Társoldalunk:

Meggyőző előnnyel az élen maradtak a Ferrarik az időmérő előtt

2019.06.08., 16:49
rendezés

Sebastian Vettel végzett az élen a Kanadai Nagydíj harmadik szabadedzésén azok után, hogy korábban a Mercedes fölényére számított. A négyszeres világbajnokot csapattársa követte, a harmadik helyen Lewis Hamilton, a negyediken Valtteri Bottas végzett.

Meglepetéssel ért véget az utolsó szabadedzés Montrealban. Amennyiben a pénteki második tréning eredményeire pillantunk, ez a megállapítás némileg érdekesnek tűnhet, Sebastian Vettel és Charles Leclerc előző napi nyilatkozata alapján azonban már nem az, mindketten kiemelték ugyanis, hogy a második szabadedzés eredménye nem mérvadó, továbbra is a Mercedes van fölényben. Ebből a fölényből a harmadik gyakorláson semmi sem látszott, Vettel és Leclerc meggyőző teljesítménnyel zárt az élen a falakat ezúttal elkerülő Lewis Hamilton, valamint Valtteri Bottas előtt.

A többiek képletesen szólva csak a Ferrari hátulját figyelhettékForrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

Az időmérő főpróbája annál álmoskásabban nem is indulhatott volna, mint ahogy indult, egy csokor autó kijött teljesíteni az installációs körét, utána azonban mindenki visszamasírozott a bokszba, kivéve Robert Kubicát, aki egyedüliként szórakoztatta a hazai közönséget bő tíz percen át. Negyed órával a 60 perces tréning kezdete után azonban elcsendesedett a pálya, az ember akár egy 20 évvel ezelőtti időmérőn is érezhette volna magát, a csapatok annyira elszántan várakoztak a bokszban arra, hogy a lehető legjobb pályaviszonyok között tegyék meg a köreiket.

Negyven perccel a leintés előtt aztán beindult az élet, a Ferrarik és a Mercedesek is megjelentek, és

már ekkor látszott, hogy a vörösök megőrizték a tegnap délutáni formájukat,

az első körök után jónéhány tizedes előnyben voltak az Ezüstnyilakkal szemben, akik közül Hamilton diktálta a tempót. Az élmezőnyből az időmérő-szimulációkat Bottas kezdte, pár századdal le is nyomta Vettelt, aki nem sokkal ezután egy nem túl tökéletes körrel visszavette tőle az első helyet, de csak addig, amíg Leclerc nem ment egy közel fél másodperccel gyorsabb időt. Ekkor azt hihettük, ezzel ki is alakult a végső sorrend, előzetesen ugyanis arra lehetett számítani, hogy a lágy gumik nem bírnak egy gyorskörnél többet, ez azonban annyira nem így volt, hogy Vettel egyenesen a harmadik próbálkozásában érte el 1:10.843-as idejét, amivel kevesebb mint egy tizedre közelítette meg a tavalyi pole pozíciós időt, amit szintén ő ért el.

Hamilton nem tudta tartani a tempót a FerrarikkalForrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

Leclerc 1:10.982-es körrel 139 ezredet kapott a négyszeres világbajnoktól, az viszont hozzátartozik a teljes képhez, hogy csúnyán elfékezte a harmadik gyorskörének elejét, és kifutott a bukótérbe. A Mercedesek is több időmérős kört autóztak, Hamilton azonban így is 4 tizeddel elmaradt Vetteltől, míg Bottas hátránya már közel 7 tizedre rúgott.

A Red Bullok még ennél is nagyobb lemaradásban voltak, Max Verstappen 1 másodperccel volt lassab az élen záró Ferrarinál, őt kevesebb mint 1 tizedre Pierre Gasly követte.

A középmezőny legjobbja a Renault lett Daniel Ricciardóval, a legfontosabb hír azonban nem ez, hanem Lance Stroll látványos elfüstölése volt. A Racing Point hazai pályán versenyző pilótája mért kört sem tudott futni, autója lángokat szórva lehelte ki a lelkét a hosszú hátsó egyenesben, mérnöke hidraulikai hibáról beszélt a rádióban.

Stroll nem jutott messzire, autója látványos módon megadta magát a harmadik szabadedzésen

Más nem járt annyira pórul, mint a fiatal kanadai, páran azonban nem voltak messze tőle, Romain Grosjean egyszer lekoccolta a bajnokok falát, míg Lando Norris csúnyán átugratott az utolsó sikán kerékvetőjén, majd vizsgálat alá vonták, amiért a bukótérben levő bóját nem balról kerülve tért vissza a pályára.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

GPHírek
16:41

Jön az utolsó próba

Köszöntjük Kedves Olvasóinkat a Kanadai Nagydíj 3. szabadedzésének élő közvetítésében. A csapatoknak 60 perce maradt arra, hogy felkészüljenek a szezon hetedik időmérő edzésére. A pénteki második szabadedzést a Ferrari zárta az élen, a vörösök azonban nem magukat tartják az esélyesnek. Hogy ki lehet a vasárnapi verseny favoritja, arról olvassák el alább található szokásos esélylatolgatásunkat!

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
16:44

Mindenki szeret Kanadában lenni

A versenyzők többsége élvezi a montreali versenyhelyszín jelentette kihívásokat, a falak közelségét és a hatalmas tempót. Hogy hol is versenyez ezen a hétvégén a mezőny, arról pályabemutató rovatunkban Bereznay Danitól tudhatnak meg többet.

GPHírek
16:47

Leclerc változtatott

A Ferrari monacói versenyzője a kanadai versenyhétvége felvezetésében arról beszélt, hogy mostantól nem fog a határon autózva balesetet kockáztatni az időmérő edzések első percétől kezdve, okulva a korábbi hibáiból. Hogy ez így lesz-e, az majd a magyar idő szerint 20 órakor kezdődő kvalifikáción derülhet ki, amelyet szintén élőben tudósítunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

GPHírek
16:57

A gumik dönthetnek?

Csak emlékeztetőül: a Pirelli a három leglágyabb keveréket hozta Montrealba, a piros oldalfalú C5-össel pedig pénteken többeknek meggyűlt a baja, sokak szerint a versenyen 5-6 kört bírhat mindössze ez a keverék, az időmérőn pedig csak egyetlen mért körre lesz alkalmas.

GPHírek
16:59

Zöld jelzés!

Elindult a hétvége utolsó szabadedzése, Kevin Magnussen hajtott ki elsőként a pályára a Haasszal.

GPHírek
17:01

Egyelőre nincs nagy meleg

Szép az idő, a levegő hőmérséklete azonban még a 19 fokot sem éri el, noha az aszfalté már közel 37 fokos.

GPHírek
17:04

Hamilton váltója nincs veszélyben

Ted Kravitz, a Sky Sports riportere megtudta a Mercedestől, hogy Hamilton autójában tegnap egy edzésre szánt váltó volt, amikor odacsapta a falhoz a W10-est, a csapat pedig egy másik edzésváltót igyekezett beszerelni a tréning végéig. Ma már természetesen a versenyre szárt egység van az autóban.

GPHírek
17:05

Kubica az első fecske

A legtöbben csak installációs köröket futottak, Robert Kubica azonban belecsapott a lecsóba, és egy 1:17.7-es körrel a lágy gumin megnyitotta a mért körök sorát.

GPHírek
17:08

Pályát takarít a Williams

Jelenleg csak Kubica van kint a pályán, és szorgosan szedi le a tegnapinál kisebb mennyiségben, de azért továbbra is jelen levő port az aszfaltról, eközben pedig már 1:16.7-nél tart 5 kör elteltével.

GPHírek
17:10

Nem sietik el a csapatok

Már 10 perc eltelt az edzésből, de még mindig csak Kubicának van mért köre, sőt, rajta kívül más nincs is a pályán. 

GPHírek
17:14

Szó szerint semmi sem történik

A tömött lelátókon ülő nézők bizonyára nem örülnek, negyed óra elteltével ugyanis az üres pályát figyelhetik csak, mindenki a garázsban vár arra, hogy minél reprezentatívabbak legyenek a körülmények az érdemi munkához.

GPHírek
17:17

A Haas megszánta a nézőket

Kevin Magnussent küldték ki közepes keveréken, majd nem sokkal később a Red Bull ugyanígy tett Pierre Gaslyval, a Toro Rosso pedig Danyiil Kvjattal. Utóbbi lágyakon ment ki.

GPHírek
17:21

Räikkönen vezet

1:13.569-es körrel állt az élre a finn, őt Kvjat követi 4 tizeddel lemaradva, majd jön Gasly és Magnussen eggyel keményebb keveréken.

GPHírek
17:22

A két Ferrari és Hamilton is kint

Mindhárman lágy keveréken jelentek meg, Leclerc már a kivezető körén kockásra fékezte a jobb első gumiját.

GPHírek
17:23

Vettel az élen

A német 1:12.478-cal vette át a vezetést, Leclerc 136 ezreddel elmaradt tőle, miközben a hajtűben ismét elfékezte magát. Hamilton 257 ezreddel Vettel mögé a harmadik helyre jött be.

GPHírek
17:26

Füstöl a Racing Point

Méghozzá a hazai pályán versenyző Lance Strollé, aki visszaért a bokszba, ott azonban megállt az út közepén. A mérnöke hidraulikus hibát közölt vele a rádión. Közben Leclerc jókorát javítva 1:11.596-tal átvette a vezetést, valamint Bottas is megjött, 1:12.683-mal bejött harmadiknak a lágyon.

GPHírek
17:26

Már Hamilton a második

Az ötszörös világbajnok 1:12.176-ot ment, de így is 580 ezredre van Leclerc-től.

GPHírek
17:27

Vettel is 1:12 alatt

Leclerc-t nem tudta megelőzni, 110 ezreddel elmaradt tőle 1:11.706-os körével. Bottas is javított, 1:12.191-gyel azonban Hamiltont sem tudta legyőzni.

GPHírek
17:30

A Ferrarinál is jön fel a festék

Leclerc gumija lehet mégsem az elfékezéstől volt foltos, hanem mert a Ferrari garázsában is felvált a festék a padlóról, akárcsak a Haasnál tegnap. A szerelők most igyekeznek felszedni a maradékot is mire visszatérnek az autók a garázsba.

GPHírek
17:32

Vettel lenyomta Leclerc-t

1:11.557-tel 39 ezreddel volt gyorsabb a csapattársnál, már ő vezet. Közben Russell mindkét kerekét egyszerre blokkolta és kifutott a bukótérbe a célegyenes végén, Norris pedig csúnyán átugratott a kerékvetőn az utolsó sikánban, szólt is a csapatnak, hogy ellenőrizzék, hogy egyben maradt-e az autója.

GPHírek
17:33

Lángolt is a Racing Point

A hosszú egyenesben látványos módon adta meg magát Stroll autója, először egy nagy füstfelhő tört elő a hátuljából, majd lángnyelvek csaptak elő ugyanonnan.

GPHírek
17:35

Javítottak a Mercedesek

Bottas és Hamilton is bejött 1:12 alá, utóbbi 3, előbbi 4 és fél tizedre zárkózott fel Vettelre. Közben Grosjean lekoccolt a bajnokok falát a bal hátsó kerekével.

GPHírek
17:37

Norrist vizsgálják

A kerékvető meglovaglása után nem az előirányzott módon, a bukótérben levő bóját balról kerülve tért vissza a pályára. Stroll vélhetően nem jön ki ezen az edzésen többet, az autója bakokon, a teljes hidraulikus rendszerből leengedték a folyadékot.

GPHírek
17:39

Räikkönen mormotába botlott

A 2007-es világbajnok a hatos kanyar előtt jelentett valamilyen állatot a pályán, aminek nem tudta a nevét, „nem tudom, hogy hívják” – mondta. Mormota, Kimi, mormota.

GPHírek
17:42

Jönnek az időmérő-szimulációk

Egyelőre csönd honol a pályán, amelyet Bottas tört meg a Mercedesszel, miután vadonatúj lágyakon hajtott ki a garászból.

GPHírek
17:44

Bottas az élen

Nem meglepő módon átvette a vezetést az új gumikon a finn, de csak 26 ezreddel tudta megelőzni Vettelt. Ez vélhetően nem lesz elég az első helyhez ezen az edzésen. Ideje 1:11.531, ami nagyjából 7 tizedre van a tavalyi pole pozíciótól.

GPHírek
17:46

Újra a Ferrarik az élen

Vettel köre nem volt igazán jó, csak 53 ezreddel előzte meg Bottast, de utána jött Leclerc és repesztett egy 1:11.058-as kört, amivel több mint 4 tizedet adott a csapattársának.

GPHírek
17:48

Hamilton feljött Leclerc mögé

Szétválasztotta a két Ferrarit, 1:11.236-tal pedig Leclerc-től is csak 178 ezreddel maradt el.

GPHírek
17:49

Vettel és Leclerc is javított

A négyszeres világbajnok jó első szektor után rontott, pár századot javított csak, maradt a harmadik, miközben Leclerc bement 1:11 alá, 1:10.982-vel 254 ezredre szakadt el Hamiltontól. Ezek szerint nem csak egy mért kört van a leglágyabb Pirellikben.

GPHírek
17:51

Vettel az élen!

Nemhogy kettő, három mért kör is van a lágy gumiban, Vettel lila első és harmadik szektorral átvette a vezetést Leclerc-től egy 1:10.843-as körrel.

GPHírek
17:52

Leclerc nagyot rontott

A monacói is nekiment egy harmadik mért körnek, a célegyenes végén azonban mindkét kerekét blokkolta és nyílegyenesen kiment a bukótérbe.

GPHírek
17:53

A két Red Bull nem villog

Verstappen feljött a Ferrarik és Mercedesek mögé az ötödik helyre, hátránya azonban több mint 9 tized Vettelhez képest. A hollandot 1 tizeddel hátrébb követi csapattársa, Pierre Gasly.

GPHírek
17:58

Ricciardo vezeti a középmezőnyt

Egyelőre örülhetnek a Renault-nál, az ausztrál ugyanis a 7. helyet foglalja el, alig több mint egy tizedre lemaradva Gaslytól. Őt Norris, Pérez és Kvjat követi az első tízben.

GPHírek
18:02

Ennyi volt a harmadik edzés!

Leintették a Kanadai Nagydíj utolsó szabadedzését, amelyet a két Ferrari zárt az élen Vettel-Leclerc sorrendben, őket Hamilton és Bottas, valamint Verstappen és Gasly követte. Hamarosan jelentkezünk a szöveges összefoglalóval, 20 óra előtt pár perccel pedig az időmérő edzés szöveges tudósításával. Addig is viszontlátásra!

Még több bejegyzés