Budapesten fogták el egy lengyel bűnszervezet vezetőjét - videó

Vágólapra másolva!
Elfogták Budapesten annak a lengyel bűnszervezetnek az egyik vezetőjét, amelynek tagjai az unokázós csalás módszerével károsítottak meg idős embereket. Legalább 320 millió forintot szereztek meg az áldozataiktól.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi közlemény szerint a banda tagjai a megtévesztő hívások során a Lengyel Központi Nyomozó Iroda munkatársainak adták ki magukat, és összesen legalább 3,5 millió zloty (körülbelül 320 millió forint) kárt okoztak a sértetteknek.

Fotó: Police.hu / Youtube

A nemzetközi bűnügyi együttműködésnek köszönhetően a lengyel nyomozók összehangolt akciót szerveztek német és magyar kollégáikkal – írták.

Ennek eredményeként a magyar nyomozók azonosították az európai elfogatóparancs alapján körözött 22 éves, lengyel férfit Budapesten, a német rendőrök egy Németországban, a lengyel rendőrök pedig egy Lengyelországban körözöttét. A három ország rendőrei május 14-én a hajnali órákban összehangolt akció keretében egy időben fogták el a csalókat.

A Németországban és Magyarországon elfogottak kiadatásáról a hatóságok a későbbiekben döntenek – áll a közleményben.

Az unokázós csalók hazánkban is elszaporodtak az utóbbi években, tavaly áprilisban két 22 éves, budapesti férfi ellen emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség, akik országszerte – így Nógrádban is – követtek el „unokázós" módszerrel csalásokat. A Balassagyarmati Járásbíróságra benyújtott vádirat szerint hasonló módszerrel csaltak ki milliókat idős nőktől.

2022. augusztus 15-én egy máig ismeretlen ember felhívott egy 83 éves, hatvani asszonyt. Magát a fiának kiadva síró hangon közölte, hogy bajban van. Nem sokkal később újra felhívták a kiszemelt áldozatot, de ezúttal a telefonáló rendőrtisztnek adta ki magát, és azt mondta, hogy

 

az asszony fiát fegyverkereskedelem miatt letartóztatták, és csak akkor engedik szabadon, ha fizet érte.

Az asszony összeszedte az összes pénzt, amit otthon talált.

Az összeget pedig a hívó utasítása szerint – egy nylon táskába tette és kivitte a háza elé, ahonnan azt a két férfi elvitte.

2022. augusztus 29-én is hasonló módszerrel csaptak be egy idős embert. Egy máig ismeretlen hívó azt mondta a telefonban a 67 éves, albertirsai nyugdíjasnak, hogy ügyvéd és az asszony fiát bevitték a rendőrségre, mivel fegyvereket adott fel csomagként.

Az „ügyvéd" 10 és 14 millió forint közötti összegeket kért azért, hogy a férfit ne tartóztassák le.