Egy nyaralás Zanzibárban, Mexikóban vagy Kubában olcsóbb, mint a mediterrán régiókban

kuba
Fotó: Reinhard Schmid
Vágólapra másolva!
A Spanyolországba, Görögországba vagy Portugáliába irányuló szervezett nyaralások idén nyáron mintegy 20-30 százalékkal drágábbak, mint 2019-ben, és a korábban meglehetősen olcsónak számító nyaralási célpontok, például Törökország, Tunézia vagy Egyiptom árai is jelentősen emelkedtek - írja a V4NA. A nemzetközi hírügynökség szerint ezekbe az országokba akár 35 százalékkal is több pénzért utazhatnak a nyaralók, mint a koronavírus-járvány előtt.
Vágólapra másolva!

A V4NA összefoglalójában azt írják, hogy nagyon drága lesz az idei nyaralás azoknak, akik valamelyik népszerű tengerparti városba tervezik az üdülést. A Holidaycheck utazási portál elemzése szerint a Spanyolországba, Görögországba vagy Portugáliába irányuló szervezett nyaralások idén nyáron mintegy 20-30 százalékkal drágábbak, mint 2019-ben, és a korábban meglehetősen olcsónak számító nyaralási célpontok, például Törökország, Tunézia vagy Egyiptom árai is jelentősen emelkedtek. 

Ezekbe az országokba akár 35 százalékkal is több pénzért utazhatnak a nyaralók, mint a koronavírus-járvány előtt.

Minden drágább lett

A megemelkedett áraknak sokféle oka van. Törökországban például magas az infláció, Egyiptomban pedig egy új törvény miatt kell sokkal mélyebben a zsebükbe nyúlniuk az üdülőknek. Az árakat azonban főleg a repülőjáratok mozgatják. Ha csak a repülőjegyek árait nézzük, mindenütt két számjegyű emelkedés tapasztalható.

mexikó
Mexikó Fotó: utazoom.hu

A V4NA szerint Görögországba vagy Horvátországba a nyári időszakban 16 százalékkal drágábbak a repülőjegyek idén, mint 2023-ban. A spanyolországi járatok – akár a szárazföldre, akár a szigetekre – mintegy 25 százalékkal drágultak, és 

különösen nagy mértékben emelkednek a korábban olcsónak számító Bulgária, Törökország és Egyiptom repülőjegyei is. Ezek akár 28 százalékkal is drágábbak.

A luxusutak még drágábbá válnak

A klasszikus hosszú távú úti célok, mint a Dominikai Köztársaság vagy Thaiföld is különösen drágák lesznek idén nyáron. Ezeken a helyeken 2023-ban a világjárvány miatt még alacsony volt a kereslet, és az árak mérsékeltek voltak, de idén az sem lesz ritka, hogy 50 százalékkal drágul egy-egy nyaralás. Az áremelés kapcsán a légitársaságok a magasabb személyzeti költségekre és azokra a kiadásokra hivatkoznak, amelyeket a klímavédelmi törvények miatt kell pluszban kifizetniük. Szakemberek azonban cáfolják ezt a magyarázatot, miután az árakat sokkal jobban meghatározza a kereslet-kínálat viszonya.

Ha például valaki Németországból nyáron Egyiptomba akar utazni, akkor sokkal többet kell ezért fizetnie, mintha New Yorkba menne, pedig utóbbi majdnem kétszer akkora távolságra van.

CIENFUEGOS, CUBA: View of the building Municipality through the blue columns of the Palace.
Kuba, Varadero
Fotó: Anna ART - stock.adobe.com

Akik idén olcsón szeretnének utazni, azoknak kifejezetten szokatlan úti célokat kell keresniük. 

Egy nyaralás a távoli Zanzibárban, Mexikóban vagy Kubában jelenleg olcsóbb lehet, mint a klasszikus mediterrán régiókban

 – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK