Megint medvét láttak Heves vármegyében

Vágólapra másolva!
A Bükki Nemzeti Parkban egy magányos medvéről tettek bejelentést legutóbb, de azt sem lehet kizárni, hogy egy hárombocsos anyamedve is van a vármegyében.
Vágólapra másolva!

A nemzeti park területén kirándulók rendszeresen tesznek bejelentést medvenyomokról, fák törzsén látható kaparás nyomokról. Egy istenmezejei lakos a Heol.hu-nak elmondta, hogy 

egy hárombocsos anyamedvét láttak Szilaspogony közelében, valamint a helyiek szerint a lovakat is megzavarta egy medve a településen. 

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense a lapnak elmondta, hogy három hete kaptak bejelentést medveészleléssel kapcsolatban. Akkor Ivádnál láttak medvenyomokat. Valószínűleg ugyanennek a medvének a nyomait találták meg Szentdomonkosnál. Egy helyi, istenmezejei vadgazdálkodótól kapott információ szerint utoljára 10 napja láttak medvét, akkor is egy magányos példányt. Ezek alapján az anya medvét a bocsokkal nem tudják megerősíteni. 

medvetámadás, politika, Szlovákia
Fotó: Facebook

Tart tőlünk, mint mi tőle 

A szakember szerint a medve kerüli az embert, megfelelő felkészültséggel elkerülhetőek a problémák. 

Fontos, hogy az ember ne csalogassa magához a medvét, valamint zártan kezeljük a szemetet, hogy azt ne tekintse tápláléknak.

 Gombkötő Péter szerint a medve annyira tart az embertől, mint az ember a medvétől, szorult helyzetben, vagy a bocsait védve támadhat emberre.

Az Origo megírta, hogy korábban egy bölöni tanyán, egy négybocsos anyamedve támadt meg egy juhászt, aki a juhnyájat őrizte. Az 50 éves férfinak a lába sérült meg, de be tudott ülni az autóba, amivel behajtott a faluba. A község elöljárója szerint a pásztort megtámadó medve korábban is támadt már emberre. 

A magyar határhoz is egyre közelebb merészkednek a medvék. A nem megszokott régióban látott medvét egy szlovák vadász, a nagyjából 80 kilós állat miatt óvatosnak kell lenniük a túrázóknak és a helyieknek is. A vadász először azt hitte, hogy vaddisznót lát, később meglepetten rájött, hogy egy medve. 

Tavaly Japánban hat embert ölt meg és több mint kétszázat sebesített meg medve az országban. Emiatt egy olyan módszerrel próbálkoznak védekezni az állatok ellen, amilyennel még sehol máshol. Egy mesterséges intelligencián alapuló medveriasztót vezetnek be. 

Márciusban egy medve 5 embert sebesített meg Liptószentmiklóson. Az állatot ezek után egy drónnal megkeresték, majd kilőtték.