Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A lengyel lapok jó része Paulo Sousa kudarcaként és vereséggel felérő döntetlenként értékelte a 3-3-ra végződött Magyarország-Lengyelország labdarúgó vb-selejtezőt. Ez azonban legyen az ő bajuk, miközben mi büszkék lehetünk a nagyszerűen harcoló és küzdő magyar csapatra. Örülhetünk Szalai Ádám góljának, mert a magyar csatár 500 nap szünet után talált be ismét, elégedettek lehetünk azza, hogy az egy perc alatt két gólt szerző lengyel csapat sem roggyantotta meg a magyart, hogy 2-2 után volt erőnk az újabb vezetés megszerzéséhez, amelyet a lengyelek végül újra kiegyenlítettek. A világranglista 19. helyén álló lengyel csapat elleni 3-3 egyáltalán nem rossz eredmény, az pedig majd csak a későbbiekben dől el, mit ér ez a budapesti egy pont.

A csoport első három fordulójának menetrendjét előzetesen böngészve világossá vált, hogy a magyar válogatott akkor tudja magát a legjobb helyzetbe hozni, ha valahogy legyőzi hazai pályán a lengyeleket.

Az utána következő két mérkőzés (idegenben San Marino és Andorra ellen) ugyanis a kötelezően megnyerendő összecsapások közé tartozik,

így egy esetleges lengyelek elleni győzelemmel 9 ponttal lehet nyitni a selejtező első szakaszát.

Kleinheisler László (b) és a lengyel Robert Lewandowski (k) a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Most már tudjuk, hogy nem sok hiányzott ehhez. A szenzációsan kezdő magyar csapat 2-0-ra is vezetett a lengyelek ellen, úgy tűnt, hogy padlón van az ellenfél. A világranglista 19. helyén álló együttesről beszélünk, szóval, amit a magyar csapat kiharcolt magának, az tényleg elismerésre méltó volt.

Nem sok együttes van a világon, amely nem inog meg ekkora pofon után, de olyan még kevesebb, amely nem dől el az egy perc alatt bekapott két gólt követően.

Márpedig mi most ne azzal foglalkozzunk, hogyan állt fel 0-2 után a lengyel válogatott, hanem azzal, hogy miután az ellenfél kiegyenlített, a magyarok nem törtek össze, s volt erejük arra, hogy másodszor is megszerezzék a vezetést. 3-2-t követően csak arra kellett volna törekedni, hogy lepörgessük az órát, csakhogy az ellenfélnél játszott a világ jelenleg legjobb formában lévő focistája, Robert Lewandowski. Ez az ember jelenleg 35 góllal vezeti a Bundesliga góllövőlistáját.

Öt gólra van attól, hogy beérje, hat gólra van attól, hogy megdöntse Gerd Müller megdönthetetlennek hitt 40 gólos szezonrekordját.

Azt, amire korábban mindenki ráragasztotta a megdönthetetlen jelzőt. Ez az ember Budapesten is villant egyet, ez pedig a lengyeleknek elég volt a másodszori egyenlítéshez.

A második lengyel gól, Gulácsi Péter kapus (b), a lengyel Kamil Jóźwiak (j) a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az biztos, hogy a magyar csapat - amely a sérült Szoboszlai Dominikot nélkülözte - a mérkőzésen belül, egyes szakaszokban olyan játékkal rukkolt elő, amely a legszebb reményeinket is túlszárnyalta. A válogatott 2020 novembere óta nem játszott egyetlen meccset sem, a felkészülési idő most is nagyon rövid volt, mindez a koronavírus árnyékában. A járvány miatt most is zárt kapuk mögött kellett játszani a Puskás Arénában, szóval, teljesen kiszámíthatatlan volt, mit mutat be Marco Rossi csapata.

Aztán amit bemutatott, az tényleg egészen elképesztő, a három rúgott gól önmagáért beszélt, a három kapott gólért kár, de a lényeg, hogy nem a lengyelek nyerték meg a budapesti összecsapást.

A realitásokat tekintve ebből a csoportból Anglia emelkedik ki magasra, a magyar és a lengyel válogatott harcol a pótselejtezőt jelentő második helyért. Ebben a külön meccsben most döntetlenre állnak a felek, majd amikor eljön a lengyel-magyar meccs, akkor kell nagyon észnél lenni, s lehetőleg ott jó eredményt elérni, miközben a csoport másik három tagja (San Marino, Albánia és Andorra) ellen a 6 meccsből 18 pontot gyűjteni.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy magyar játékos teljesítményét mindenképpen ki kell emelni, mégpedig Szalai Ádámét. Nem csak azért, mert a Mainz csatára elképesztően hosszú szünet - 500 nap után lőtt gólt újra a magyar válogatottban, hanem azért is, mert elképesztő mélységekből kellett ennek a sportolónak visszamásznia. A 2020-21-es szezon elején úgy tűnt, hogy klubja, a Mainz nem csak taccsra teszi, hanem el is tanácsolja.

A csapatból kikerülő Szalainak akkor a német egyesület edzője azt mondta, hogy keressen magának másik klubot.

A kitett Szalai mellett a játékostársak is kiálltak, ő felvette a kesztyűt, miközben a magyar szövetségi kapitánytól, Marco Rossitól is olyan üzeneteket kapott, hogy a játéka csak abban az esetben garantált, ha lesz újra csapata és ott rendszeres lehetőséget kap. Más focista talán összezuhant volna. Szalai nem, ő visszaverekedte magát az amúgy gyengén szereplő Mainz csapatába és ezzel "üzent" haza, hogy a nemzeti együttesből kihagyhatatlan. Ami a lengyelek elleni meccs utáni produkcióját illeti, rég hallottunk magyar játékost ennyire összeszedetten, értelemesen és előremutatóan nyilatkozni.

Szalai Ádám (b2), valamint a lengyel Jan Bednarek (b), Jakub Moder és Bartosz Bereszyński (j) a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szalai nem siránkozott, nem tette fel az ilyenkor szokásos "balsors, akit régen tép" lemezt, hanem előre tekintett. Tudta, hogy a magyar csapat számára még 9 mérkőzés következik ebben a csoportban, semmi értelme nem lenne most a pontvesztésen rágódni. Szalai ezt mondta: „Nagyon elfáradtam, próbáljuk helyén kezelni ezt a meccset.

Ez még a sorozat eleje, lehet mondani, hogy a lengyel csapatban milyen játékosok vannak, de ebben a meccsben kicsit több volt, reméljük, ez még selejtező eleji forma volt. A labdával kicsit kevés volt, amit mutattunk. Az első gól tükrözte, amit képzeltünk, Sallai gyorsaságára próbáltunk építeni, de az ellenfél térfelén kevés volt a játék. A két kapott gól után védekezésben passzívak lettünk, ez kicsit természetes, utána átlendültünk ezen, megint vezettünk, aztán villant a világ legjobb játékosa.

fejezte be nyilatkozatát Szalai Ádám.

Lengyel vélemények: ez kudarc, Sousa nem varázsló

A lengyel sportsajtó természetesen sikerként értékeli a budapesti 3-3-as döntetlent. A Przegląd Sportowy internetes lap első gyorselemzése megállapítja, hogy szövetségi kapitányuk, Paulo Sousa nem bűvész.

A lap kiemeli, hogy Robert Lewandowskinak továbbra sincsenek megfelelő társai a pályán, így pedig roppant nehéz dolga van a Bayern világsztárjának. Az újságíró szerint a 3-3 megfelelő és jó eredmény, amely reményt adhat a lengyel válogatottnak a következő meccseken. Az újság osztályozta is a lengyel labdarúgókat. Lewandowskinak 6-ost adott, de nem ő kapta a legmagasabb osztályzatot a meccsen, hanem Józwiak Kamil, akinek a lap 7-est adott.

Paulo Sousa, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Sokkal keményebben fogalmazott a Rzeczpospolita című lap, amely egyértelműen kudarcként állította be a 3-3-as döntetlent. A cikk szerzője azt írta, hogy Paulo Sousa egy órán keresztül nem vette észre, hogy a lengyel csapat tíz emberrel játszik, mert Sebastian Szymański teljesen észrevétlen maradt. Az újságíró szerint a magyar csapat harmadik gólja egyértelműen azt jelzi, hogy a lengyel védelem gyenge. Az első félidőben a lengyel csapat egyetlen olyan akciót sem hajtott végre, amely pontos lövéssel zárult volna.

Az újságíró szerint Lewandowski egyáltalán nem találta meg a helyét a pályán. A cikk azzal zárult, hogy a lengyelek számára ez a döntetlen vereséggel ért fel.

A Fakt című újság szerint a lengyelek portugál edzőjére nagyon sok munka vár még. A lap kiemeli, hogy a lengyel csapatnak március 31-én Anglia ellen idegenben kell játszania és a budapesti teljesítmény ott egészen biztosan semmire sem lesz elég. Jegyezzük meg azt is, hogy a lengyeleknek ebből a szempontból a legjobb a sorsolásuk, mert a számukra két legveszélyesebb és legnehezebb idegenbeli meccset az első három fordulóban lejátsszák.

Európai vb-selejtezők, I csoport, 1. forduló: Magyarország-Lengyelország 3-3 (1-0)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Felix Brych (német)
gól: Sallai (6.), Szalai Á. (53.), Orbán (78.), illetve Piatek (60.), Jozwiak (61.), Lewandowski (83.)
piros lap: Fiola (94.)
sárga lap: Fiola (8., 94.), Lang (73.), Nagy (80.), Szalai A. (86.), illetve Helik (34.), Bereszynski (49.)

Magyarország: Gulácsi Péter - Fiola Attila, Willi Orbán, Szalai Attila - Lovrencsics Gergő (Nego Loic, 66.), Nagy Ádám, Kalmár Zsolt (Sigér Dávid, 81.), Kleinheisler László, Hangya Szilveszter (Lang Ádám, 66.) - Szalai Ádám, Sallai Roland (Varga Kevin, 71.)

Lengyelország: Wojciech Szczesny - Bartosz Bereszynski, Jan Bednarek, Michal Helik (Kamil Glik, 58.), Arkadiusz Reca (Maciej Rybus, 79.) - Sebastian Szymanski (Kamil Jozwiak, 59.), Grzegorz Krychowiak, Jakub Moder (Krzysztof Piatek, 59.), Piotr Zielinski - Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik (Kamil Grosicki, 84.)

Anglia-San Marino 5-0 (3-0)
Gól: Ward-Prowse (14.), Calvert-Lewin (21., 53.), Sterling (31.), Watkins (83.)

Andorra-Albánia 0-1 (0-1)
Gól: Lenjani (41.)

Két meccsen 6 pont kell

A 21. század focija már nem a kötelező győzelmekről szól, mi most mégis kimondjuk, hogy a magyar csapat a következő két meccsen nem veszíthet pontot.

Először vasárnap San Marino ellen lépünk pályára idegenben, majd következik egy újabb idegenbeli meccs Andorra ellen.

Utóbbinak van miért visszavágni, mert az a 2017-es 1-0-s andorrai győzelem elég mély sebet ejtett a magyarokon. De ha versenyben akarunk maradni a továbbjutásért, akkor ezeken a meccseken nem lehet hibázni.

Az I-csoport következő két fordulójának programja.

2. forduló, március 28. vasárnap

Albánia-Anglia
Lengyelország-Andorra
SAN MARINO-MAGYARORSZÁG

Itt az Albánia-Anglia mérkőzés tűnik a legérdekesebbnek, Tiranában nyerni ugyanis a világ egyetlen csapatának sem könnyű feladat. Ráadásul ezt a meccset máris a botrány árnyékolja be, mert a rendőrség illetékesei a kötelező stadionbejárás után kívülről is ellenőrizték a létesítményt, és azt tapasztalták, hogy

a közelben működő vállalkozások – többnyire bárok – felszereltek számos vasasztalt, és azokhoz napernyőket rögzítettek, márpedig ezek elfoglalják az Air Albania stadion szinte összes bejáratát.

A lengyeleknek biztosan nyerni kell Andorra ellen, s mi sem hibázhatunk a San Marino elleni idegenbeli összecsapáson.

3. forduló, március 31. szerda
Anglia-Lengyelország
San Marino-Albánia
ANDORRA-MAGYARORSZÁG

Az angol-lengyel meccs a csoport nagy rangadója lesz, miközben a magyaroknak ismét nyerniük kell. Ha az angolok nyernek, akkor a lengyeleknek 3 meccs után 4 pontjuk lesz, azaz az első három kört követően igen nehéz helyzetben találhatják magukat Lewandowskiék.

Mindent egy helyen az Eb-ről