A Ferrari a legjobb esetben is csak a második helyért küzdene 2021-ben

Forma-1, Charles Leclerc, Ferrari, A 70. Évforduló Nagydíja 2020, péntek
NORTHAMPTON, ENGLAND - AUGUST 07: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF1000 during practice for the F1 70th Anniversary Grand Prix at Silverstone on August 07, 2020 in Northampton, England. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari az idei Forma-1-es szezonban jócskán alulmúlja azt, amit várni lehetne tőle, jövőre azonban a korlátozott fejlesztések ellenére előrelépne. A csapatfőnök szerint ez azonban a legjobb esetben is csak a második hely megszerzését jelentené.

Annak ellenére, hogy Charles Leclerc időről időre az élmezőnyben tud végezni, nyilvánvaló, hogy az idei az utóbbi évek legkevésbé versenyképes Ferrarija. John Elkann, a vállalat elnöke korábban kijelentette, a Scuderia legkorábban 2022-ben harcolhat újra a győzelemért, addig pedig türelmet kért a szurkolóktól. Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke most elárulta, hogy milyen célokban reménykedhetnek addig.

A fejlesztéseket érintő korlátozások jelentősen akadályozhatják a Ferrari 2021-es előrelépését Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

A Ferrari pesszimizmusának oka, hogy a koronavírus-járvány miatti jelentős bevételkiesés következtében 2021 végéig igencsak korlátozták a fejlesztési lehetőségeket az F1-ben, az erőviszonyok így várhatóan 2022 előtt semmiképp sem változnak jelentősen.

A megváltozott szabályokkal Mattia Binotto is tisztában van, ugyanakkor kiemelte, a csapat legnagyobb gyengeségét jelentő erőforráson valamelyest tudnak javítani.

A motorok specifikációján az idei év közben már nem változtathatnak, jövőre azonban megvan a lehetőség az előrelépésre. „Tagadhatatlan, hogy az elmúlt hónapokban bevezettek néhány korlátozást – nyilatkozta a maranellóiak csapatfőnöke az olasz média képviselőinek. – Az erőforrást viszont meg lehet újítani a következő évre, ami egy jó kiindulási pont. A szabályok viszont kimondják, hogy mennyi időt lehet dolgozni a tesztpadon. Érkezni fog az új motor, de emiatt kisebb a mozgásterünk, mint amekkora teljes szabadság esetén lenne.”

Binotto reálisnak tartja, hogy a Ferrari 2021-ben visszaszerezze a konstruktőri 2. pozíciót Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Clive Mason

Binotto hozzátette, a karosszériát érintő fejlesztéseket teljesen befagyasztották, és a csapatok csak két alkalommal végezhetnek módosítást. A svájci szakember elárulta, a Ferrari már eldöntötte, hogy zsetonjait mely területeken használja fel. Az aerodinamikát ugyan szabadon lehet fejleszteni, de a szélcsatornában töltött órák számát szintén maximálták. Mindezt figyelembe véve nagy a valószínűsége, hogy 2022 előtt nem fogják tudni elkapni a Mercedest,

Binotto azonban úgy véli, az olasz istálló akkorát léphet előre a következő szezonban, hogy akár a Red Bullt is átugorhatja.

„Szerintem tudunk fejlődni, de a helytelen lenne, ha a Mercedes megverésére törekednénk, hiszen ahhoz képest, hogy a Forma-1-ről van szó, nagyon nagy a különbség – szögezte le.

A Ferrari jelenleg 55 ponttal a tabella 3. helyén áll, ugyanakkor ha a Racing Pointtól nem vontak volna le 15 pontot, a Scuderia csak a 4. pozícióban lenne. A maranellóiak a felét sem érik el a Red Bull pontszámának, ami megmutatja, hogy az energiaitalosok utoléréséhez is igen hosszú utat kell még megtenniük.