Vágólapra másolva!
Sofron István, a magyar férfi jégkorong-válogatott rangidőse hatásos lelkifröccsel tért vissza társaihoz. A rutinos játékos a norvégok elleni első felkészülési mérkőzés előtt olyan beszédet tartott az öltözőben, hogy azzal felemelte a fásult társaságot.

A magyar férfi jégkorong-válogatott három győzelemmel melegített a vasárnap kezdődő bolzanói világbajnokságra. A mieink Székesfehérváron kétszer legyőzték azt a norvég válogatottat, amely 2005 óta folyamatosan az elit mezőnyben szerepel, majd Bolzanóban elverte a vb-házigazda olasz csapatot. Azonban a három meggyőző sikert két gyengébb mérkőzés előzte meg, hiszen Lengyelországban kétszer is kikapott a magyar csapat. Sofron István, a válogatott rangidőse a két vereség után csatlakozott a társaihoz, és olyan öltözői beszéddel nyitott, amivel felrázta a gárdát.

Amikor megérkeztem, éreztem, hogy a srácok lelkivilága nem éppen az ideális, hiszen két olyan mérkőzésen voltak túl, amelyek nem sikerültek jól. Úgy éreztem, pár szóval fel tudom őket rázni. Én nem voltam részese annak a két lengyelek elleni vereségnek, próbáltam felhívni a figyelmet, hogy nem a tudásunkkal, a tehetségünkkel van itt probléma, hanem lelkileg kell összerázni az egészet

 - idézi a Metropol a 36 éves csatárt, aki hangsúlyozta, hogy címeres mezben játszani különleges dolog, ezt pedig mindenkinek át kell éreznie. 

ERDÉLY Csanád; SOFRON István
Sofron István a magyar válogatott legrutinosabb játékosa
Fotó: MTI/Illyés Tibor

"Azt a munkát, azt a szenvedélyt kell beletenni a meccsekbe, ami mindig is jellemezte a magyar válogatottat az elmúlt 17 évben, amióta én is a részese vagyok. 

Felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos az országnak, a gyerekeknek, a szurkolóknak, a magyar hokinak, hogy milyen teljesítményt nyújtunk. Ki lehet kapni, de szívvel-lélekkel kell küzdeni, mert címeres mezben játszani különleges dolog, ez nem mindenkinek adatik meg.

 Bennem is dúltak az érzelmek, mert ez az elmúlt 17 év nagyon sokat adott nekem” – folytatta a magyar válogatott rangidőse. 

A 2008-as szapporói feljutás óta rendre az a kérdés a divízió 1-es vb-k előtt, hogy a magyar válogatott feljut-e az elitbe.

„Nagy az elvárás felénk, az elmúlt 17 évben mi vagyunk az egyetlen válogatott ebben a mezőnyben, amely nem élte át, hogy kiessen. 

A lengyel, a román, az angol, a japán és a koreai együttes is kiesett már. Mi stabilan itt ragadtunk, illetve sikerült néha feljutni is. Mindig a feljutásért játszottunk, egy-két vb volt, ahol a negyedik vagy az ötödik helyet értük el.

 Bármi benne van a mostani világbajnokságban, a célunk a feljutás, de ha reálisan nézzük az esélyeket, akkor nekünk a harmadik-negyedik hely, az éremszerzés lehet reális” – fogalmazott Sofron István, aki a 11. divízió 1-es vb-jére készült, közben kétszer az elit világbajnokságon is megfordult.

SOFRON István
Sofron István szerint a bolzanói világbajnokságon összes meccsünk ki-ki mérkőzés lesz
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar csapat vasárnap Japán ellen kezd a világbajnokságon. Sofron szerint az első meccs kapásból sok mindenről dönthet.

„Nagyon fontos az első mérkőzés, hiszen óriási különbséget jelent, ha győzelemmel, vagy ha vereséggel kezdünk. Azonnal arról van szó, hogy feljutásért játszunk, vagy csak a bennmaradás jöhet szóba. Mindig szoros meccseket játszottunk a japánokkal, de ezt elmondhatom a koreaiakról és a román csapatról is. Az összes meccsünk ki-ki mérkőzés lesz. Talán a szlovén válogatott emelkedik ki a mezőnyből, de amúgy bármelyik csapatnak van esélye a feljutásra.”

Sofron az alábbi videóban arról is beszélt, milyen érzés, amikor a hőseiddel, a példaképeiddel játszhatsz egy sorban. Hogyan segítik a mostani magyar válogatott ifjabb játékosait? Milyen fontos a magyar kapusok formája a vb előtt, illetve hogyan kezeli azt a helyzetet, hogy Nemes Márton 18 évvel fiatalabb nála a keretben?