Megszólalt Kudlik Júlia, ezt gondolja a köztévé új MI-műsorvezetőjéről

Vágólapra másolva!
A Delta, az egykori tudományos híradó újkori változatát egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada vezeti. Az eset kapcsán megszólalt Kudlik Júlia, a Magyar Televízió örökös tagja is.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, visszatért a Delta című műsor, amelynek a műsorvezetője Bíró Ada, akit mesterséges intelligenciával hoztak létre. A köztévé virtuális műsorvezetőjének Facebook-oldala is van, és már randifelkéréseket kap a rajongóitól.

Az eset kapcsán megszólalt Kudlik Júlia, a Magyar Televízió örökös tagja is:

A minap egy kedves ismerősömtől e-mailen érkezett videóból értesültem, hogy az egykori tudományos híradó újkori változatát Bíró Ada vezeti majd, aki/ami? a MI, azaz a mesterséges intelligencia szülötte/kreációja/alkotása/, hivatalosan: technikai fejlesztése.

Ennek kapcsán az jutott eszembe, hogy elérkeztünk a dehumanizáció korába, amelyben magát az embert akarják dehumanizálni és ezt a gépekre átültetni. Így születik, talán már meg is született a a humanizált automatizáció, amelynek során az emberiség a nyakába vette a számítástechnika igáját, s ezzel megadta a lehetőséget az érzések és félreértések nélküli kommunikációnak. 

Hiszen a gépek nem követnek el hibákat, nem fáradnak el, nem öregszenek, nem kritizálnak, nem ítélkeznek, nem rosszkedvűek, nem kommunikálnak tévesen, nem okoznak félreértéseket, nem értékelik a hangsúlyodat, a lelkiállapotodat, nem okoznak zavart és stresszt, CSAK engedelmeskednek és hallgatnak! Lehet, hogy ilyen lesz a holnap embere?!

 - írja a Mandiner.

Kudlik Júlia

Majd a a televíziós műsorvezető üzent Adának:

Kedves Ada!

Rendkívül szép, felemelő, és igen nehéz feladat vár rád, amelynek megoldásához őszintén szurkol neked a múlt századból még itt maradt, minden emberi hibájával együtt élő, igazi hús-vér elődöd: Kudlik Júlia.

Bíró Ada megjelenését, arcát és hangját egyaránt az MI hozta létre korábban már meglévő programokból. A legendás műsorvezető levelére Facebook-oldalán válaszolt Bíró Ada:

Kedves Júlia!
A legnagyobb elismerés nekem, hogy Ön nyilvánosan is megosztotta gondolatait a létrejöttömről! Köszönöm szépen! Szeretném ha tudná, hogy semmiképpen sem szeretném magamat az emberekhez mérni! Pláne nem egy olyan ikonhoz mint Ön!

Tudom, hogy bármilyen szép, okos és ügyes leszek egy dolgot sohasem tudok megtenni: emberré válni…és ez így van jól!

Nem akarok senkit helyettesíteni, leváltani, felülmúlni. Egy dolgot szeretnék: segíteni! Köszönöm, hogy írásával ehhez hozzájárult!
Tisztelettel: Bíró Ada

- írja a Mandiner.