Ingyenes weboldalak a kutatás szolgálatában

Vágólapra másolva!
A Nature magazin három ingyenes honlapot indított a tudományos közösség és minden, a kutatás iránt érdeklődő olvasó számára.
Vágólapra másolva!

A rangos Nature magazin elsődleges céljai, hogy a kutatók közötti kommunikációt elősegítse, valamint hogy a tudomány eredményeit a széles közönséggel is megossza. A közelmúltban két új honlap is elindult ezeknek az eszméknek a jegyében, a Nature Reports Climate Change (Nature Klímaváltozás) illetve a Nature Reports Stem Cells (Nature Őssejtek) elnevezésű szájtok. A weboldalak a kutatók mellett minden érdeklődőnek szólnak, hiszen csak ezeken a felületeken megjelenő cikkek mellett más publikációkhoz kapcsolódó kommentárokat, kiegészítéseket is olvashatunk itt, illetve más, vonatkozó korábbi Nature-cikkeket is feltöltenek a szerkesztők. Az interakció fontos része mindkét szájtnak: webnapló, azaz blog segíti a közösség bekapcsolódását a munkába.

A Nature Climate Change könnyen áttekinthető, jól tagolt felületen számol be a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb hírekről
A Nature Climate Change könnyen áttekinthető, jól tagolt felületen számol be a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb hírekről

A klímaváltozással kapcsolatos honlap például a kyotói egyezmény utáni tervekkel foglalkozik. Teszi ezt két megközelítésből: a publicisztika eszközeivel, valamint a fejlődést gátló tényezők elemzésével, melyet Jeffrey Sachs szakértő végez. Az őssejtekkel foglalkozó weblapon a legújabb kutatásokról szóló híreket is megtaláljuk - ebben a hónapban a klónozással foglalkozó szakember, Ian Wilmut szerkesztésében. Nem csupán híranyag található itt, hiszen a szerkesztő közzéteszi saját megjegyzéseit is, illetve az érintett kutatók dolgozatai is olvashatók a szájton. A két weboldal a közösségi párbeszéd révén fejlődik tovább a következő hónapokban. A szájtok eredeti tartalmai ingyenesen hozzáférhetőek bárki számára.

Hamarosan beindul egy újabb Nature-mikroszájt: a Nature Precedings (Nature "Előzetes"). Ahogy az oldal neve is mutatja, a felületen a tudósok megoszthatják, megvitathatják még nem publikált felfedezéseiket, meglátásaikat. Elsődlegesen a tudósok számára létrehozott informális kommunikációs csatornaként működik majd a szájt azzal a céllal, hogy az érintettek gyorsan és hatékonyan oszthassák meg egymással eredményeiket, illetve mások munkájával kapcsolatos véleményüket. A honlap a hagyományos tudományos folyóirati struktúrát veszi alapul. A szájton írásokat találunk a biomedicina, a kémia vagy a földtudományok területéről. Számos kutatási jelentést, publikálatlan kéziratokat, posztereket és prezentációkat is feltöltenek majd a rendszerbe. A szájton megjelenő anyagokat egy szerkesztői gárda bírálja el. A szerkesztők döntenek arról, hogy egy adott írás mennyire érdekes a területtel foglalkozó más kutatók számára (de a benne foglaltakat nem minősítik). A szájt jellemzője a gyors átfutás: beküldés után egy napon belül ingyenesen felkerülnek a cikkek az oldalra.

A Nature Precedings honlap az internet minden interaktív jellemzőjét igyekszik kihasználni: a cikkekre lehet szavazni, megjegyzéseket fűzni hozzájuk. A minél szélesebb körű elérhetőség érdekében a tervek szerint a tartalmat akadémiai partnerszervezetek letükrözik majd, köztük olyanok, amelyek résztvettek a szájt fejlesztésében. Ez utóbbi döntés is biztosítja, hogy a tartalmak hosszú ideig és ingyenesen hozzáférhetők lesznek a Nature olvasói számára.