Társoldalunk:

Vettel megint falnak ment, Räikkönen épphogy megelőzte Hamiltont

2018.09.14., 14:16
rendezés

Az esti szingapúri edzésen Räikkönen csupán 11 ezredmásodperccel végzett a többször kicsúszó Hamilton előtt. Vettel mindkettejüknél gyorsabb lehetett volna, de a legjobbnak tűnő köre végén súrolta a szalagkorlátot, és utána nem is térhetett vissza a pályára.

Egy nappal azután, hogy a vezetői hibáira utalva Sebastian Vettel saját magát nevezte legnagyobb ellenségének, a német versenyző újra ártott magának: a villanyfényben rendezett második szingapúri edzés második felében nem gyakorolhatott, mert az időmérős sprintje során az egyik kanyar kijáratánál hozzáért a jobb oldali kerekeivel a szalagkorláthoz, és utána egyből a bokszutcába hajtott, ahonnan már nem tért vissza. Így csak a 9. helyen végzett az ultralágy gumin futott eredményével.

Az elvesztegetett idő érzékenyen érintheti, mert a jelek szerint a Mercedes ezúttal nem szenved az utcai pályán, és megszorongathatja a Ferrarit. Az 1. helyen ugyanis hiába Kimi Räikkönen végzett, Lewis Hamiltont csupán 11 ezreddel előzte meg.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: DPPI/Florent Gooden

A többnyire csendes esti edzésen a másik bajnokesélyes, Hamilton is többször megingott, de ő szerencsésebb volt,és megúszta annyival, hogy az egyik elfékezett gumi miatt rövidebb lett az első etapja. Egyébként pont Vettelt követte, amikor állóra fékezte az első kerekeit és kicsúszott a bukótérbe.

A hiperlágy gumin két-két gyors körre képes Red Bullok megelőzték Valtteri Bottas Mercedesét, de a Räikkönen-Hamilton párosra nem jelentettek fenyegetést, fél másodperccel kikaptak tőlük. Max Verstappent kétszer is fennakasztotta egy kisebb műszaki probléma, amit gyorsan megoldott a Red Bull a garázsban.

A középmezőnyben a Renault versenyzői és Romain Grosjean mellett meglepően jól szerepelt Fernando Alonso a McLarennel, aki 8. lett. A Williams ezzel szemben visszaesett a leszorítóerő-igényes pályán, pilótái az utolsó két helyen zártak úgy, hogy a második leglassabb csapathoz képest is több mint fél másodperc volt a hátrányuk. Lance Stroll autója ráadásul ki is gyulladt.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
14:11

Éjszaka folytatódik a száguldás

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Szingapúri Nagydíj második szabadedzésének élő közvetítésében! Nemsokára kezdünk, addig ajánljuk figyelmükbe a futamelőzetesünket!

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
14:13

Nappal a Red Bull kezdett az élen

Az első 90 perces tréninget már teljesítette a mezőny, naplemente előtt a két Red Bull diktálta a tempót Szingapúr utcáin.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
14:15

Ritka látvány a nappali Szingapúr

Legalábbis az F1-es hétvégéken. Képgalériánkban összegyűjtöttünk néhány fotót.

Kattintásra galéria nyílik!Forrás: 2018 Getty Images/Clive Mason
GPHírek
14:19

Videón az első másfél óra

Mozgóképeken is megtekinthetik az első edzés összefoglalóját. Azóta már besötétedett. 

GPHírek
14:22

Ez lesz a mérvadó edzés

Mert az időmérőt és a versenyt hasonló körülmények között rendezik, a napindító tréningeken teljesen mások a viszonyok. Magyar idő szerint 14:30-kor vált zöldre a lámpa a bokszutca kijáratánál.

GPHírek
14:27

Hűvös továbbra sincs

35 fokos levegő- és 29 fokos pályahőmérséklet mellett kezdődik néhány perc múlva a tréning.

GPHírek
14:31

A Haasok az elsők a pályák

Grosjean és Magnussen jött ki először a depóból, utánuk jött Bottas is a Mercedesszel.

GPHírek
14:35

A Mercedes az élen

Bottas 1:41.6-tal nyitott, alig maradt el a legjobb délelőtti idejétől. Az ultralágy gumin vezet, Grosjean a hétvégi kínálat legkeményebb példányát, a lágyat használja.

GPHírek
14:37

Már Vettel vezeti a rangsort

1:41.520 az ideje a lila ultralágy abroncson. Már csak 4-en nem jöttek ki a pályára.

GPHírek
14:38

Räikkönen megelőzte csapattársát

253 ezreddel ért körbe gyorsabban Vettelnél, aki kicsit szélesen fordult az utolsó két balosnál. Hamilton a kivezető körén jár.

GPHírek
14:40

Leclerc megint munkában

A 6. helyet foglalta el, miután az első edzés legvégén megtörte az egyik kerekét a szalagkorláton. A Sauber időben megjavította az autót.

GPHírek
14:41

Két helycsere az 1. helyen

Räikkönentől Verstappen előbb elvette a pozíciót, majd rögtön át is kellett adnia Hamiltonnak, aki bement 1:41 alá.

GPHírek
14:43

Újra Vettel az élen

1:40.922 az ideje, de csak 42 ezreddel előzte meg Hamiltont. A brit kicsúszott a 14-es kanyar aszfaltozott bukóterébe, most tolat ki onnan.

GPHírek
14:44

Hamilton majdnem nekiment Vettelnek

A kicsúszását az okozta, hogy a féktávon blokkoltak az első kerekei, kis híján belehajtott a Ferrariba. A bal első gumija nagyot kapott, lehet, hogy már nem sokáig marad használható.

GPHírek
14:45

Szoros az élmezőny

Vettel nem javított a következő gyors körében, 2 tizeddel lassabb volt, mint korábban, Ricciardo bejött Verstappen elé. Az első öt helyezettet kevesebb mint 3,5 tized választja el.

GPHírek
14:49

Räikkönen belehúzott

1:40.510-re vitte le a lécet, de a többiek sem akarnak lemaradni az új 1. helyezettől, Verstappen és Vettel is 1 tizeden belülre vagy annak környékére megközelítette.

GPHírek
14:53

Megpihent Räikkönen

A 7-es rajtszámú Ferrari a garázsban áll, Verstappen is visszatért oda. Hamilton szintén, de mint láttuk, valószínűleg az elfékezése miatt. 

GPHírek
14:54

Közelednek az időmérő szimulációk?

Ricciardo, Pérez, Ocon és Vandoorne köröz csak ebben a pillanatban, tehát esélyes, hogy hamarosan előkerülnek a rózsaszín hiperlágy gumik.

GPHírek
14:55

Ricciardo 3.

61 ezreddel lassabb Räikkönennél, így csapattársát, Verstappent nem tudta megelőzni a rangsorban. Pedig a középső szektorban övé volt a legjobb részidő.

GPHírek
14:57

Megint baj lehet Verstappen autójával

Égett olajszag árad a Red Bullból, állítja a Sky Sports riportere, Ted Kravitz. Verstappen a bokszban várakozik, a szerelők ellenőrzik, van-e baj, és ha igen, mekkora.

GPHírek
14:58

Hülkenberg hiperlágy gumin

Először ő repeszt mért kört velük. Nem valószínű, hogy a jobban tapadó keverékkel megelőzi a nagy csapatok pilótáit.

GPHírek
15:01

Bottas 1:39-cel az élen

Nagyot lépett előre a hiperlágy Pirelliken, simán átvette az 1. helyet. Nézzük, mit szólnak ehhez a riválisok!

GPHírek
15:04

Sainz gyorsabb Hülkenbergnél

A spanyol esetében a renault-s csapattárs a mérce, átmenetileg a 2. helyre jött fel. Hamilton és Räikkönen is érkezik a legpuhább gumin.

GPHírek
15:05

Hamilton csupa lilával az élen

Három legjobb szektoridővel 1:38.710 az eredménye, 658 ezredet vert Bottasra.

GPHírek
15:07

Räikkönen egy hajszállal Hamilton előtt

Csak az első szektorban volt gyorsabb nála, de ez elég volt ahhoz, hogy 11 ezreddel beférkőzzön elé. A Mercedesnek ez biztató.

GPHírek
15:10

Hamilton mohó volt

Elrontotta az első kanyarkombinációt, nem tudta rendesen bevenni, mert túl nagy tempóval közelítette meg. Ricciardo hátránya megnőtt, közel 9 tizedre a hiperlágy gumin.

GPHírek
15:11

Verstappen sem tud erősen válaszolni

Kicsit gyorsabb volt Ricciardónál, de Räikkönentől ő is több mint 8 tizedet kapott. A Sky megtudta, hogy kisebb olajszivárgás hátráltatta nemrég, amit gyorsan megoldottak.

GPHírek
15:12

Hartley súrolta a falat

Az egyik kanyar kijáratánál ért hozzá a Toro Rosso bal oldalával a szalagkorláthoz:

GPHírek
15:15

Vettel megint nekiment a falnak

Nem vészesen, de az utolsó előtti egyenesre fordulva mindkét jobb oldali kerekével érintette a palánkot és emiatt nem fejezte be a körét, amivel amúgy az élre ugorhatott volna. Kiderül, visszatérhet-e a pályára, de elsőre nem tűnt úgy, hogy háromnegyed óra alatt helyrehozhatatlanul megrongálta az autóját.

GPHírek
15:17

Javítottak a Red Bullok

Az idejükön és az eredményükön is: a hátrányuk 5-6 tizedre csökkent, Verstappen és Ricciardo ezzel megelőzte Bottast. A mezőny elejének többi versenyzője nem tudott gyorsulni az első időmérős sprintje után.

GPHírek
15:18

Képen Vettel hibája

Látványosan sokat hibázik mostanság, nem véletlenül nyilatkozta a szingapúri hétvége előtt, hogy saját maga a legnagyobb ellensége. Igaz, ma este Hamilton is többször botladozott.

GPHírek
15:21

A Renault-k már szimulálnak

A versenyre készülve megkezdték a hosszú etapokat használt hiperlágy gumin. Nemsokára az élmezőny tagjai is megteszik ugyanezt.

GPHírek
15:23

A Williams szénája megint rosszul áll

A sort Stroll és Szirotkin zárja, a 18. Gaslyt is több mint fél másodperccel követik. A McLaren velük ellentétes irányban mozog, ahogy az előző pályához képest csökken a motor szerepe és nő a leszorítóerőé, Alonso az első tíz között áll.

GPHírek
15:27

Räikkönen újra a pályán

A hiperlágy gumin kezdte meg a versenyszimulációt, Hamilton és Verstappen szintén. Bottas az ultralágyon.

GPHírek
15:32

Vettel még a garázsban

Vajon komolyabban megsérült az autója, amikor súrolta a falat? Hamilton közel férkőzött Räikkönenhez, ezért Vettelnek eleve nehéz lehet legyőznie a nagy riválist, a kimaradó gyakorlási idővel meg pláne.

GPHírek
15:33

Újra gond Verstappen autójával

Valami megint nem stimmel, a holland visszaparkolt a garázsba.

GPHírek
15:35

A Williams is ég

Meggyulladt Stroll autója, a kanadai lassan visszadöcögött a depóba, az edzésének alighanem vége. A motorok nem bírják a meleget?

GPHírek
15:39

Kereket cseréltek Bottasnál

11 kört nyomott le egyhuzamban az ultralágy gumin, most már a hiperlágyat tapossa.

GPHírek
15:43

Verstappen a pályán

Ez sem volt hosszú fennakadás a Red Bullnál. Sainz, Grosjean és Leclerc a lágy gumikra váltott.

GPHírek
15:46

Räikkönen is megjárta a bokszutcát

A lila ultralágy gumikat rakták fel neki a Ferrari szerelői. Vettel továbbra is a garázsban vesztegel.

GPHírek
15:50

Ericsson megpördült

Csendesen teltek az utóbbi percek, de a Sauber pilótája az egyik jobbosban túl kövér gázt adott, amit a hátsó kerekei nem díjaztak. A falhoz nem ért hozzá a megpördülésnél.

GPHírek
15:54

Emlékeztető, miért nem látjuk Vettelt

Az időmérős sprintje végén a jobb oldali kerekivel súrolta a falat az egyik kanyar kijáratánál, és úgy látszik, annyira megrongálta a Ferrarit, hogy ma már nem vezethet, azóta is a bokszban várakozik.

GPHírek
15:56

Hamilton vitatott manőverét másolják

Gasly a bokszutca bejáratánál visszacsúszott a pályára, majd ismét a bokszutca felé vette az irányt. Emlékezhetünk, hogy Hamilton Hockenheimben csinált ilyet, jóllehet, ő szándékosan.

GPHírek
15:58

Az utolsó percekben járunk

2 perc van hátra a második szingapúri edzésből, a Mercedesek már visszatértek a garázsba.

GPHírek
16:02

Vége az edzésnek

Räikkönen végzett az élen Hamilton előtt, Vettelnek nagyon visszaüthet a hibája és a kimaradt felkészülési idő. Köszönjük a figyelmet, szombaton magyar idő szerint 12 órától várjuk Önöket a harmadik szabadedzéssel!

Még több bejegyzés