Vágólapra másolva!
Lu Ta-peng, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnöke erősnek nevezte Budapest pályázatát a 2005-ös szabadtéri vb-re. A kínai sportdiplomata azonban leszögezte, hogy mind a hat kandidáló város - a magyar főváros mellett Berlin, Brüsszel, Róma, Helsinki és Moszkva - is alkalmas a három év múlva sorra kerülő vébé lebonyolítására. Az IAAF Tanácsa április 14-én Nairobiban jelöli ki a rendezőt.

A nemzetközi szövetség Lu Ta-peng vezette hét fős szemlebizottsága a pályázó városok közül utoljára szerdán és csütörtökön a budapesti pályázattal ismerkedett. A delegáció találkozott Mádl Ferenc köztársasági elnökkel, Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszterrel, valamint Demszky Gábor főpolgármesterrel is, s megtekintette a vb-nek helyet adó Népstadiont, valamint ellátogatott Gödöllőre is, ahol a pályázat egyik verziója szerint a versenyzők számára vb-falu épülne. A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) azonban azt a lehetőséget is fenntartja, hogy az atléták szállodákban laknának.

Lu Ta-peng csütörtökön a Hotel Marriottban sajtótájékoztatót tartott, s beszámolt tapasztalatairól: "A 2005-ös vb rendezését korábban elnyert London őszi visszalépése miatt nagyon rövid idő állt az új pályázók rendelkezésére, de ez is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy hat alapos, minden részletre kiterjedő pályázat szülessen. Ha nem hat pályázó lenne, hanem csak egy, bármelyik e hat közül, akkor azt mondanám, hogy az illető város kiváló házigazdája lesz a világbajnokságnak. Ez természetesen Budapestre is igaz, amely a közelmúltban az atlétikai világversenyek mellett az öttusa-vb és a vízilabda-Eb kifogástalan lebonyolításával is bizonyított" - fogalmazott Lu Ta-peng, aki hangsúlyozta, hogy nem minősítik a pályázatokat, csak tényfeltáró jelentést készítenek, s ezt tárják majd az IAAF Tanácsa elé.

A delegáció vezetője kedvezően nyilatkozott a tervezett gödöllői vb-faluról: "Pontosan lemértük, hogy a kijelölt terület a Népstadiontól tizenkilenc kilométerre fekszik, de ez az M3-as autópályán nem nagy távolság. Az IAAF egyébként is támogatja azt az elképzelést, hogy a versenyzők egy családot alkotva együtt legyenek elszállásolva. Ami nem lenne szokatlan, hiszen például 1983-ban Helsinkiben és 1991-ben Tokióban is egy helyen laktak az atléták. Nem utolsó szempont, hogy így az biztonságukat is könnyebb felügyelni" - jelentette ki Lu Ta-peng.

A sajtótájékoztatón Héder Barna, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy az IAAF Budapestnek ítéli a 2005-ös vb rendezési jogát: "A szabadtéri atlétikai-vb az olimpia és a labdarúgó-vb után a harmadik legrangosabb sportesemény a világon, s a mi régiónkban még sohasem rendezték meg. Az elmúlt években Budapesten fedett pályás vb-t, mezeifutó vb-t, szabadtéri Eb-t, Debrecenben ifjúsági vb-t rendeztünk közmegelégedésre, s bízom benne, hogy 2005-ben a szabadtéri vb-t is rendezünk" - mondta el Héder Barna.

A MASZ elnöke vélhetően azzal is "jó pontot" szerzett a budapesti pályázatnak, hogy az elmúlt hét végi, dublini mezeifutó vb-n megállapodott Lamine Diackkal, az IAAF szenegáli elnökével, hogy a magyar szövetség bekapcsolódik a nemzetközi szövetség fejlesztési programjába, mégpedig a dobószámokra specializálódva. Ez azt jelenti, hogy edzőtáborokat biztosít olyan országok versenyzőinek, amelyek nem rendelkeznek B szintű (vb-indulást jelentő) atlétákkal.

Az IAAF április 14-én Nairobiban jelöli ki a 2005-ös szabadtéri-vb helyszínét. Az ülésen minden jelentkezőnek harmincperces prezentációra lesz lehetősége.

Fábik Tibor

Korábban:

Budapesten az IAAF szemlebizottsága

Fórum:

Atlétika