Mesterséges intelligenciával üldözné a NAV az adócsalókat

NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, épület
Budapest, 2020. május 9. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Irányítás cégtáblája a VIII. kerületi Delej utca 20-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A Blikk számolt be róla, hogy a NAV arra készül, hogy a mesterséges intelligenciával keresi majd a magyar adócsalókat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal olyan fejlesztésre készül, amire idehaza még nem volt példa.
Vágólapra másolva!

– mondta el Vágújhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője.

A mesterséges intelligencia abban segít majd bennünket, hogy a rendelkezésünkre álló adatokból mintázatokat alkot, kiemelve a feltehetően adóelkerülő szereplőket

nyilatkozta a szakember a Világgazdaságnak.

Hozzátette: az utóbbi évek fejlesztési nyomán pokolian kifinomodott a kockázatkezelésük. Példának említette, hogy egyszerre működnek az online pénztárgépek, a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrző rendszere és az online számlázás is.

Vágújhelyi azt mondta: hatalmas mennyiségű adat és és megfelelő szakembergárda is rendelkezésre áll, hogy elemezzék az adózók viselkedését, ehhez pedig – mint mondta – „immár a mesterséges intelligencia segítségével is igyekszünk elemezni, kiaknázni. Merem állítani: ilyen formában elsőként a világon".

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Irányítás cégtáblája Forrás: MTI/Róka László

Emellett az államtitkár beszélt még egy, most leginkább hihetetlennek tűnő tervről is: a jövőben akár minden bolti bevásárlásunk blokkja és garanciajegye személyre szabott internetes adatbázisba kerülhet.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.