Szijjártó Péter: A Kínával való együttműködés alapvetően meghatározza az európai országok gazdaságát

Vágólapra másolva!
Alapvetően határozza meg az európai országok gazdasági teljesítményét az együttműködésük Kínával, a versenyképesség és a növekedés szempontjából is hatalmas jelentősége van a keleti beruházásoknak és kereskedelemnek - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Taskentben.
Vágólapra másolva!

 A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy manapság egyre nagyobb jelentősége van a civilizált kelet-nyugat együttműködésnek, mert a nagy gazdasági növekedés most már Keleten van, nem Nyugaton.

Erre kiváló példaként hozta fel Kínát, amelynek folyamatosan növekszik a részesedése a világgazdasági teljesítményből, az onnan érkezett beruházások, a kétoldalú kereskedelem pedig alapvetően határozza meg az európai gazdaságok teljesítményét szavai szerint.

Úgy vélekedett, hogy az Európai Unió folyamatosan veszít a versenyképességéből, s ezért az, hogy hova mennek a keleti, főként kínai beruházások, illetve ki tud leghatékonyabb kereskedni ezen szereplőkkel, alapvetően határozza meg, hogy melyik gazdaság tud versenyképes lenni és növekedni.

Azok az országok tudják megőrizni az eddigi eredményeiket, azok az országok tudnak gyorsan fejlődni tovább, amelyek leghatékonyabban és leggyorsabban tudják fejleszteni az együttműködésüket a keleti világgal 

- mondta.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az emberiség ma a veszélyek korát éli, a világot háborúk és krízisek sújtják, és ennek hosszú távú káros következményeként ismét a blokkosodás felé mutatnak a folyamatok.

SzijjártóPéter
Kína részesedése a világgazdaságból folyamatosan növekszik, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: Facebook

"Ez a mi nemzeti érdekeinkkel ellentétes. A mi célunk, hogy a következő időszak az összeköttetésekről, és ne a blokkosodásról szóljon" - figyelmeztetett.

Aláhúzta, hogy Európában háború zajlik, magas infláció uralkodik, főleg az energia és élelmiszerek területén, a kontinens súlyos kihívásokkal szembesül, ráadásul az elhibázott gazdasági döntések miatt, a szankciók és a különböző az embargók miatt a helyzet igazán drámaivá vált. "Ebben a kritikus helyzetben az összeköttetések jelentősége és a civilizált kelet-nyugati együttműködés jelentősége is megnő" - hangsúlyozta.

"És azért van igen nagy jelentősége a civilizált kelet-nyugat együttműködésnek, mert a nagy gazdasági növekedés most már Keleten van, nem Nyugaton" - tette hozzá a miniszter.

"Éppen ezért számunkra fontos, hogy a következő időszak az összeköttetésekről szóljon, s ebben az új korszakban bizony Közép-Ázsia jelentősége is megnő" - folytatta. "Tizennégy éve építjük az együttműködést Közép-Ázsiával. Korán felismertük Közép-Ázsia jelentőségét, akkor még súlyos kritikával illettek minket a többiek, de mostanra kiderült, hogy igazunk van" - közölte.