Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso hét éves böjtnek vetett véget azzal, hogy dobogóra állhatott a Katari Nagydíjon. A kétszeres világbajnok ennél többért tért ugyan vissza, de mivel soha nem lehet előre tudni, hogy a szabályváltozások után sikerül-e előrelépniük, örül, hogy már az idén felállhatott a pódiumra.

A 40 esztendős Fernando Alonso az elmúlt 50 év során mindössze a negyedik olyan Forma-1-es pilóta, aki 40 éves kora fölött állhatott fel a dobogóra, az ezt megelőző 35 évben pedig csupán Nigel Mansellnek (1994, Ausztrál Nagydíj, 1. hely) és Michael Schumachernek (2012, Európa Nagydíj, 3. hely) sikerült ez. Az Alpine spanyol pilótája a Katari Nagydíjon megszerzett harmadik helye után elmondta, sokat jelent neki ez az eredmény, de azért egy győzelemhez nem hasonlítaná.

Alonso 40 évesen és közel 4 hónaposan szerezte meg pályafutása 98. F1-es dobogós helyezését Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Ez pályafutásom 98. dobogós helyezése, és elmondhatom, hogy nagyon hosszú idő telt el a legutóbbi óta – nyilatkozta a Sky Sportsnak a katari futamot megelőzően legutóbb a 2014-es Magyar Nagydíjon dobogóra álló pilóta. – Sokat jelent ez a trófea, mert az embernek vannak hullámhegyek és hullámvölgyek a karrierjében, jó és rossz pillanatok egyaránt, de mindig elszántak voltunk. Az egész életedet ennek a sportnak kell szentelned. Edzés, tesztelés, szimulátorozás, versenyzés. Pontosan ezért a szenvedélyért, a sport szeretetéért csináljuk ezt. Ezekért a pillanatokért."

Bár a 2022-es szabályváltozások miatt tért vissza, és a célja, hogy jövőre a győzelmekért küzdhessen, az új regulák jelentette ismeretlen azért mindenki felett ott lebeg, Alonso szerint ezért aztán nem baj, hogy összejött neki a dobogó, miközben egyáltalán nem volt biztos benne, hogy valaha végez még az első három hely valamelyikén az F1-ben.

„Nyilván a győzelem az győzelem, úgyhogy nem értékelném túl ezt a dobogót, de mégis azt mondhatom, hogy végre!

Meglátjuk, hogy képesek leszünk-e fenntartani a lendületet a következő szezonra – nyilatkozta, majd kiemelte, még édesebbé teszi a sikert, hogy nem egy káoszfutamon érte el. – Minden tiszteletem a többi pilótáé, de az, hogy Max-szal és Lewis-zal állhattam ott, azt jelenti, hogy a verseny többé-kevésbé normálisan alakult. Vannak olyan dobogók, amikor valami váratlan történt és az ember úgy kerül ilyen helyzetbe. Mi azonban megérdemeltük a harmadik helyet."

Az időmérőn az ötödik helyet szerezte meg, Bottas és Verstappen büntetésének köszönhetően azonban a 3. helyről rajtolhatott Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

A fókusz persze továbbra is a 2022-es éven van, amivel kapcsolatban Alonso elmondta, nagy szüksége volt az idei, amolyan átmeneti évre ahhoz, hogy jövőre 100%-os legyen. „Ez az év versenyről versenyre jobb lett. A terv az, hogy készen álljunk 2022-re és az új szabályokra, és remélhetőleg versenyképesek leszünk. A 2021-es év és az ilyen futamok nélkül azonban nem állnék készen. Az embernek meg kell értenie a stratégiát, a gumikezelést, a rajtokat, a kockázatvállalás mértékét a versenyek különböző szakaszaiban.

A kétszeres világbajnok szerint „fantasztikus lenne" Verstappennel és Hamiltonnal csatázni jövőre, mert „mindketten nagy bajnokok és örömmel osztoztam a dobogón velük." Azon a dobogón, amelyen ők hárman most osztoztak először az F1 történetében, és rögtön rekordot is döntöttek, hiszen soha korábban nem volt olyan pódium, amelynek tagjai együttvéve 336 dobogós helyezéssel rendelkeznek.

Mindent egy helyen az Eb-ről