Hasmenéses malacról szól a magyar EU-film

Vágólapra másolva!
Egy súlyosan beteg, hasmenéses kismalac megmentéséről szól az uniós pályázaton nyertes magyar rövidfilm, amely része lesz egy negyvenperces nemzetközi összeállításnak. A disznó útja című alkotást a Cannes-ban két éve Arany Pálmát nyert Mészáros Péter rendezte, aki reméli, hogy a film visszaad valamit abból, hogy a vidéken élők hogyan állnak hozzá az uniós csatlakozáshoz.
Vágólapra másolva!

A sáros földúton egy régi fekete oldalkocsis motor tűnik fel. Az oldalkocsiban egy hátizsákba dugott fehér kismalac utazik. Az állat beteg, hasmenése van, a motort vezető férfi ezért állatorvoshoz siet vele. Közben azonban a járműból kifogy az üzemanyag, a motor leáll. A férfi még a bukósisakját sem veszi le, karjai közé veszi a hátizsákot - benne a malacot -, és kifut az országútra.

Integet az autóknak, de egyik sem áll meg. Végül kiugrik egy Audi elé, és megállásra kényszeríti, majd beugrik az anyósülésre. A férfi nem veszi észre, hogy az autónak német rendszáma van, de amikor a sofőr - egy idős férfi - értetlenül ránéz, és németül megkérdezi tőle, hogy valami ünnepségre igyekszik-e, akkor rájön, hogy egy külföldihez szállt be. Mikor a malacot szorongató férfi hangosan elismételgeti, hogy "doktor, doktor", akkor a német megérti a helyzetet, és elindítja az autót.

Ismét földútra veszik az irányt, ahol a nagy sár miatt elakad az Audi. A magyar férfi kiszáll, és kitolja a kocsit a sártengerből. Ezután azonban a sofőr is kugrik az autóból, és kétségbeesve kiabálni kezdi németül: "A malac, a malac". A magyar férfi kikapja a kocsiból az állatot, rázogatja, de az meg sem mozdul. Végül lerakja a földre a hátizsákot a malaccal együtt, majd leül a földre, hátát az autónak támasztja. Leül mellé a német férfi is, aki elővesz a belső zsebéből egy laposüveget, belekortyol, majd megkínálja vele a mellette ülőt. A magyar férfi beleiszik, közben azonban a német észreveszi, hogy a malac mozogni kezd. Megörülnek, felkapják az állatot, visszaülnek az autóba, és nagy gázzal elindulnak.

Ez a története a Kultúrpont Iroda uniós pályázatán nyertes, A disznó útja címet viselő négy és fél perces filmnek, amelyet péntek délelőtt mutattak be a sajtónak. A művet az a Mészáros Péter írta és rendezte, aki 2002-ben Arany Pálmát nyert Cannes-ban az Eső után című kisfilmjével. A disznó útja része egy nemzetközi projektnek, amelynek keretében egy negyvenperces filmet állítanak össze tíz uniós és az EU-hoz most csatlakozó országban készült alkotásokból.

A Kultúrpont Iroda vezetője, Zongor Attila a bemutatón elmondta, hogy tavaly augusztusban kereste meg őket a D Nerve Lab nevű holland kulturális szervezet azzal, hogy szeretnék, ha Magyarország is hozzájárulna egy rövidfilmmel a negyvenpercesre tervezett összeállításhoz. A kulturális minisztériumhoz tartozó iroda uniós pályázaton nyert pénzt a filmre, amelyet követően ők maguk is pályázatot írtak ki filmtervekre. Kikötés volt, hogy ne kampányfilmekről adjanak be elképzeléseket a jelentkezők. Összesen 11 pályázat érkezett, közülük választotta ki egy háromtagú szakmai zsűri Mészáros Péter forgatókönyvét.

Az író-rendező a bemutatón elmondta, hogy nehezen tud konkrét magyarázatot adni arra, miért éppen egy malacot választotta szereplőnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy egyes értelmezésekkel ellentétben az állat nem Magyarországot jelképezi, abban viszont azért bízik, hogy a film valamennyit visszaad a vidéken élők uniós félelmeiből.

A 3,5-4 millió forintba kerülő alkotást - amelyet várhatóan a május elsejei uniós rendezvényeken, televíziókban és mozikban is bemutatnak majd - múlt szombaton forgatták. Mészáros kérdésre válaszolva elmondta, arra külön ügyeltek, hogy az állatnak semmi baja se eshessen. A malacszereplőnek ezért - a rendező megfogalmazása szerint - dublőre is volt. A filmszerepléshez ugyanis altatót kellett beadni, a szerből ugyanakkor csak két dózist kaphat egy malac az egészségkárosodás veszélye nélkül.