Vágólapra másolva!
A gyári csapatnál egy hétvégével később, de még így is a tervezettnél korábban használatba veszi a Haas és az Alfa Romeo a Ferrari továbbfejlesztett erőforrását.

Nem Monacóban szokás új specifikációjú erőforrást bevetni, de a Haas és az Alfa Romeo mégis úgy döntött, hogy használatba veszik a Ferrari továbbfejlesztett motorját, amit a gyári istálló már a Spanyol Nagydíjra megkapott. Mattia Binotto, az olaszok csapatfőnöke akkor nagyra értékelte a gyárban dolgozók munkáját.

Binotto elsősorban azt emelte ki, hogy eredetileg csak a Kanadai Nagydíjra tervezték a második specifikáció alkalmazását, de már bő egy hónappal korábban, Barcelonában alkalmuk nyílt váltani. A Ferrari két ügyfélcsapata, a Haas és az Alfa Romeo az ilyenkor megszokottak szerint kimaradt az első körből, de Monacóban már ők is sorra kerülnek.

A Haas is új motorra vált Forrás: AFP/Boris Horvat

Monte Carlo nem kézenfekvő választás egy új erőforrás bevetésére, hiszen a pálya adottságai egyáltalán nem reprezentatívak és a teljesítményszintet is nehéz megítélni, de a két középcsapat így is hasznos adatokhoz juthat a motorok működéséről, ezeket így hamarabb fel tudják használni a beállítások tökéletesítéséhez.

– ismerte el Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke. – Fontos még az energiagazdálkodás meg egy csomó egyéb szempont. Nem ismerem az üzemmódokat sem, de az biztos, hogy nem lett rosszabb” – reménykedett az olasz szakember.

Dolgoznak Räikkönen autóján Forrás: AFP/Boris Horvat

A Red Bullt és a Toro Rossót ellátó Honda már szintén az idei második specifikációnál tart, a Mercedes egyelőre nem változtatott az idei erőforrásán, a Renault eddig elsősorban a megbízhatósági problémákat próbálta orvosolni az fejlesztésekkel, de már a franciák is a második egységnél járnak.

A gyári csapathoz hasonlóan az Alfánál és a Haasnál is felmerül, hogy a tervezettnél korábbi motorcserével később büntetést kapnak majd,

azonban még a szezon bő kétharmada rendelkezésre áll, és az első specifikációjú erőforrást várhatóan szabadedzéseken vagy a motorerő szempontjából kevésbé megterhelő versenyeken újra bevethetik büntetés nélkül.