Vágólapra másolva!
A kormányzati döntésben, hogy a Margitsziget legyen a három év múlva esedékes budapesti úszó Európa-bajnokság házigazdája, szerepet játszott az attól való félelem, hogy az eredetileg Lágymányosra tervezett vadonatúj uszodaegyüttes nem készül el időre, és hogy a jóváhagyott 7,8 milliárd forintos keretbe sem férne bele. Erről Gyurcsány Ferenc sportminiszter beszélt azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet a kabinet szerdai tihanyi ülésén hozott, a 2006-os budapesti Európa-bajnokság színhelyét módosító határozata ügyében hívtak össze.

A tárca vezetője elmondta: menetközben derült ki, hogy a lágymányosi projekt megvalósítását illetően az elvi egyetértés után még elvi nyilatkozatot sem sikerült aláírnia az összes érintett félnek. Nem maradt más választás, mint hogy új színhelyet keressenek az Eb-nek, s ehhez az európai szövetség, a 2006-os rendezést Magyarországnak ítélő LEN jóváhagyását is megkapják.

Gyurcsány Ferenc és Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke különmegbeszéléseken elérte, hogy a LEN igent mondott a Margitszigetre, miután a magyar fél vállalta, hogy újjávarázsolja, az Eb tökéletes lebonyolítására alkalmassá teszi a Hajós Alfréd sportuszodát.

A sporttárca vezetője helyesli, hogy a kormány korábbi döntését - az új helyzetnek megfelelően - megváltoztatta, mert olcsóbb és gyorsabban megvalósítható beruházás lesz a margitszigeti, mint önmagában a lágymányosi lett volna, amellett az előbbi kettőn kívül, a kőbányai uszodafejlesztéssel együtt még a Komjádi uszoda rogyadozó falának helyrehozatala is belefér a 7,8 milliárdos költségkeretbe.

Gyárfás Tamás is beszélt arról a reményéről, hogy jó döntés született, és hogy a gigantikus méretű uszodakomplexummal szemben immár több színhely fog egyidejűleg jól járni. Külön dicsérte a Margitszigetet is, hangsúlyozva, hogy az már sokszor kiállta a próbát, biztos pontja, örök támasza a honi vízisportoknak.

Ami a munkálatokat illeti: a Margitszigeten a nyitott 50-est 8-ról 10 pályássá építik át, a mostani 33-as medence helyén pedig egy új 50-es épül, többek között ugrótoronnyal kiegészítve. Kőbányán, a Kőér utcai spartacusos úszóműhelyben felépül egy nyitott 50-es, majd ezt követően a fedett 33-ast nagyobbítják meg, összekötve az amúgy is elkerülhetetlen uszodarekonstrukcióval.

Lágymányoson az eredetileg gondolt hatmedencés sportkomplexum helyett egy 50 méteres fedett uszoda és egy 25 méteres medence születik, és amint azt a Műegyetem dékánja, Lázár Antal hangoztatta: az új helyzetnek azért is nagyon örül, mert így a szabadtéri pályákhoz sem kell majd hozzányúlni. A sportminiszter ígérete szerint 2006-ra állni fog a lágymányosi uszoda is.

Martin György, a vízilabda-szövetség elnöke elsősorban amellett érvelt, hogy mindvégig érvényesüljenek a vízilabdások szempontjai is, egyszersmind Gyárfás Tamáshoz hasonlóan megerősítette, hogy a Margitsziget minden szempontból alkalmas egy világbajnokság megrendezésére is. Meglehet, a 2006-os Eb után például 2009-ben már vb-nek is otthont adhat a Hajós Alfréd sportuszoda.