Marosi Ádám Budapesten szerezheti meg az olimpiai kvótáját

MAROSI Ádám, öttusa
Marosi Ádám bemelegít az öttusa Európa-bajnokságon a férfiak hagyományos versenye döntőjének lövészet-futás kombinált száma előtt a székesfehérvári Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban
Vágólapra másolva!
Az öttusasport tapasztalt alakjai közé tartozó Marosi Ádám nem tesz le arról, hogy jövőre Tokióban a 2012-es harmadik helyére emlékeztető teljesítménnyel rukkoljon elő. Miközben Marosi élete valószínűleg utolsó olimpiájára készül, a fiatal Gáll András a 2028-as Los Angeles-i játékokat vette célba.

Marosinak a február végi, kairói bravúros sikere után még egy világkupa-győzelem hiányzott az olimpiai kvóta megszerzéséhez, ám azzal is befutó lehetett volna, ha kétszer is beverekedi magát az első tíz közé.

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Marosi Ádám, miután tudomást szerzett az olimpiai kvalifikációs versenyek új menetrendjéről.

Marosi Ádám 36 évesen is a világ egyik legjobb öttusázójának számít Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Számomra egyértelmű, hogy jövőre, az olimpia előtt nem a minszki világbajnokságra, hanem a világkupa-versenyekre kell összpontosítanom.

Főképpen a sorozat márciusi budapesti nyitányára, majd a két szófiai állomás közül a másodikra, és csak az után derül ki, hogy mit kezdhetünk a májusi szöuli vk-döntővel" - vázolta fel a várható programját London bronzérmese.

Mostanában viszont inkább csak sportolgatok, visszafogottan lovagolok, hetente egyszer megyek le a vívóterembe iskolázni, a fegyveremet is csak néha-néha veszem a kezembe. Nem mondhatnám, hogy fűt a lelkesedés, de ez nem jelenti azt, hogy júniustól kezdve ne tudnék újra harapni. Nem lesz könnyű megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy a tokiói olimpiától több mint egy év választ majd el, de ha ezt dobta a sors, a bajra csak az alkalmazkodás, az akarat és a kitartás lehet az orvosság" – hangsúlyozta Marosi Ádám, aki rendületlenül kitart amellett, hogy ott lesz a tokiói ötkarikás versenyeken, ráadásul az éremesélyesek között.

Merésznek tűnhet a 16 esztendős Gáll András célkitűzése, aki nagyot álmodva már többször is kijelentette, hogy tűzön-vízen át olimpiai bajnok akar lenni.

- vette át a szót Marosi Ádámtól a Trion SC válogatott sportolója, aki tavaly bronzérmet nyert az U17-es Európa bajnokságon. Kitűnt azzal is, hogy az atléták ifjúsági bajnokságán megnyerte a 3000 métert, megelőzve a "csak" hosszútávfutással foglalkozó fiatalokat. Idén szintet lépve már az U19-esek mezőnyében kell vitézkednie, ami azt jelenti, hogy a világversenyeken szép számmal lesznek nála egy vagy két évvel idősebb ellenfelei.

„Ha a helyzet nem fordul újra rosszra, nekünk fiataloknak idén is lesz nemzetközi versenyünk, előbb szeptemberben a portugáliai Európa-bajnokság, aztán októberben az egyiptomi Hurghadában a világbajnokság. Szóval cél és kihívás is akad.

Magam is csodálkoztam azon, hogy a járványveszély hosszú hetei alatt egyedül maradva mennyire motivált tudtam maradni.

Fizikailag és fejben is minden rendben, sőt, mint ha acélosabbá váltam volna. Ráadásul nekem a digitális tanulás is nagyon bejött, a barátaim és a kiruccanások viszont nagyon hiányoztak. Remélem, hogy túl vagyunk a nehezén, hamarosan úgy edzhetünk, ahogy megszoktuk, vagy inkább még nagyobb elszántsággal" - mondta a tehetséges fiatal arról, hogyan élte meg az elmúlt időszakot.

Egyszer majd leülök és kiszámolom, hogy hányat kell addig aludni, de jobban teszem, ha most az idei korosztályos világbajnokságra fókuszálok " – mondta befejezésül ifjabb Gáll András, az azonos nevű sportújságíró nagyfia.