Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság miatti rendhagyó szünetet követően folytatódnak az európai topligák és persze a többi európai, köztük a magyar bajnokság is. Legkorábban a Angliában rendeznek mérkőzéseket, hiszen a Premier League-ben a decemberi ünnepek alatt sem áll meg az élet. A legnagyobb kérdés az lesz, hogy a világbajnokságot megjárt játékosok milyen állapotban tértek vissza klubjaikhoz, és hogyan fogják bírni az erőltetett menetet. Cikkünkben szemügyre vettük, hogy hol is szakadtak félbe a topligák küzdelmei és mi várható a folytatásban.

Premier League (Anglia)

Hathetes szünet után december 26-án a Boxing Day-mérkőzésekkel folytatódik az angol liga, vagyis nyolc nappal a világbajnoki döntőt követően. Angliában azonban már a vb-döntő utáni héten rendeztek Ligakupa-fordulót, így a szurkolóknak még rövidebb időt kellett várniuk arra, hogy ismét a pályán lássák kedvenc csapataikat.

Ahogy a mai futball világát, úgy természetesen a vb-t is dominálta az angol labdarúgó-bajnokság, amely a játékosok közel negyedét adta a tornára.

Katarban a 831 játékosból 134-en képviselték a Premier League-t, ez pedig toronymagasan kiemelkedett a többi liga közül.

Az angol első osztályt legtöbben a Manchester Cityből képviselték, szám szerint 16-an, míg

A City argentin támadója, Julian Alvarez berobbant a vb-n Forrás: AFP/Adrian Dennis

tíz olyan PL-játékos van, aki érdekelt volt a döntőben, ebből heten (Emiliano Martínez, Cristian Romero, Alexis Mac Allister, Julián Álvarez, Hugo Lloris, Raphael Varane és Ibrahima Konaté) pályára is léptek az utolsó mérkőzésen Katarban.

Az angol csapatokat tekintve a Tottenham és a Manchester United adta a legtöbb játékost a fináléra, mindkét együttes egy-egy francia és argentin válogatottal képviseltette magát, igaz a MU védője, Lisandro Martinez nem szerepelt a döntőben.

Az angol válogatott Franciaország ellen búcsúzott a negyeddöntőben, vagyis

az angolok számára december 10-én véget ért a vb, így a bajokság újrakezdése előtt bő két hetet pihenhettek.

Az angol játékosoknak bő két hetük volt pihenni a vb után Forrás: Getty Images/2022 AMA Sports Photo Agency/James Williamson - Ama

Az Arsenal szenzációsan kezdte a szezont, 14 meccsen 37 pontot gyűjtött eddig, márpedig korábban még soha nem produkált ennyire erős rajtot a londoni együttes. Ennek megfelelően

Mikel Arteta csapata jelenleg vezeti a tabellát, ráadásul öt pontos előnnyel a címvédő Manchester City előtt, így a londoniak 2007 óta először karácsonyozhattak az élen.

Eddig hét csapat nyert első 14 meccséből 12-t, ezek pedig mindig bajnokok lettek a PL-ben, ráadásul a karácsonyi első a legutóbbi 13-ból 10 alkalommal lett. Azonban pont az Arsenal az a csapat, amelyik a legutóbbi öt alkalommal, amikor első volt december végén, mindig elbukta a bajnoki címet. Az Arsenalra az idei naptári évben már nem vár igazán nehéz mérkőzés, ugyanis december 26-án otthon fogadja a West Hamet, amely csupán egy pontra van a kiesőzónától, majd december 31-én a Brightonhoz látogat.

Az Arsenal meglepő szerepléséhez persze a topcsapatok, például a Manchester City botladozása és a Liverpool pocsék rajta is kellett. A listavezető ágyúsoknál is nagyobb meglepetést okozott ősszel a harmadik helyen álló Newcastle United, ugyanis több mint 20 éve nem volt arra példa, hogy karácsonykor Bajnokok Ligája-indulást érő pozícióban legyen az északangliai csapat. Eddie Howe remek munkát végzett a csapattal, amely minden sorozatot figyelembe véve már 14 meccs óta veretlen. A Newcastle, amely csupán két ponttal van lemaradva az egy meccsel kevesebbet játszott Manchester City mögött, a Boxing Day-fordulójában a Leicester City otthonában növelheti előnyét a közvetlen rivális Tottenham, Manchester United, Liverpool trió előtt.

A Manchester United már Cristiano Ronaldo nélkül vág neki a bajnokság hátralévő részének Forrás: AFP/Geoff Caddick

Az ötödik helyen álló Manchester Unitednél Cristiano Ronaldo nélkül vágnak neki a folytatásnak, ugyanis még a vb előtt felbontották az ötszörös aranylabdás szerződését. A portugál klasszis körül forrongott a légkör az egész szezonban, látványosan nem jött ki Erik ten Hag vezetőedzővel, megtagadta a pályára lépést, a lefújás előtt távozott a mérkőzésről, majd egy interjúban brutálisan kiosztott szinte mindenkit a klubnál. Azonban a MU-szurkolók nem feltétlenül dőltek a kardjukba, lévén a csapat sokkal jobban teljesített eddig a szezonban a 37 éves támadó nélkül, mint vele. A vb-n magát 15 játékossal képviseltető klub a Ligakupában magabiztos győzelemmel hangolt a folytatásra, így alighanem a kieső helyen álló újonc Nottingham Forest legyőzése nem okozhat gondot Erik ten Hagéknak.

Leginkább talán a Graham Potter vezette Chelsea számára jött jól a hat hetes szünet, ugyanis a nyolcadik helyre visszacsúszott londoniak öt bajnoki óta nyeretlenek,

és a legutóbbi négy meccsükön kikaptak, így a Chelsea-nél a Bournemouth ellen szakítanák meg a rossz sorozatukat.

A Chelsea-re ráfért a pihenő, a az ősszel bombaformában játszó Newcastle Unitednek nem biztos, hogy hiányzott Forrás: AFP/Andy Buchanan

A vb-re a PL-ből legtöbb játékost adó Manchester Citynél örülhetnek, mert két nappal később lépnek csak pályára, mint a közvetlen rivális Liverpool vagy a Newcastle United. A címvédő kulcsjátékosai közül egyedül Erling Haaland hagyta ki a katari vb-t, így ha Pep Guardiola pihenőt ad a friss világbajnok és a tornán négy gólig jutó Julian Álvareznek, még akkor is irigylésre méltó támadósorral tud kiállni csapata a Leeds United ellen december 28-án. Egyébként

Haaland félelmetes formában játszott ősszel, minden sorozatot figyelembe véve 24 meccsen 29 gólt rúgott és emellett kiosztott még 4 gólpasszt is.

Vele kapcsolatban csupán az lehet a kérdés, hogy a kimaradt hat hét mennyire jött jól az ő szempontjából, bár a Girona elleni felkészülési meccsen és a Liverpool elleni Ligakupa negyeddöntőben is góllal bizonyította, hogy továbbra is bombaformában van.

Erling Haaland félelmetes szezont produkált eddig Forrás: AFP/Oli Scarff

Liverpoolban is örülhetnek, ugyanis náluk csak hét játékos utazott a vb-re, ráadásul olyan sztárok maradhattak a csapattal, mint Mohamed Szalah vagy Roberto Firmino, de az uruguayi Darwin Nunez is viszonylag korán, már a csoportmeccsek után csatlakozhatott Jürgen Klopp együtteséhez, így vélhetően a liverpooliak nem kifacsart állapotban várják majd a folytatást. A gyenge szezonrajt után magára talált a Pool és a hatodik pozícióba jött fel a vb előtt. A vörösök lemaradása 15 pont a listavezető Arsenal mögött, de a már BL-t érő negyedik helytől csupán hét pontra van Klopp csapata, ráadásul egy meccsel kevesebbet játszott, mint a Tottenham. A Liverpool az edzőváltáson átesett Aston Villa otthonában gyűjtögetheti tovább a pontokat, bár Unai Emery csapata ősszel a Manchester Unitedet is megtréfálta hazai pályán.

Premier League, 17. forduló
December 26., hétfő:
Brentford–Tottenham Hotspur 13.30
Southampton–Brighton 16.00
Crystal Palace–Fulham 16.00
Everton–Wolverhampton Wanderers 16.00
Leicester City–Newcastle United 16.00
Aston Villa–Liverpool 18.30
Arsenal–West Ham United 21.00
December 27., kedd:
Chelsea–Bournemouth 18.30
Leeds United–Manchester City 21.00
Manchester United–Nottingham Forest 21.00

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista

La Liga (Spanyolország)

A Premier League-hez képest a spanyol bajnokság korábban befejeződött, az utolsó bajnokit november 10-én játszotta a Real Madrid, a vb utáni első bajnokikat pedig december 29-én rendezik, de a nagy csapatok közül ekkor még csak az Atlético Madrid lesz érdekelt, ugyanis a Real először december 30-án lép pályára a Valladolid otthonában, a Barcelona pedig egy nappal később fogadja az Espanyolt.
A spanyol válogatott meglepetésre már a nyolcaddöntőben kiesett a vb-n Marokkó ellen, így

a spanyol játékosoknak a majdnem 50 napos szünetből jócskán jutott idejük pihenésre.

Azonban a tornára a második legtöbb játékost (83) éppen a La Liga adta, ebből 15 francia, illetve argentin játékos képviseltette magát a döntőben, amiből tíz pályára is lépett a Lusail Stadionban.
Vannak csapatok, amelyeknek jól jött a szünet, van amelyeknek kevésbé. A Mallorca, a Barcelona és a Girona is két győzelemmel zárt, előbbi éppen az ellen az Atlético Madrid ellen, amely alighanem már nagyon várta a szünetet. Diego Simeone csapata utóbbi öt meccséből egyet sem nyert meg.

Diego Simeone és az Atlético Madrid nehéz helyzetben van Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ősszel a legnagyobb meglepetést a bajnokságban szenvedő Sevilla okozta, amely 14 forduló után csupán 11 pontot gyűjtve kiesőhelyen. A csapat élére október végén kinevezett Jorde Samapoli ki is jelentette, hogy az andalúziaiak mostani élvonalban tartása a karrierje egyik legnagyobb sikere lenne.

Ugyanakkor a vb ideje alatt öt veretlen meccset vívott a klubot a katari tornán tíz játékossal képviseltető együttes, többek között 1-0-ra legyőzte a BL-nyolcaddöntőbe jutó Benficát és döntetlent játszott a Monacóval.

A Barcelona remekül zárta az őszt, hiszen a csúfos BL-kiesés után hat meccset nyert zsinórban a bajnokságban és két ponttal meg is előzte a Real Madridot. Gyakorlatilag 14 forduló alatt kétcsapatos lett a bajnokság, hiszen a 35 ponttal második helyen álló fővárosi csapat mögött nagy a szakadék, csupán 26 pontja van a harmadik Real Sociedadnak. Nagy kérdés azonban, hogy milyen állapotban térnek vissza a kulcsjátékosok a vb után. Talán a katalán együttesnél örülhetnek most jobban, amelyből 16-an voltak ott a vb-n, de többségük spanyol színekben, míg a Real Madrid sokkal több válogatottba adott játékost, összesen 13-at. Az elődöntőig a Realból Luka Modric, Aurélien Tchouaméni, Eduardo Camavinga, míg a Barcelonából Ousmane Bembélé és Jules Koundé jutott el hazája válogatottjával, ám a döntőben mint két csapat két-két futballistát vonultatott fel.

A brazil Eder Militao (b) és a lengyel Robert Lewandowski is a vártnál hamarabb visszatért klubjához a vb után Forrás: MTI/EPA/EFE/Sergio Perez

La Liga 15. forduló
December 29., csütörtök:
Girona–Rayo Vallecano 17.00
Betis–Athletic Bilbao 19.15
Atlético Madrid–Elche 21.30
December 30., péntek:
Getafe–Mallorca 17.00
Celta Vigo–Sevilla 19.15
Cádiz–Almeria 19.15
Valladolid–Real Madrid 21.30
December 31., szombat:
Barcelona–Espanyol 14.00
Real Sociedad–Osasuna 16.15
Villarreal–Valencia 16.15

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 38 29 1 8 87-26 61 95
GY
GY
GY
D
D
2.
Barcelona 38 26 5 7 79-44 35 85
V
GY
GY
GY
GY
3.
Girona 38 25 7 6 85-46 39 81
GY
D
V
GY
GY
4.
Atletico Madrid 38 24 10 4 70-43 27 76
GY
GY
GY
V
GY
5.
Athletic Bilbao 38 19 8 11 61-37 24 68
GY
D
V
GY
GY
6.
Real Sociedad 38 16 10 12 51-39 12 60
GY
V
GY
GY
V
7.
Real Betis 38 14 9 15 48-45 3 57
GY
GY
D
V
D
8.
Villarreal 38 14 13 11 65-65 0 53
V
GY
GY
D
D
9.
Valencia 38 13 15 10 40-45 -5 49
V
D
V
V
D
10.
Deportivo Alaves 38 12 16 10 36-46 -10 46
GY
D
V
GY
D
Teljes lista

Bundesliga (Németország)

A német bajnokságban 15 fordulót rendeztek a sűrű őszi szezonban, s bár magához képest gyengén kezdte az idényt a Bayern München, végül a szokásoknak megfelelően élre állt, köszönhetően a vb előtt zsinórban hét megnyert meccsnek.

Magyar szempontból különösen izgalmasnak tűnik a Bundesliga idei küzdelmei, hiszen mindhárom "magyar" csapat ott van a legjobb öt között. Schäfer András csapata az Union Berlin meglepetésre sokáig vezette a tabellát, de az utolsó öt bajnokijából csak egyet tudott megnyerni. Sallai Roland csapata, a Freiburg gyakorlatilag csodát tett ősszel, ugyanis a Bayern mögött négy ponttal lemaradva második helyen áll. A másik három magyar válogatott futballistát, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Lipcse pedig a remek hajrájának köszönhetően feljött a harmadik helyre.

A Leipzigre komoly erőpróba vár a folytatásban, ugyanis a Bayernt fogadja, ugyanakkor a szeptemberben kinevezett Marco Rose vezetésével szárnyal. A Lipcse ugyan ősszel el tudta viselni a keresztszalag-szakadást szenvedett Gulácsi Péter hiányát, ám könnyen lehet, hogy a jól sikerült vb után már a télen távozik a horvát válogatott Josko Gvardiol, ami nagy érvágás lenne a lipcsei védelemnek. Akárcsak Christopher Nkunku távozása, a sérülés miatt a vb-ről lemaradó francia válogatott aláírt a Chelsea-hez, de a szezont még a bajnoki címről álmodó lipcseiknél tölti, így minden bizonnyal szeretne szépen búcsúzni a szeon végén.

Christopher Nkunku és Szoboszlai Dominik is szenzációs őszt produkált Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Ugyancsak nagy kérdés, hogy melyik csapat hogyan tudja elviseli a világbajnokság okozta fáradalmakat. A német válogatott csalódást keltő szereplésének talán csak a német klubok örülhettek, mert így a játékosok már a csoportküzdelmek után visszatérhettek Katarból. A Bundesliga egyébként összesen 70 játékost adott a vb-re, ebből pedig 11 eljutott hazája válogatottjával az elődöntőig.

A legtöbb válogatott játékosról a Bayern Münchennek kellett lemondania, 15-ről, de a legjobb négy közé csak négyen, Kingsley Coman, Benjamin Pavard, Dayot Upamecano és a horvát Josip Stanisic jutott el.

Az negyeddöntők után a Frankfurt már csak két, míg a Lipcse, a Bayer Leverkusen, a Hoffenheim, a Stuttgart és a Borussia Mönchengladbach egy-egy játékost volt kénytelen nélkülözni.
A német bajnokság küzdelmei majd csak január 20-án folytatódnak.

Bundesliga, 16. forduló
2023. január 20., péntek
RB Leipzig–Bayern München 20.30
2023. január 21. szombat
Eintracht Frankfurt–Schalke 15.30
Union Berlin–Hoffenheim 15.30
VfB Stuttgart–Mainz 15.30
Wolfsburg–Freiburg 15.30
Bochum–Hertha BSC 15.30
Köln–Werder Bremen 18.30
2023. január 22., vasárnap
Borussia Dortmund–Augsburg 15.30
Borussia Mönchengladbach–Bayer Leverkusen 17.30

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 34 28 0 6 89-24 65 90
D
D
GY
GY
GY
2.
VfB Stuttgart 34 23 7 4 78-39 39 73
V
D
GY
GY
GY
3.
Bayern München 34 23 8 3 94-45 49 72
GY
GY
V
GY
V
4.
RB Leipzig 34 19 7 8 77-39 38 65
GY
GY
D
D
D
5.
Borussia Dortmund 34 18 7 9 68-43 25 63
D
V
GY
V
GY
6.
Eintracht Frankfurt 34 11 9 14 51-50 1 47
GY
V
V
D
D
7.
Hoffenheim 34 13 14 7 66-66 0 46
GY
V
D
GY
GY
8.
Freiburg 34 11 14 9 45-58 -13 42
D
V
D
D
V
9.
Werder Bremen 34 11 14 9 48-54 -6 42
GY
GY
D
D
GY
10.
FC Heidenheim 34 10 12 12 50-55 -5 42
V
GY
D
D
GY
Teljes lista

Serie A (Olaszország)

Az olasz bajnokság őszi idénye leginkább a Napoli csodameneteléséről szólt, ugyanis Luciano Spalletti csapata úgy vezeti a Serie A-t 15 forduló után, hogy még nem talált legyőzőre. Figyelemreméltó továbbá az is, hogy az egész szezonban eddig csupán a Liverpooltól kaptak ki a BL-ben, de akkor már biztos volt a nápolyiak továbbjutás.

A még veretlen Napolira komoly rangadó vár Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A dél-olasz csapat előnye jelenleg nyolc pont a címvédő Milan előtt, amely kilenc év után lesz ismét érdeket tavasszal a BL egyenes kieséses szakaszában, ahol a Juventus viszont nem. A torinói csapat a gyenge szezon ellenére a tabella harmadik helyéről várhatja a folytatást, köszönhetően a sorozatban hat győztes bajnokinak. A Napoli mögött a dobogóért küzdő csapatok között nagyon szoros a verseny, ugyanis a Juventus, a Lazio és az Internazionale is csak három pontra van a második Milantól. Bár az olasz válogatott nem szerepelt a világbajnokságon,

a Serie A így is 70 játékost adott a tornára, amelyből 13 a legjobb négyig menetelt. A döntőben összesen heten szerepeltek, Adrien Rabiot, Ángel di María és Leandro Paredes a Juventusból, Theo Hernández és Olivier Giroud a Milanból, Lautaro Martínez az Interből, Paulo Dybala pedig a Romából.

Ennek leginkább Nápolyban örülhetnek, ugyanis nekik viszonylag hamar visszatért az öt vb-n szereplő játékosuk, így teljes csapattal kezdhették meg a felkészülést az Inter elleni rangadóra. Az olasz bajnokság január 4-én folytatódik.

Serie A, 16. forduló
2023. január 4., szerda
Salernitana–Milan 12.30
Sassuolo–Sampdoria 12.30
Spezia–Atalanta 14.30
Torino–Verona 14.30
Roma–Bologna 16.30
Lecce–Lazio 16.30
Cremonese–Juventus 18.30
Fiorentina–Monza 18.30
Internazionale–Napoli 20.45
Udinese–Empoli 20.45

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 38 29 2 7 89-22 67 94
GY
V
GY
D
D
2.
AC Milan 39 22 8 9 78-53 25 75
D
D
GY
V
D
3.
Juventus 38 19 5 14 54-31 23 71
D
D
D
D
GY
4.
Atalanta 37 21 10 6 70-39 31 69
GY
GY
GY
GY
GY
5.
Bologna 38 18 6 14 54-32 22 68
D
D
GY
D
V
6.
AS Roma 38 18 11 9 65-46 19 63
D
D
V
GY
V
7.
Lazio 38 18 13 7 49-39 10 61
GY
D
GY
D
D
8.
ACF Fiorentina 37 16 12 9 58-44 14 57
GY
V
GY
D
GY
9.
Torino 38 13 11 14 36-36 0 53
V
D
GY
GY
V
10.
SSC Napoli 38 13 11 14 55-48 7 53
D
D
V
D
D
Teljes lista

Ligue 1 (Franciaország)

A francia bajnokságban semmi meglepő nem történt ősszel, ugyanis a Paris Saint-Germain roppant magabiztosan, még veretlenül vezeti a tabellát. A párizsiak 15 meccsen 43 gólt lőttek és a védelem csak kilenc gólt kapott. A Neymar-Messi-Mbappé hármas kényelmesen felkészülhetett a világbajnokságra, amelyen utóbbi kettő szenzációsan szerepelt: Mbappé nyolc góllal a katari vb aranycipőse lett, a második legtöbb gólig jutó Lionel Messi pedig a torna legjobb játékosa. A döntő is a két szupersztárról szólt, ahol Mbappé három gólt is szerzett, de végül Argentína lett a világbajnok.

Kylian Mbappé és Lionel Messi a vb-döntő után már ismét közös célokért küzdenek Párizsban Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A PSG szempontjából viszont korántsem biztos, hogy az argentin-francia álomdöntő volt a legideálisabb forgatókönyv, hiszen másfél héttel a döntő után már folytatódik a francia bajnokság, amelyben a PSG előnye öt pont a Lens, 10 a Rennes és 11 a Marseille előtt. Ráadásul Messi és Mbappé mellett a marokkói Achraf Hakimi is eljutott hazája válogatottjával az elődöntőig, így gyakorlatilag ő is végig terhelés alatt volt.

Bár a vb-gólkirály Mbappé tíz nap pihenőt kapott a PSG-től, a francia támadó a vb után nem volt hajlandó pihenni, és visszatért klubjához, ahol el is kezdte a felkészülést, így könnyen lehet, hogy már december 28-án pályára is lép a Strasbourg elleni bajnokin.

Ami a riválisokat illeti, a Rennes 8, a Monaco és a Marseille 6-6, a Lens 3 játékosáról volt kénytelen lemondani a világbajnokság idejére, míg a többiek csupán egy-két játékost nélkülöztek. A döntőben a két PSG-sztár mellett ketten képviselték a Marseille-t és a Monacot, míg Nicolás Tagliafico révén világbajnoka lett a nemrég tulajdonosváltáson átesett Olympique Lyon csapatának.

A francia Kylian Mbappé, az argentin Nicolas Tagliafico és a marokkói Achraf Hakimi is végig érdekelt volt a vb-n Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Ligue 1, 16. forduló
December 28., szerda
ESTAC Troyes–FC Nantes 15.00
AC Ajaccio–Angers SCO 15.00
AJ Auxerre–AS Monaco 17.00
Clermont Foot–Lille OSC 19.00
Stade Brestois–Olympique Lyonnais 21.00
Paris Saint-Germain–RC Strasbourg Alsace 21.00
December 29., csütörtök
FC Lorient–Montpellier HSC 17.00
Stade de Reims–Stade Rennais 19.00
Olympique de Marseille–Toulouse FC 21.00
OGC Nice–RC Lens 21.00

NB I (magyar bajnokság)

A világbajnokság miatt Magyarországon is a szokásosnál hamarabb, már november közepén befejeződött az őszi idény, amely leginkább az újonc Kecskemét csodájáról és a Ferencváros elképesztő teljesítményéről maradt emlékezetes. A kecskemétiek bravúrost őszt produkáltak, többször is a tabella élén voltak, jelenleg pedig 26 ponttal a második helyen állnak. Szabó István együttese hazai pályán még veretlen, nyolc meccsből négyet megnyert, többek között a bajnok Ferencvárost is legyőzte.

Sztanyiszlav Csercseszov csapata még úgyis nyolcpontos előnnyel vezeti az NB I-et, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott, ami elsősorban a gólerős játékának köszönhető, ugyanis kevesebbszer meccsen is legalább hét góllal többet lőtt mindegyik együttesnél, emellett pedig Dibusz Dénesék kapták a legkevesebb gólt.

A tavaszi szezonra készülő Ferencváros csak Aissa Laidounit volt kénytelen nélkülözni a vb miatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradinál nem csak a vb előtti időszak volt sikeres, de a tunéziai válogatott Aissa Laidouni katari világbajnokságon nyújtott teljesítménye is annak mondható, ami után hatalmasat nőtt az értéke. Nagy kérdés tehát, hogy meg tudják-e őt tartani a zöld-fehérek, de ettől függetlenül nagy mozgás a télen nem várható a csapatnál. A Fradi mögött elképesztően nagy a szakadék a tabellán, ám a mezőny első fele között nagyon szoros a verseny, ugyanis a második Kecskemét és a hetedik Debrecen között mindössze hat pont a különbség.

Bár az NB I tavaszi szezonja hivatalosan csak január 28-án kezdődik, a címvédő és listavezető Ferencváros már korábban is pályára lép, ugyanis január 24-én Zalaegerszegen pótolja az elmaradt bajnokiját.

Az őszi szezon egyik legnagyobb csalódását a Mol Fehérvár okozta, ugyanis a piros-kékek jelenleg csak a nyolcadik helyen állnak a bajnokságban. A gyenge rajt miatt már októberben edzőt váltott a fehérvári klub, Michael Boris helyett Huszti Szabolcs érkezett, akivel öt bajnokin kétszer nyert, kétszer döntetlent játszott, egyszer kikapott az együttes a bajnokságban, míg a MOL Magyar Kupából a Puskás Akadémiával szemben kiesett. A Fehérvár tavasszal a Kecskemét otthonába látogat először.

A Fehérvárnál és a Honvédnál is az őszinél szebb folytatásban reménykednek Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ami a mezőny második felét illeti, várhatóan a Mezőkövesd, a Vasas, az Újpest és a Honvéd harcol majd a kiesés ellen. Utóbbi kettő éppen egymással fog rangadót vívni január 28-án a Szusza Ferenc Stadionban. Ám a Mezőkövesdre és a Vasasra sem vár könnyű feladat, előbbi a harmadik helyen álló Puskás Akadémiát fogadja, míg az utolsó angyalföldi együttes a Ferencvároshoz látogat.

NB I, 2. fordulóból elhalasztott mérkőzés:
2023. január 24., kedd
ZTE-Ferencváros 18.30

NB I, 17. forduló
Január 28., szombat
Kisvárda–Paks 14.30
DVSC–ZTE 17.00
Ferencváros–Vasas 19.30
Január 29., vasárnap
Mezőkövesd–Puskás Akadémia 13.00
Újpest–Budapest Honvéd 15.30
Kecskemét–Mol Fehérvár 17.30

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista