Örökre eltűnik az ezerszer elátkozott balatoni szellemfalu - videó

Vágólapra másolva!
Lebontották az egykori balatonfüredi görög falu utolsó épületét is, amivel egy három évtizede húzódó probléma oldódott meg.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo beszámolt róla, Balatonfüreden az év elején megkezdődött annak a görög falunak a lebontása, amelynek az építése még a kilencvenes években kezdődött meg, ám a projektet hosszú évekig nem sikerült befejezni. Ráadásul a terület eredeti funkciója hamar megbukott, és az utóbbi időben ott működő bulinegyed is alaposan leamortizálódott. Mostanra befejeződött az épületegyüttes teljes felszámolása: a napokban az utolsó épületet is lebontották.

A görög falu építése 1993-ban kezdődött, ekkor ugyanis vállalkozó kedvű befektetők úgy döntöttek, hogy jó ötlet lenne megidézni a görög falvak hangulatát a Balaton közvetlen közelében, 

az egykori balatonfüredi piac helyén - írja a Promotions.hu. A kezdetben látványos beruházás azonban csúfos bukás lett, sokáig nem sikerült befejezni, és csak egy évtizeddel később nyitották meg a komplexumot, amely ezt követően sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az eredeti funkciója hamar megbukott, majd új üzemeltetők érkeztek, de ők sem hoztak igazi változást. A faluból Annagora Park, később Sundance Park, végül SunCity lett.

Idővel ugyan sikerült némi életet vinni a tájidegen épületek falai közé, ám ez meg a közelben élőknek nem tetszett, túlságosan hangosak voltak ugyanis a szórakozni vágyók. Mindeközben pedig már az önkormányzat – amely szintén jelentős összeget fektetett be a reményteli beruházásba – is egyre szúrósabb szemmel nézte az időközben újra teljesen elnéptelenedő magyar-görög falut. 

görög falu, Balatonfüred
Valamikor így nézett ki a görög falu Balatonfüreden 
Fotó: Shutterstock 

2023-ban aztán végre megszületett a határozat: lebontják az elátkozott épületegyüttest, és parkot hoznak létre a mintegy 4 hektáros területen. 

A lakosság ugyan üdvözölte a döntést, ám a résztulajdonosok közül többen is perre mentek, mivel kevésnek tartották azt az összeget, amit felajánlottak cserébe. 

A helyi szabályozási terv szerint a négyhektáros területen 10 százalékos a beépíthetőség. A felén közparkot akar létesíteni az önkormányzat, de a fennmaradó rész felét is zöldfelületnek szánják a kisvárosias besorolásnak megfelelően. 

A Balaton Televízió felvételt készített a lebontott szellemfaluról: