szigorúan az ő szavaira támaszkodva nem ezen múlott  rajtelsőség. Ezzel együtt a finn versenyző nem a Hungaroringen nézett szembe először olyan hibával, amelyet a csapat okozott neki, a Stájer Nagydíjon ugyanis nem a megfelelő hasmagassággal ment.

Bottas szerint a csapat kiküszöbölte a hungaroringi problémákatForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

„Erre már nem is emlékszem, talán a második ausztriai versenyen volt. Csupán néhány milliméterről van szó, egy emberi hiba, ennyi az egész. Nem hiszem, hogy hatalmas különbséget jelentett volna, talán az esőben inkább, mint a futamon, de nem gondolom, hogy ez különösebben negatív hatással lett volna.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK