A Ferrari is beszállt a Mercedest másoló Racing Point elleni hadjáratba

Forma-1, Magyar Nagydíj, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, Sergio Pérez, Racing Point
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (L) and Racing Point's Mexican driver Sergio Perez steer their cars during the Formula One Hungarian Grand Prix race at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 19, 2020. (Photo by Leonhard Foeger / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Renault óvásai után a Ferrari is az FIA-hoz fordult a bevallottan a tavalyi Mercedes alapján készült Racing Pointok miatt. A Scuderia felvilágosítást kért a Nemzetközi Automobil Szövetségtől.

Noha sokaknak szúrja a szemét a Racing Point idei versenyautója, eddig csak a Renault volt az az istálló, amely hivatalos keretek között is megtámadta a vádak szerint a tavalyi Mercedesről másolt konstrukciót. Egészen mostanáig, a franciák után ugyanis a Ferrari is megtette az első lépést az idei gyenge szereplésük miatt őket is fenyegető silverstone-i alakulat ellen, és hivatalos levélben kérte állásfoglalásra a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA) a Racing Point idei autójával kapcsolatban.

Idei autójával a Racing Point a Ferrarira is veszélyes Forrás: AFP/Frank Augstein

A Renault az eddigi négy versenyből három alkalommal, a Stájer, a Magyar és a Brit Nagydíj után is megóvta a Racing Point fékhűtőit, mivel azon keresztül igyekszik fogást találni a szerinte a tavalyi Mercedest szabálytalan keretek között lemásoló istállón. A három óvást az FIA egyként kezeli, az ügy meghallgatása pedig a 70. évforduló Nagydíja előtti szerdán, augusztus 5-én lesz.

A Ferrari eközben levelet írt az FIA-nak és a Forma-1 vezetőinek amiatt, hogy adjanak felvilágosítást a sportszabályzat hatodik függelékével kapcsolatban,

amely kimondja, hogy a listázott alkatrészek szellemi tulajdonát minden csapatnak saját magának kell birtokolnia, és ha nem is ő gyártja azokat, hanem egy külső beszállító (amely nem lehet egy másik csapat), ez a beszállító kizárólag a vele szerződésben álló istállónak gyárthatja vagy tervezheti az adott alkatrészt.

A Ferrari ezzel az első olyan csapat, amely hivatalos formában is beállt a Racing Pontot támadó Renault mellé.

A Racefansnek a Scuderia egyik szóvivője azt mondta: arra kíváncsiak, hogy a Racing Point miként tervezhette a szóban forgó alkatrészeket úgy, hogy közben nyíltan elismerte, az autóját a tavalyi Mercedesről mintázta.

Egyre nagyobb a nyomás a Racing Pointon Forrás: 2020 Pool/2020 Pool/Andrew Boyers

Nikolasz Tombazisz, az FIA formaautós bizottságának vezetője korábban elmondta, hogy meggyőzte őket, amit a Racing Point gyárában tett látogatásukkor láttak. Elmondása szerint „nagyon is hihető", hogy a csapat fotók alapján másolta le a tavalyi Mercedest és nem kapott illegális segítséget mindehhez. „Még ennél is tovább mennék, meg is mutatták nekünk, hogy miként csinálták mindezt, mi pedig elégedettek voltunk azzal a magyarázattal, hogy ezt a folyamatot követték az autó tervezésénél" – mondta Tombazisz.

A Ferrari mellett a McLaren is nyíltan kiáll a Renault mellett, noha ők egyelőre csak nyilatkozataikban teszik mindezt.

– nyilatkozta Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója. – Mivel nem tudjuk a részleteket, nem vagyunk abban a pozícióban, hogy eldöntsük, hogy amit tettek, az illegális-e vagy sem, ugyanakkor egyértelműen ellentétesnek tűnik a Forma-1 szándékaival. Emiatt nagyon érdekel minket a Renault óvásának eredménye, és a Ferrarihoz hasonlóan mi is várjuk a tisztázást arról, hogy az FIA szabályosnak minősíti-e a Racing Point autóját. Szerintem egyértelműen nem kellene annak minősítenie."

Brown hozzátette, hogy amennyiben egy kiskaput kihasználva a Racing Point mégis megússza a büntetést, akkor ezt a kiskaput a jövőre nézve be kell zárni.