Meghalt a Titanic és a Gyűrűk Ura-filmek sztárja

Vágólapra másolva!
79 éves korábban meghalt Bernard Hill színész, aki olyan szuperprodukciókban játszott, mint a Titanic illetve a Gyűrűk Ura-trilógia.
Vágólapra másolva!

Meghalt Bernard Hill brit színész, halálának hírét ügynöke erősítette meg a BBC-nek. A 79 éves színész vasárnap reggel a kora reggeli órákban halt meg, halálának közvetlen okairól egyelőre nem közöltek részleteket, várhatóan a családja hamarosan közleményben ad tájékoztatását a körülményekről.

Bernard Hill, BernardHill, angol színész, Gyűrűk Ura filmtrilógia
Bernard Hill játszotta a Titanic kapitányát az 1997-es filmben, és a Gyűrűk Ura-filmekben is szerepet kapott
Fotó: Shirlaine Forrest/Getty Images

Az 1944. december 17-én született színész sokat foglalkoztatott művész volt, az IMDB nemzetközi filmes adatbázisban több mint 130 tévés és filmes produkciónál szerepel a neve. Az áttörést számára színészként a BBC-n 1982-ben sugárzott Boys from the Blackstuff című, öt epizódból álló dráma jelentette. Hillt valószínűleg a legtöbben az 1997-es Titanic című Oscar-díjas produkcióból, valamint az eredeti Gyűrűk Ura-trilógiából ismerik. 

A Titanicban ő alakította Edward Smith kapitányt, az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó irányítóját. A Tolkien-regényekből ismert mozis adaptációkban pedig Théoden királyt játszotta. A karakter A két torony című részben tűnik fel először. Hillnek egyébként egyáltalán nem nyerte el tetszését az, hogy az Amazon nemrég sorozatot készített a fantasy műfaj klasszikusából. Mint az Origo megírta, Hillt egyáltalán nem érdekelte a széria, s elég lesújtóan nyilatkozott róla: "Ez egy pénzt termelő vállalkozás, nem érdekel sem az, hogy nézzem, sem az, hogy benne legyek. Sok szerencsét mindenkinek, aki benne van, de ez nem az igazi" – mondta Théoden király korábbi alakítja, majd azt is hozzátette, hogy szerinte a korábbi filmtrilógia bőven elég volt, nem kéne további feldolgozásokat csinálni.

Bernard Hill folyamatosan aktív volt, és szerepet vállalt a BBC-n futó, magyar fordításban A rendfenntartó címet kapott rendőrségi sorozatban is. A széria második évadát a napokban mutatják be.

Az Independent megjegyzi, hogy Hill az egyetlen olyan színész ez idáig a történelemben, aki több olyan filmben is szerepelt, mely 11 Oscar-díjat nyert. A Titanicot és a Gyűrűk Ura-trilógia harmadik részét, A király visszatért is 11 Oscar-díjjal jutalmazták az amerikai filmakadémia tagjai.