Vágólapra másolva!
Pat Symonds szerint a Williams képes lenne egy szupersztár tehetségének kiaknázására, de egyelőre inkább az istálló hiányosságainak fejlesztésére fordítják a nagyobb összegeket. 

A Williamsnél nem tervezik, hogy nagy fizetési igényű sztárversenyzőt szerződtessenek a közeljövőben, mert inkább a csapat fejlesztésére kívánnak költeni, árulta el Pat Symonds az Autosportnak. A Williams technikai igazgatója „a sport legjobb versenyzőjének" nevezte Fernando Alonsót, de kijelentette, akármilyen kiváló is a kétszeres világbajnok, a grove-i istállónak elsősorban nem rá vagy hasonló kaliberű pilótára van szüksége, hanem jobb autóra és hatékonyabban működő vállalatra.

A Williamsnek túl drága Alonso Forrás: McLaren

„Amikor korábban erről beszéltem, nem arra utaltam, hogy képtelenek lennénk kiaknázni egy szupersztárban rejlő lehetőségeket, de az olyan versenyzők rengeteg pénzbe kerülnek" – magyarázta Symonds. „Jelenleg lemaradásban vagyunk bizonyos területeken, amelyek fejlesztését egy sztárpilóta igazolásánál fontosabbnak tartok. Ha Alonso nálunk vezetne, mindent kihoznánk belőle, és jól együtt tudnánk működni vele, de ha kifizetnénk a bérét, egy évig nem tudnánk enni sem."

A becslések szerint Alonso, valamint a szintén élpilótaként számon tartott Lewis Hamilton és Sebastian Vettel olyan összeget visz haza évente, amely gyakorlatilag kigazdálkodhatatlan egy gyári támogatás nélküli csapatnak, amilyen a Williams is. Épp ezért a grove-iak F1-es léptékkel mérve alacsony gázsit adnak Valtteri Bottasnak és Felipe Massának, és a maradék összeget az autó fejlesztésére fordítják. Symonds ráadásul úgy véli, a versenyzői felállásuk így is ideális.

„Ők tökéletesek a csapatunk számára, remekül együttműködnek" – vélte. „Csapatjátékosok, és mivel nagyon hasonló a teljesítményük, mindig keményen ösztönzik egymást. Építő jelleggel helyezik nyomás alá a másikat, ez segít abban, hogy az egész csapat jól dolgozzon. Ha teljesen szabad kezem lenne, akkor is őket választanám, pedig én nem könnyen mondom ezt" – jelentette ki Symonds, aki egyebek mellett Michael Schumacherrel és Alonsóval is dolgozott már.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!