Vágólapra másolva!
Szerdán este az Olasz Kupa-döntőben a Napoli sokkal jobban futballozott mint a Juventus, azonban a 42 éves Gianluigi Buffon meccsben tartotta a csapatát, amely kihúzta gólnélküli döntetlennel. Amit a rendes játékidőben a nápolyi futballisták elhibáztak, azt a tizenegyespárbajban már nem tették, így Gennaro Gattuso csapata nyerte a trófeát, és fennállása során hatodszorra hódította el az Olasz Kupát.

Az Olasz Kupa a koronavírus-járvány miatt három hónapos szünet után múlt pénteken az elődöntő visszavágójával folytatódott. A Napoli az Internazionalét, míg a Juventus az AC Milan csapatát búcsúztatta. A római fináléban a lelátón digitális koreográfiákkal tették színesebbé a zárt kapus összecsapást, amelyen biztonsági okokból önkiszolgáló volt az éremátadó ünnepség.

Ahogy az várható volt, a Juventus birtokolta többet a labdát, az ötödik percben Alex Meretnek már bravúrt kellett bemutatnia Cristiano Ronaldo 15 méteres lövése után.

Ezt követően viszont a Napoli állt a legközelebb a gólszerzéshez, de Lorenzo Insigne 23 méteres szabadrúgása a jobb kapufán csattant.

Az első félidő hajrájában a Napolinak három óriási gólszerzési lehetősége is volt. Először Insigne ravasz tekerését fejelték ki a gólvonalról, néhány másodperccel később Gianluigi Buffon bravrral védte Diego Demme ziccerét, végül egy szöglet után a 42 éves kapus ujjheggyel piszkálta ki Insigne 20 méteres bombáját.

A hosszabbításban még a Juventus támadója, Paulo Dybala próbált meg eladni egy tizenegyest, de a játékvezető videózás után úgy döntött, nem szabálytalankodtak az argentin játékossal.

A második félidőben jó ideig egyetlen helyzet sem alakult ki, a csapatok főleg távoli lövésekkel próbálkoztak.

Az első igazán komoly ziccerre a 72. percig kellett várni, ekkor a Napoli csereként beálló lengyel támadója, Arkadiusz Milik 12 méterről lőtt fölé ajtó-ablak helyzetben.

Ez nem Cristiano Ronaldo mérkőzése volt Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A hajrában a Juventus szinte át sem lépte a félpályát, úgy tűnt, tizenegyespárbajra hagyja az Olasz Kupa sorsát.

A 92. percben azonban még eldönthette volna a meccset a Napoli.

Egy baloldali szöglet után Nikola Maksimovic bal alsó sarokba tartó fejesét Buffon hárította, majd a kipattanóra érkező Elif Elmas közeli lövését földöntúli bravúrral tolta a kapufára, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

  • A Juventus részéről Dybala kezdett, de Meret védte a balra tartó félmagas lövését. A Napoli részéről Insigne jött, és higgadtan a bal alsó sarokba gurított.
  • A második körben a brazil Danilo megcélozta a jobb felső sarkot, de csúnyán fölé lőtt, míg a Napoliból Politano nagy erővel a kapu bal oldalába lőtt.
  • A Juventus harmadik tizenegyesét Bonucci vállalta, és higgadtan a bal felső sarokba lőtt. A másik oldalon Maksimovic elképesztő erővel lőtt a kapu közepébe.
  • A torinói csapat negyedik tizenegyesét Ramsey lőtte, a walesi középpályás elegánsan a jobb alsó sarokba gurított. Azonban a Napoli csatára, Arkadiusz Milik magabiztosan lőtt a bal alsó sarokba, ezzel a Napoli 4-2-re megnyerte a tizenegyespárbajt.

A nápolyiak tizedik kupadöntőjüket vívták és hatodszor győztek - 2014 óta először -, a Juventus pedig 19. fináléjában hatodszor szenvedett vereséget.A decemberben kinevezett Gennaro Gattuso pedig pályafutása első trófeáját nyerte edzőként.

Olasz Kupa, döntő
Napoli-Juventus 0-0 - tizenegyesekkel:4-2