Ciderkészítés: Amerikában megadóztatják a levegőt is

cider készítés
Egy ital akkor tartozik az almabor kategóriájába, ha csak almát vagy körtét tartalmaz.
Vágólapra másolva!
A borra, a sörre és az alkoholokra Amerikában bonyolult számítások miatt eltérő adókulcsok vonatkoznak. Azonban a cider készítésnél ez még komplikáltabb, ugyanis ezekre az alma borokra az úgynevezett bubble tax vonatkozik. De mit is jelent ez pontosan? Cikkünkből kiderül!
Vágólapra másolva!

A ciderkészítés kedvelői nem örülhetnek, az új amerikai adózás megnehezíti a dolgukat.

cider készítés
Cider készítés: Amerikában a termelők felháborodtak, mikor bevezették az új adózási törvényt
Fotó: Pixabay

A ciderkészítés új kihívásai:

Az USA adórendszer köztudottan bonyolult, ami megnehezíti a ciderkészítést. A borra, a sörre és a szeszes italokra bonyolult számítások alapján, határozzák meg az eltérő adókulcsokat, azonban az almaborokra teljesen más adózás vonatkozik. Ez pedig a „Bubble Tax”. 

Ez azt jelenti, hogy az alkoholos almabor adókulcsa többek között az ital szénsavtartalmán is alapul, tehát gyakorlatilag Amerikában a levegőt adóztatják meg.

Az úgynevezett buborék adó az almabort egy magasabb adósávba helyezi, ha az almán kívül más gyümölcsöket adunk a ciderhez. Ezen kívül ennek az alkoholos italnak a szénsavassága is meghatározza milyen összegű adót kell fizetnünk. Azonban ezt azt jelenti, hogy az utóbbi időben az almabor ára megnőtt, ugyanis a termelőknek 12-szer többet adót kell egy gallon cider elkészítése után fizetni, mint korábban.

A jelenlegi törvény három külön kategóriába sorolja az almaborokat, a proseccot és a habzóbort, ezek közül mindegyik magas adókulccsal rendelkezik.

Egy ital akkor tartozik az almabor kategóriájába, ha csak almát vagy körtét tartalmaz és legfeljebb 0,64 gramm szén-dioxid van benne 100 milliliterenként, valamint az alkoholtartalma nem haladja meg 8,5 százalékot.

Ezek az italok után, amelyek magukba foglalják a szokásos almaborokat és körte borokat, gallononként 0,23 dollárt kell fizetni.

Azonban ha a cider alapanyagához, az almákat együtt erjeszti más gyümölcsökkel,szederrel vagy málnával, akkor az pezsgőnek minősül. Ez több okból is problémát jelent egy vállalkozás adózása szempontjából, ugyanis a prosecco adókulcsa, több mint négyszerese az almaborénak.

cider készítés
Egy ital akkor tartozik az almabor kategóriájába, ha csak almát vagy körtét tartalmaz
Fotó: Pixabay

A dolgok még bonyolultabbá válnak, amikor a szénsav bekerül az egyenletbe. A fogyasztók a sörhöz vagy a hagyományos kereskedelmi almaborokhoz hasonló pezsgési szintre számítanak, és a gyümölccsel édesített almaborok gyakran nem elég pezsgők az ízlésükhöz. A termelők azonban azért nem adnak több szénsavat a cidereikhez, mivel az magasabb adózású habzóbor kategóriába sorolná termékeiket.

Gyakorlatilag 100 gallon almabor adója 22 dollárba kerülne. Ha azonban pezsgő kategóriába kerülne, ugyanaz a termék 340 dollárba kerül. Ez mind az állami vagy iparűzési adók előtt.

A jelenlegi állás szerint sok termelő csökkenti termelését annak érdekében, hogy az alacsonyabb adósávban maradjon, hogy ne a fogyasztók fizessék meg a a „Bubble Tax” árát. Viszont ez egyáltalán nem elkerülhetetlen, 

mivel a kis termelők almaborainak előállítási ára már most magasabb, az egyéni vállalkozók adózása miatt, mint a nagy termelők árai, mivel a kis termelőknek a buborék adó bevezetése óta, még többet kell fizetniük a költségeik fedezésére.

Cider készítés otthon

A házi készítésű ciderhez szerencsére nem kell túl sok hozzávaló, ám türelem annál inkább, hiszen hosszú órákat kell rotyogni a félkész italnak a tűzhelyen. Azonban ha elkészült, már jöhetnek az ötletek, hogyan lehetne még különlegesebbé tenni.

Az egyik lehetőség a chai tea. Melegítse fel a cidert egy edényben, majd tegye olyan teáskannába, amelyhez van tartó a teafüveknek. Tegyen bele egy kis teafüvet, például az említett chai teát, majd hagyja állni néhány percig. Hagyományosan a cidert csak almából készítjük, de tehetünk hozzá narancsot is, hogy annak az íze és aromája ugyancsak belefőljön az italba. Ám ne feledkezzünk meg a gyömbérről sem! 

Hozzávalók:

  • 12 db alma
  • 1 db narancs
  • 1 csésze barna cukor
  • egy egész szerecsendió
  • 4 rúd fahéj
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • egy nagy edény
  • egy szűrő
  • egy krumplitörő
  • egy pamutfonálból készült, gézszerű anyag


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!