Keressen 88 nap alatt 7 millió forintot az ágyból, csak feküdni kell

lebegő, űrbéli, ágy, illusztráció,
A comfortable bed for sleeping in clouds
Fotó: Shutterstock/hoor sfand
Vágólapra másolva!
Egészen különleges és jövedelmező álláshirdetést tett közzé a Német Űrkutatási Központ (DLR): 18 ezer euróért (több mint hétmillió forint) keres 12 jelentkezőt, akik szívesen eltöltenének 88 napot a DLR kölni kutatóintézetében, ebből 60 napot ágyban fekve. A feladat azonban több kihívást is tartogat.
Vágólapra másolva!

A Német Űrkutatási Központ idén szeptemberben startoló kísérletének célja, hogy reprodukálják az űrhajósokat érő káros hatásokat, például az erőteljes szédülést és a különböző koordinációs zavarokat.

Nem vitás, hogy a felhívás első hallásra álommunkának tűnhet, ám ez egyáltalán nem az, hiszen a résztvevőket többféle megpróbáltatás elé helyezik a 88 nap során. Először is nem lehet bárhogyan a számukra kijelölt ágyban feküdni, ugyanis az hat fokban meghajtott lesz, úgy, hogy a fejük alacsonyabban helyezkedik majd el a lábukhoz képest. A tudósok így utánozzák az űrben tapasztalható folyadékeltolódást. Erre azért van szükség, mert habár az űrhajósokat akkor is megvizsgálják az orvosok, amikor visszatértek a Földre, arra is számítani kell, hogy a landolás a Holdon vagy a Marson is megtörténhet, ahol ugyebár egyelőre még nincs orvosi gárda. Ez pedig veszélyeztetheti a küldetés egészét. 

A kísérletben a tudósok a káros hatásokat és azok lehetséges ellenszerét tanulmányozzák. A résztvevőknek naponta orvosi vizsgálatokon és kísérleteken kell részt venniük, és minden tevékenységet fekve kell csinálniuk, amibe az étkezés és a szabadidős tevékenységek is beletartoznak.

Minden résztvevő külön egyágyas szobát kap, és csak a kijelölt, kiegyensúlyozott, grammban és milliliterben kimért ételeket fogyaszthatják. Azonban egy társalgót is kialakítanak, ahol közös tevékenységeket végezhetnek, például társasjátékokat játszhatnak vagy tévét nézhetnek. A 88 nap magában foglalja az ágynyugalmi fázist követő két hét rehabilitációt, ahol a kísérlet minden káros fizikai hatását fizioterapeuták és trénerek segítségvel fordítják vissza.

A Német Űrkutatási Központ az 1980-as évek óta végez hasonló vizsgálatokat. A résztvevőket földi űrhajósnak nevezik, akik valódi kihívást teljesítenek a kísérlet során. A pályázókat és a kiválasztott szerencséseket a hatalmas jövedelem mellett az is motiválhatja, hogy egy különleges élmény keretében olyan vizsgálatban vehetnek részt, ami elősegíti a jövőbeli űrmissziók sikerét.

Mint minden álláspályázatnak, ennek is vannak feltételei: a résztvevők nem dohányozhatnak és egészségesnek kell lenniük. Kizárólag 24–55 éves, 153–190 centiméter magas, 18 és 30 közötti testtömegindexszel (BMI) rendelkező férfiakat és nőket várnak. Elvárás még a német nyelvtudás is, mivel a kísérlet alatt kizárólag ezen a nyelven kommunikálnak.