Venezuela elvesztette utolsó gleccserét

Vágólapra másolva!
Venezuela elvesztette utolsó megmaradt gleccserét, miután az annyira összezsugorodott, hogy a tudósok átminősítették jégmezővé. Venezuela az első olyan ország, amely a modern időkben elvesztette az összes gleccserét.
Vágólapra másolva!

Az ország hat gleccsernek adott otthont a Sierra Nevada de Mérida hegységben, amely mintegy 5000 méterrel a tengerszint felett fekszik. A gleccserek közül öt 2011-re eltűnt, és csak a Humboldt-gleccser maradt meg, más néven La Corona, amely az ország második legmagasabb hegye, a Pico Humboldt közelében található.

Az előrejelzések szerint a Humboldt-gleccser még legalább egy évtizedig fennmarad, de a tudósok az országban zajló politikai zavargások miatt néhány évig nem tudták megfigyelni a helyszínt.

A mostani jelentések szerint a gleccser a vártnál sokkal gyorsabban olvad, és kevesebb mint 2 hektárnyi területre zsugorodott. Ennek eredményeképpen a gleccser besorolását jégmezőre minősítették vissza.

Más országok már évtizedekkel ezelőtt, a kis jégkorszak vége után elvesztették gleccsereiket, de Venezuela vitathatatlanul az első, amelyik a modern időkben veszítette el azokat

- mondta Maximiliano Herrera klimatológus és időjárástörténész.

Humboldt-gleccser
A Humboldt-gleccser.
Fotó: Jose Manuel Romero/AP

Herrera szerint Indonézia, Mexikó és Szlovénia következik a sorban, hogy gleccsermentessé váljon, mivel Indonézia Pápua szigetén és Mexikóban rekordmeleg volt az elmúlt hónapokban, ami várhatóan felgyorsítja a gleccserek olvadását.

Az utolsó expedíciónk a térségben 2023 decemberében volt, és azt tapasztaltuk, hogy a gleccser az előző, 2019-es látogatásunk óta mintegy 2 hektárt veszített, mostanra kevesebb mint 2 hektárra csökkent.

A világban az utóbbi időben tapasztalható az El Niño éghajlati jelenség, amely melegebb hőmérséklethez vezet, és amely a szakértők szerint felgyorsíthatja a trópusi gleccserek pusztulását.

Ez egy rendkívül szomorú helyzet hazánk számára, de egyben egyedülálló pillanat is történelmünkben, amely lehetőséget nyújt [nemcsak] az éghajlatváltozás hatásainak vizsgálatára, hanem az élet szélsőséges körülmények közötti megtelepedésének és az éghajlatváltozás által a magashegyi ökoszisztémákban okozott változások tanulmányozására is

- tette hozzá a kutató.

A gleccser megmentésére tett utolsó kísérletként a venezuelai kormány hőtakarót helyezett el a további olvadás megakadályozására, de a szakértők szerint ez hiábavaló próbálkozás volt.

A venezuelai gleccserek korlátozott szerepet játszottak a régió vízellátásában, ellentétben olyan országokkal, mint Peru, ahol a trópusi gleccserek sokkal kiterjedtebbek.

Az, hogy Venezuela mostanra elvesztette az összes gleccserét, jól szimbolizálja azokat a változásokat, amelyekre a globális krioszférában a folyamatos éghajlatváltozás következtében számíthatunk - írta a Guardian.

Máshol is nagy a baj

Az El Nino-jelenség során a csendes-óceáni térség keleti és középső részén emelkedik a vízfelszíni hőmérséklet, ami kihat a globális időjárás alakulására is.

Az 1970-es évek óta jelentős jégveszteséget figyeltek meg az Antarktisz térségében is. Egy új tanulmány szerint a tudósok egy radikális, száz kilométer hosszú függönyt terveznek, hogy megvédjék az Antarktisz Thwaites-gleccserét az olvadástól. A mintegy 120 kilométeres átmérőjű, hatalmas jégfolyó a Föld egyik legnagyobb gleccsere. Néha a „végítélet gleccsere” néven is emlegetik, mivel pusztulása jelentős és visszafordíthatatlan változást jelentene az Antarktiszon.

Grönland gleccseri is egyre gyorsuló ütemben olvadnak. Különösen súlyos a helyzet a grönlandi partvidéken. Egy kutatás szerint az elmúlt 20 évben Grönland egyes részein ötszörösére gyorsult a gleccserek olvadása. A 2000-es évek előtt a Grönland délnyugati részén található gleccserek jege évente mintegy öt métert apadt, jelenleg ez az érték 25 méter.