Társoldalunk:

Hamilton az élen az időmérő előtt, felzárkóztak a Ferrarik

2018.10.06., 04:50
rendezés

Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Japán Nagydíj harmadik szabadedzésén, de mindössze egyetlen tizeddel előzte meg Sebastian Vettelt. Szoros időmérő jöhet.

Azok után, hogy a Mercedes tarolt pénteken, sok kérdésre várhattunk választ az időmérő előtti utolsó tréningen. Egy ideig azonban úgy tűnt, hogy a legtöbb kérdés megválaszolatlan marad, az edzés elejétől kezdve lógott ugyanis az eső lába Szuzukában, ezért a szokottnál jóva nagyobb elánnal vetették bele magukat a munkába a kissé nedves pályán a csapatok.

Hamilton ismét az élen végzettForrás: DPPI/Dppi

A két Ferrari rögtön a szuperlágy keveréken hajtott ki, majd elfoglalta az első két helyet Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel sorrendben. A finn világbajnok alig több mint egy tizeddel volt gyorsabb csapattársánál. A három élcsapat közül egyedül a Red Bull kezdett lágy gumikon, míg a Mercedesek a Ferrarihoz hasonlóan a piros oldalfalú Pirelliket választották, de csak Valtteri Bottas tudott valamire való mért kört futni,

Lewis Hamilton, bár 4 tizeddel gyorsabb volt Räikkönennél, elfékezte az utolsó sikánt. Javítani már nem maradt ideje, mivel rákezdett az eső, a bokszba kényszerítve a pilótákat.

Nagyjából negyed órás kényszerpihenő után mintha kicserélték volna a tájat, a hatalamas szél elfújta az esőfelhőket, jöhetett a hajrá. A leghamarabb a két Ferrari tett fel új szuperlágyakat, de talán kissé korán döntöttek így, mivel a pálya, főleg a kerékvetők, még igencsak nedvesek voltak. Első nekifutásra egyikük sem javított, Vettel később azonban igen, de jött Hamilton, hogy 1:29.599-es körével átvegye a vezetést és 116 ezreddel megelőzze bajnoki riválisát, aki az autó hátuljára panaszkodott az első szektorban.

Nico Hülkenberg edzése a falban ért véget

Nem csak neki, hanem Räikkönennek is meggyűlt a baja a kocsival, a finn az első szektorban meglátogatta a kavicságyat. Nála sokkal rosszabbul járt Nico Hülkenberg, aki a pálya 4-es kanyarjában sokallt be, ráment a kerékvetőre, majd keresztbe átcsúszva az aszfalton háttal a védőkorlátban állt meg. 

A baleset előcsalogatta a piros zászlót, és mivel már csak pár perc volt hátra, nem is indították újra az edzést. Hamilton, Vettel és Räikkönen mögött Max Verstappen végzett 7 tizeddel lemaradva Hamiltontól. A hollandot Bottas és Ricciardo követte, míg a sort némi meglepetésre Pierre Gasly zárta, aki továbbra is az új Honda motor megbízhatóságával küzdött.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
04:35

Hamarosan kezdünk!

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Japán Nagydíj harmadik szabadedzésében ezen a meglehetősen korai órán! Amíg elfogyasztják reggeli kávéjukat, vagy csak próbálnak rendesen felébredni az utolsó tréning kezdetére, javasoljuk, hogy nézzék meg a pénteki napon látottak alapján készült elemzésünket. Vajon Hamilton tényleg beviszi a végső döfést Vettelnek?

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
04:37

Autócsodák a pályán

A szuzukai pálya 30. Japán Nagydíját ünnepli az idén, ebből az apropóból pedig korábbi F1-es autók is köröztek pénteken, többek között a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen, vagy a Ferrari korábbi pilótája, Felipe Massa is visszaült egykori munkaeszközébe.

Szato Takuma a McLaren MP4/6-banForrás: DPPI/Clement Marin
GPHírek
04:38

Häkkinen bakizott is

Az 50. születésnapját a múlt héten ünneplő finn pilóta egyik társával elnézte az évekkel ezelőtt átépített utolsó sikánt, de neki legyen mondva, nem esett kétségbe, és a régi idők emlékére álló helyben megforgatta az 1998-as McLaren MP4/13-at.

GPHírek
04:47

Nedves a pálya

Az éjszaka folyamán esett Szuzukában, az ég pedig most is borult, könnyen lehet, hogy nem ússzuk meg csapadék nélkül a folytatásban sem.

GPHírek
04:59

Nagy a szél

Szemerkél az eső, a pálya menti zászlókból pedig az is látszik, hogy igencsak fúj a szél, egészen pontosan 24 km/h-val süvít. A páratartalom 90%-os, valamint melegebb van, mint tegnap.

GPHírek
05:00

Zöld zászló!

Nico Hülkenberg Renault-ja az első autó a pályán, némileg meglepő módon slick gumikon hajtott ki a nedvesnek látszó aszfaltcsíkra.

GPHírek
05:03

Räikkönen is a pályán

Az élcsapatok pilótái közül a finn, valamint Ricciardo és Verstappen merészkedett ki elsőként, közben Hülkenberg már mért körön.

GPHírek
05:05

Räikkönen az élen

1:30.054-gyel kezd a szuperlágyakon, mögötte Hülkenberg 1:32.563-mal második a lágyakon. Sainzot figyelmeztették, hogy az alagútban vizes folt van a pályán, figyeljen oda.

GPHírek
05:07

Vettel a második

Alig több mint egy tizeddel maradt el csupán csapattársától, szintén szuperlágyakon van kint. A két Red Bull a lágyakon Ricciardo, Verstappen sorrendben bejött a 3-4. helyre.

GPHírek
05:07

Bottas a harmadik

A Mercedes is megjelent, szemmel láthatóan sietnek a csapatok a várható eső miatt. Bottas szuperlágyakon 5 tizedet kapott Räikkönentől.

GPHírek
05:10

Verstappen javított

Így is 7 tizedre van Räikkönentől. Közben Hamilton is megjelent a szuperlágy gumikon, miközben Stroll szélesre vette a Degner 2 kijáratát.

GPHírek
05:11

Esik!

Vettel a 15-ös és a 16-os kanyarban erős csapadékot jelent, Räikkönen vissza is jött a bokszba. 

GPHírek
05:13

Hamilton hibázott

A második szektorban már 4 tizeddel vezetett Räikkönen előtt az eső ellenére, de elfékezte magát az utolsó sikánban és továbbment egyenesen, így nem tudta átvenni a vezetést. 

GPHírek
05:14

Az első öt a bokszban

A két Ferrari, a két Red Bull és Bottas is visszatért a garázsba, hátrébb azonban még többen próbálkoznak.

GPHírek
05:16

Pérez is rontott

Nem volt nagy hiba, a Spoonban csúszott le egy kicsit a bukótérbe, de folytatta a gyorskörét.

GPHírek
05:17

Rákezdett az eső

Hamilton még dacolt az elemekkel, egyelőre az utolsó, 20. helyen áll és úgy tűnik, hogy nem is fog már elmozdulni onnan, ugyanis felerősödött az eső, a 44-es számú Mercedes is kénytelen volt visszatérni a bokszba.

GPHírek
05:20

Mindenki a bokszban

Nem akarunk senkit sem elkeseríteni, ha már ilyen hősiesen felkelt hajnalban, de nem valószínű, hogy minden idők legizgalmasabb edzése elé nézünk a hátralevő 40 percben...

GPHírek
05:23

A szélben bízhatunk

Továbbra is erősen fúj a szél, ami elképzelhető, hogy gyorsan elfújja az esőfelhőket a pálya fölül.

GPHírek
05:26

A pilóták bizakodnak

Noha a legtöbben levették a sisakjukat, az autóból azért nem szálltak ki. Ki lesz az első, aki kipróbálja a köztes gumikat az időmérőre gondolva? Legalábbis amennyiben elég vizes hozzá a pálya.

GPHírek
05:31

Máshol is a Ferrarik vezetnek

Mármint a különböző táblázatokat tekintve, ugyanis Vettel és Räikkönen volt a legjobb a csúcssebességek terén is. Ezalatt mondjuk nem a valós legnagyobb tempót kell érteni, Szuzukában ugyanis a 130R kijárata után van a mérési pont, így ez inkább azt mutatja meg, hogy melyik versenyző ment át a legnagyobb tempóval az ikonikus kanyaron.

GPHírek
05:32

Autó a pályán!

Valtteri Bottas az, méghozzá szuperlágy gumikon, az eső ugyanis elvonulni látszik.

GPHírek
05:34

Bottas visszajött

Felmérte a terepet, szemre nem tűnt túl vizesnek az aszfalt, a Spoon kijáratának kerékvetőjéről azonban jelentős mennyiségű vizet vert fel, később ezt jelentette is a rádión.

GPHírek
05:35

Újra kint

Nem állt meg, csak átment a bokszutcán rajtot gyakorolni. Közben Hamilton is megjelent, szintén szuperlágyakon.

GPHírek
05:36

Alonso is csatlakozik

A lágyakon hajtott ki a kétszeres világbajnok, miközben Bottas újabb kitérőt tett a bokszutcában és csinált egy próbarajtot.

GPHírek
05:37

Hamilton is bejött

Egyelőre nem próbálkoznak mért körrel a pilóták, Hamilton is inkább a rajtot gyakorolja. Közben Verstappen, a két Ferrari és Ocon is kimerészkedett.

GPHírek
05:41

A két Ferrari gyorskört ment

Javítani egyikük sem tudott, de nem maradtak el sokkal, Vettel konkrétan 1,1 másodperccel a legjobb időtől, de lila utolsó szektora mutatta, hogy a pálya egyre jobb állapotban van.

GPHírek
05:43

Mozgalmas hajrá jön

A mezőny nagyja kint van, mindössze heten, köztük a két Mercedes tartózkodik a garázsban.

GPHírek
05:45

Räikkönen kicsúszott

A S-kanyarokban veszítette el az uralmát az autó felett és szánkázott át a kavicságyon. Ez biztosan nem tett jót a padlólemeznek.

GPHírek
05:46

Vettel is hibázott

Egyéni legjobb első szektort ment, majd a Degner 2 kijáratán lecsúszott a kerékvető mögé és el kellett vennie a lábát a gázról.

GPHírek
05:47

Süt a nap

Hihetetlenül gyorsan változik az idő Szuzukában, az esőt napsütés váltotta fel, így néz ki a táj jelenleg.

GPHírek
05:48

Vettel szenved

Az autó hátuljával van gondja az első szektorban, ezt jelentette a rádión. Mindkét Ferrari új szuperlágyakon jött ki, de egyikük sem tudott javítani, noha Räikkönen futott egy lila utolsó szektort. A két Mercedes is kint van, szintén új szuperlágyakon.

GPHírek
05:50

Hamilton az élen

1:29.599-cel vette át a vezetést 116 ezreddel megelőzve Vettelt, aki közben 1:29.715-re javított.

GPHírek
05:53

Szorosnak tűnik

Hamilton a friss szuperlágyakkal nagyon gyors volt az első szektorban, később azonban visszaesett. Egyelőre a Ferrari úgy néz ki, közelebb van a Mercedeshez, mint tegnap.

GPHírek
05:55

Bottas javít

Ezzel együtt messze van Hamiltontól, egészen pontosan 823 ezredre, Verstappen be is jött elé a 4. helyre, az ő hátránya 7 tized. Ricciardo is javított az idején, de maradt a 6. helyen.

GPHírek
05:58

Piros zászló!

Nico Hülkenberg tört össze a Renault-t, az első szektorban csapódott a falnak.

GPHírek
06:01

Kockás zászló

Hülkenber jól van, nagy munka vár a Renault-ra az időmérőig. Az edzést közben leintették, Hamilton zárt az élen Vettel és Räikkönen előtt. Köszönjük, hogy hajnalban is velünk tartottak, várjük Önöket a 8 órakor kezdődő időmérő edzésen is. A viszontlátásra!

Még több bejegyzés