Macronnak üzent az olasz külügyminiszter: Olaszország nem küld katonákat Ukrajnába

Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron korábban többször is tett olyan kijelentéseket, amikkel közelebb hozná egy újabb világháború kitörését. Antonio Tajani olasz külügyminiszter Macron egyik interjújára reagálva kijelentette, hogy Olaszország nem küld katonákat Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

Franciaország elnöke korábban egy interjúban azt mondta, hogy a NATO-nak szárazföldi csapatokat kellene küldenie, ha az oroszok áttörik az ukrán védelmi vonalakat és Kijev segítséget kér a Nyugattól. Erre Antonio Tajani Olaszország külügyminisztere újságírói kérdésre elmondta Reggio Calabriában, hogy nem küldenek katonákat Ukrajnába – írja a Hirado.hu

Mindig is hangoztattuk, hogy nem állunk háborúban Oroszországgal, és ezért nem küldünk olasz katonákat Ukrajnába harcolni”

– hangsúlyozta a külügyminiszter. 

Nyomatékosan hozzátette, hogy megvédik Ukrajna jogát, hogy szabad állam legyen. De nem állnak háborúban Oroszországgal. 

Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke az X-en azt írta: „Soha egyetlen olasz katona se haljon meg Macron nevében!” 

Az Origo korábban megírta, hogy Európának azért kellene beszállnia az orosz-ukrán háborúba, met Macron ezt követeli. A francia elnök szerint Európa biztonságának végét jelentené, ha Oroszország győzne az ukrajnai háborúban. Az elnök a The Economist című brit gazdasági-politikai folyóiratnak adott interjúban úgy fogalmazott: egyértelmű stratégiai álláspontja az, hogy Oroszország nem győzhet Ukrajnában, hiszen „ki feltételezhetné, hogy Oroszország ezen a ponton megállna?” A francia államfő egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy kitart-e a nyugati szárazföldi alakulatok Ukrajnába küldéséről tett korábbi kijelentései mellett. Orbán Viktor kormányfő szerint Európa a tűzzel játszik, mivel a béke és a háború határán egyensúlyozunk. 

Az amerikai külügyminiszter Párizsban találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel. A politikusok az orosz–ukrán háborúról és az izraeli helyzetről is egyeztettek. 

Emmanuel Macron francia elnök nemrég titokban megpróbálta meggyőzni az Egyesült Államokat és Németországot arról, hogy bátran lépjék át a vörös vonalakat, tehát gyakorlatilag robbantsák ki a harmadik világháborút. Kérését viszont mindkét fél elutasította, hiszen ezek szembemennek Németország és az Egyesült Államok a háború kezdete óta folytatott politikájával, miszerint nem tesznek semmi olyat, amely eszkalációhoz vezetne. 

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter is reagált Macron kijelentéseire: „Olaszország állásfoglalása nem módosult, mindig is azt mondtuk, hogy Ukrajnát segíteni kell a konfliktus szélesedése elkerülésében, de kezdettől fogva kizártuk katonáink közvetlen részvételét a konfliktusban.”