A Ferrari tudja, hogy silverstone-i dobogója semmit sem jelent

Forma-1, Brit Nagydíj, Leclerc, Ferrari
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 02: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF1000 on track during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on August 02, 2020 in Northampton, England. (Photo by Will Oliver/Pool via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari csapatfőnöke igyekezett a realitás talaján maradni Charles Leclerc Brit Nagydíjon elért meglepetés-dobogója után, és hangúlyozta: továbbra sem elég gyorsak.

A Ferrari Silverstone-ban az idén másodszor állhatott dobogóra Charles Leclerc csodaszámba menő ausztriai második helye után, Mattia Binotto azonban korántsem volt felhőtlen hangulatban az eredményt követően, és kiemelte: az autójuk továbbra sem olyan, mint amilyennek szeretnék, hogy legyen. A svájci csapatfőnök azt jósolta, hogy lesznek még olyan versenyek, amelyeken a középmezőnnyel fognak csatázni.

Leclerc-nek ezúttal nem kellett a McLarenekkel, Renault-kkal és az állva maradt Racing Pointtal küzdenie Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/David Klein

A Scuderia erre a hétvégére a riválisokénál jóval alacsonyabb leszorítóerős aerodinamikai csomagot hozott, a két SF1000-es hátsó szárnya szabad szemmel is jól láthatóan vékonyabb volt, mint a többieké. Ez azonban csak Charles Leclerc-nél vált be, aki negyedik rajthelye után a dobogó legalsó fokára jött be, amit Binotto szerint nagyban saját magának köszönhet. „Tudtuk, hogy ezzel az aerodinamikai beállítással előnyösebb helyzetben leszünk az időmérőn, a futamon azonban jól kell kezelnünk a gumikopást.

úgyhogy ez az ő versenye volt, amit nagyon jól kezelt, és a végén meglett a jutalma" – nyilatkozta a csapatfőnök az olasz Sky Sportsnak.

Nem volt minden kerek azonban a csapat háza táján, Sebastian Vettel ugyanis három napon át csak szenvedett az autóval, végül pedig csak azért tudott pontot szerezni, mert Valtteri Bottas és Carlos Sainz is defektet kapott a hajrában. „Sebastian oldaláról nézve nehéz verseny volt, az ő autójával sokkal többet tehetünk. Kiesett neki némi pályaidő pénteken, ami nem segített, úgyhogy sok adatot kell most átnéznünk és megértenünk, majd kijavítanunk a problémát" – mondta Binotto a Channel 4-nak.

Vettel nem tudott dűlőre jutni az autóval Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A csapatfőnök hangsúlyozta, hogy dobogó ide vagy oda, az autó teljesítménye továbbra sem jó, úgyhogy ebből a szempontból továbbra sem lehetnek elégedettek. „A hétvége kevésbé szép része az autó teljesítménye volt, mivel a harmadik hely volt a legjobb, amire vágyhattunk. Világos, hogy a pilótáknak nincs könnyű dolga. Ez volt a helyzet Sebastiannal, aki elveszített egy edzést, és soha nem vált magabiztossá az autóban.

Úgyhogy pozitív és negatív tapasztalatokat is szereztünk."

Binotto nem zárta ki, hogy Vettel esetében a soron következő silverstone-i futamon változtatni fognak és nem az alacsony leszorítóerős koncepciót alkalmazzák majd, ugyanakkor elmondta, hogy a szimulációkra hagyatkozva döntöttek mellette, erre a pályára tehát ezt tartják az ideális szárnynak az autóhoz.

A csapatnál tudják, hogy nem lesznek mindig dobogón Forrás: 2020 Pool/Frank Augstein/AP/Frank Augstein

Ami pedig a folytatást illeti, a csapatfőnök nem kételkedik abban sem, hogy nem fogják tudni mindig legyőzni a McLareneket és Racing Pointokat, azaz nem mindig ők lesznek a harmadik erő a mezőnyben. „Egyértelműen a Mercedes és a Red Bull mögött vagyunk, a többiekhez viszont szerintem eléggé közel állunk.

A feladatunk, hogy továbbra is fejlesszük az autót."