Vágólapra másolva!
A nyári átigazolási időszak sokak kedvence, hiszen a szurkolók ilyenkor két hónapon keresztül azon izgulhatnak, hogy kikkel tud majd erősíteni a kedvenc csapatuk a következő szezonra. Az már korábban eldőlt, hogy a hétszeres aranylabdás Lionel Messi nem tér vissza Barcelonába, és a regnáló aranylabdás Karim Benzema is lesétált az európai futballtérképről, azonban a két sztárjátékos korai átigazolása ellenére is rengeteg érdekességet tartogat a nyári uborkaszezon.

Szoboszlaiért bankot robbanthat az angol sztárcsapat

A nyári átigazolási időszak egyik főszereplője – nem csak magyar szinten – Szoboszlai Dominik lehet. Az RB Leipzig 22 éves középpályásáért top klubok állnak sorba, a legesélyesebb pedig az a Newcastle United, amely az idei szezonban negyedik helyen végzett a Premier League-ben, ezzel pedig 20 év után ismét kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába.

Szoboszlai Dominik a legdrágább magyar focista Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Korábban arról lehetett olvasni, hogy a szaúdi kézben lévő Newcastle United leteszi a magyar focista 70 millió eurós kivásárlási árát, az utóbbi napokban viszont már több angol forrás is arról számolt be, hogy a Newcastle szeretne alkudni Szoboszlai árából. A The Athletic azt írja, hogy az angol csapat pénzügyi fairplay miatt idén nyáron csak 150 millió eurót költhet átigazolásokra, és azért szeretne alkudni a magyar focista árából, mert nem szeretnék az összeg felét egyetlen játékosra elverni.

A Newcastle United mellett az utóbbi hetekben felröppent a Liverpool és az Arsenal is, mint lehetséges kérő.

A Liverpool azonban a napokban jelentette be az argentin világbajnok középpályás, Alexis Mac Allister leigazolását, így meglepő lenne, ha Szoboszlaiért is harcba szállnának. Az Arsenalnak viszont lehet realitása, ugyanis Granit Xhaka, az észak-londoni klub egyik legjobb játékosa már bejelentette, hogy távozik a csapattól, a helyére pedig mindenképpen igazolnia kell az Arsenalnak, Szoboszlai pedig tökéletes választás lenne a svájci helyére, aki az idei szezonban kilenc gólt lőtt és hét gólpasszt adott.

Esterházy Mátyás, Szoboszlai menedzsere az M1 aktuális csatornának elmondta, hogy elképzelhető a játékos klubváltása, de hangsúlyozta, hogy pont ugyanolyan eséllyel elképzelhető ez is, mint az, hogy Lipcsében marad.

Úgyhogy én azt gondolom, hogy jelenleg korai beszélni minden másról" – nyilatkozta Esterházy Mátyás.

Szoboszlaiért 20 millió eurót fizetett a Leipzig, most több mint a háromszorosát kaphatja érte Forrás: AFP/Odd Andersen

Szoboszlai az idei szezonban 46 meccsen 10 gólt lőtt és 13 gólpasszt adott, bekerült a Bundesliga álomcsapatába, az RB Leipziggel pedig megnyerte a Német Kupát, a Bundesligában pedig bronzérmes lett. A legfrissebb hírek szerint a klubja szeretné meghosszabbítani 2026 nyarán lejáró szerződősét, hogy a jelenleginél magasabb fizetésért további évekre kötelezze el magát a csapathoz.

Kerkez egy lépésre Európa egyik legnagyobb sztárgyárától

A CMTV portugál napilap és a Correie da Manha információja szerint a holland AZ Alkmaar és a Benfica szinte mindenben megállapodott a magyar válogatott Kerkez Milos klubváltásával kapcsolatban. A lapok arról írnak, hogy a Benfica 10 millió eurót, és további bónuszokat fizet majd a hollandoknak a 19 éves szélsőért, illetve az Alkmaar 15 százalékos részesedést kap Kerkez további értékesítéséből is.

A hatszoros magyar válogatott játékosért több tucat európai klub áll sorban, de már az elejétől kezdve úgy tűnt, hogy a Benfica lesz a befutó.

Áprilisban a Benfica meghívta Seixalba a játékos édesapját, Sebastijan Kerkezt, hogy megnézze, milyen körülmények közé kerülhetne a fia, ha a portugál sztárcsapatba igazolna. Állítólag Sebastijan Kerkez mindennel meg volt elégedve, a portugál csapat BL-menetelése pedig komoly megerősítés volt fia számára, hogy a Benfica ideális állomás lehetne neki.

Kerkez Milos öt góllal és hét gólpasszal zárta a szezont Forrás: Anadolu Agency via AFP/Claudio Pasquazi

Május végén aztán a portugál Record címlapján Kerkez Milos szerepelt, a lapban pedig megszólalt a játékos édesapja is, aki azt mondta, hogy a fia szíve már a lisszaboni klubé. Sebastijan Kerkez elárulta, több mint tíz ajánlatot kaptak, és ha csak a pénzen múlt volna, akkor a fia Angliába igazol.

Kerkez Benficához való igazolása azért is lenne elképesztő, mert a portugál klub az utóbbi években rengeteg sztárjátékost értékesített a top bajnokságokba.

2019 nyarán 127 millió euróért adták el az Atlético Maridnak a portugál válogatott João Félixet. Egy évvel később közel 72 millió eurót kaszáltak Rúben Diason, aki a napokban nyert Bajnokok Ligája-döntőt a Manchester Cityvel. Tavaly nyáron az uruguayi Darwin Núñezt adták el 80 millió euróért a Liverpoolnak, januárban pedig 121 millió eurót kaptak a Chelsea-től az argentin világbajnok Enzo Fernándezért.

A fent említett névsor is bizonyítja, hogy aki a Benficából kiemelkedik, az könnyen Európa egyik legnagyobb csapatában találhatja magát, így vitathatatlan Kerkez döntése, ha a portugál sztárcsapathoz igazol.

A portugál lapok azt írják, Kerkez Milos öt évre ír alá a Benficához, a szerződésébe pedig 100 millió eurós kivásárlási ár kerül be.

Az Arsenal is érdeklődik?

A magyar válogatott szélső védővel kapcsolatban az utóbbi napokban felröppent az Arsenal is, mint lehetséges vevő, ugyanis az észak-londoni csapattól minden bizonnyal távozik majd a skót válogatott Kieran Tierney, azonban ezt a pletykát érdemes fenntartásokkal kezelni, ugyanis Mikel Arteta csapata szárnyvédők nélkül játszik, így Kerkez aligha illene bele az Arsenal játékrendszerébe. Ráadásul az észak-londoni klub keretében a portugál Nuno Tavares személyében már így is van egy szélvészgyors bal oldali szárnyvédő.

Mbappé újra követni szeretné az álmát?

A nemzetközi sportsajtó tavaly májusban tényként kezelte, hogy Kylian Mbappé nem hosszabbítja meg a szerződését a Paris Saint-Germainnél, és Real Madrid játékosa lesz. Azonban megakadtak a tárgyalások, ugyanis a világbajnok csatár édesanyja - aki egyben az ügynöke is - több mint 100 millió eurós aláírási pénzt akart kicsikarni Florentino Péreztől, a Real Madrid elnökétől. Emellett Mbappé madridi szerződése azért (is) eshetett kútba, mert a támadó arculati jogaiból származó bevételek 50 százalékát a spanyol klub kívánta megtartani, ebbe pedig nem ment bele Kylian Mbappé.

Hosszas huzavona után aztán a világbajnok francia támadó kettő plusz egy évvel meghosszabbította a szerződését a Paris Saint-Germainnel,

mindezt 300 millió eurós aláírási pénzért és idényenként 100 millió euróért, amivel a világ legjobban kereső focistája lett.

Azonban hiába PSG az idei szezonban sem tudott szintet lépni. A bajnokságot ugyan megnyerte a párizsi csapat, de a Bajnokok Ligájából szokás szerint már a nyolcaddöntőben kiesett. Nem mellesleg a szezon végén a hétszeres aranylabdás Lionel Messi is távozott a csapattól, Christophe Galtier vezetőedzőt pedig kirúgták. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük, a Paris Saint-Germain jövőre sem fog Bajnokok Ligáját nyerni, márpedig Kylian Mbappénak most már ez a legfőbb motivációja – nyilván a nagy halom pénz megkeresésén felül.

Mbappé rájött, hogy sosem fog BL-t nyerni a PSG-vel? Forrás: KMSP via AFP/KMSP/Hervio Jean-Marie

A bomba aztán hétfőn este robbant, amikor a 24 éves támadó levélben tájékoztatta a párizsi klub vezetőit, hogy biztosan nem fogja meghosszabbítani a 2024-ben lejáró szerződését, ezzel pedig azonnal felbolygatta az átigazolási piacot, ugyanis így a PSG-nek idén nyáron el kell őt adnia, ha pénzt akar kapni érte.

– idézi az AFP a világbajnok francia támadót.

Ez után azt hihetnénk, hogy Mbappénak azért is sürgős a váltás, mert a Real Madridból távozott az aranylabdás Karim Benzema, a PSG támadója pedig sosem csinált titkot abból, hogy Madridban szeretne futballozni.

„Mbappénak az volt az álma, hogy a Real Madrid játékosa legyen. Tavaly augusztusban (2021-ben – a szerk) akart hozzánk igazolni, de akkor nem engedte el a PSG.

Emmanuel Macron (Franciaország köztársasági elnöke – a szerk.) telefonon győzködte őt a maradásról, a Paris Saint-Germain pedig felajánlotta neki, hogy rá építik a projektjüket" – mondta az esetről az El Chiringuito nevű televíziós műsorban Florentino Pérez, aki hangsúlyozta, hogy ezt követően a francia támadót mintha kicserélték volna.

„Ez nem az a Mbappé, akit én le akartam igazolni, feltehetően megváltoztatta az álmait. Ő is változott, extra dolgokat ajánlottak neki,

nyomás alá került, hirtelen más futballista lett belőle. Ugyanakkor senki sem nagyobb a Real Madridnál. Remek játékosról van szó, több trófeát nyerhet, mint mások, de ez csapatjáték, és nekünk megvannak az értékeink és az elveink, amiken nem fogunk változtatni" - folytatta Pérez, aki nem zárta ki, hogy a Real Madrid egy nap majd leigazolja Mbappét, de megemlítette, hogy a körülményekre való tekintettel "most" nem látná szívesen a csapatban.

Florentino Pérez és a Real Madridtól 14 év után távozó Karim Benzema Forrás: AFP/Ho

„Tisztelem Kyliant. Nem volt könnyű helyzetben, amikor Franciaország elnöke próbálta meggyőzni arról, hogy maradjon Párizsban, és ha majd a katari világbajnokságra megy, őrületes dolgokat kap cserébe. Ettől függetlenül a Real Madridnál mindig szívesen látunk olyan játékosokat, akik megértik, hogy senki sem lehet nagyobb a klubnál. Három év hosszú idő, addig sok dolog történhet.

- tette hozzá a Real Madrid elnöke.

A világbajnok francia támadó aztán kedden délután a hivatalos Twitter-oldalán jelezte, hogy esze ágában sincs távozni Párizsból, a következő szezonban is a Paris Saint-Germain játékosa lesz, mert nagyon jól érzi magát a klubnál.

Mbappé minden bizonnyal arra készül, hogy lepörgesse a szerződését jövő nyárig, utána pedig szabadon válogathat az ajánlatok közül.

A kérdés csak az, hogy mit szól ehhez a párizsi klub, amely így körülbelül 300 millió eurót bukna a világbajnok támadó maradásával, ugyanis Mbappé piaci értékét 200 millió euróra becsülik, az éves fizetése pedig 100 millió euró.

Ha PSg vezetőségén múlik, Mbappé idén nyáron távozik Párizsból, a Real Madrid pedig pont csatárt keres. A kérdés már csak az, hogy azok után, hogy Mbappé tavaly pofára ejtette a Florentino Pérezt, vajon kér-e még belőle a Királyi Gárda elnöke.

Sztárcsatár érkezhet a Real Madridhoz

Június elején bombaként robbant a hír, hogy Szaúd-Arábiába igazol Karim Benzema, a Real Madrid aranylabdás támadója. A francia csatár 14 év után távozott Madridból, a helyére pedig minden bizonnyal világsztár játékos érkezik majd. A The Athletic értesülése szerint a Real Madrid legfőbb célpontja a Tottenham támadója, Harry Kane.

Harry Kane lehet Karim Benzema utódja Forrás: AFP/Glyn Kirk

A vezetőség állítólag azt mondta Carlo Ancelottinak, hogy megpróbálják Kane-t megszerezni, de ez korántsem lesz egyszerű, ugyanis a Manchester United is régóta ostromolja az angol válogatott csapatkapitányát. A Spursnek viszont muszáj lenne eladni Kane-t, ugyanis a világklasszis támadónak jövő nyáron lejár a szerződése az észak-londoni csapatnál, és nagyon úgy tűnik, hogy nem fogja meghosszabbítani azt.

– nyilatkozta Carlo Ancelotti, amikor az angol támadó leigazolásáról kérdezték.

Kane érkezését nagyban segítheti, hogy a Tottenham és a Real Madrid jó kapcsolatot ápol egymással. A spanyol csapat korábban az észak-londoni együttestől igazolta le a horvát Luka Modricot és a walesi Gareth Bale-t is, ráadásul a klub elnöke, Daniel Levy egész biztosan szívesebben adná el Kane-t a Real Madridnak, mintsem hogy a csapata egyik közvetlen riválisát erősítse a Premier League-ben.

Távozhat a BL-győztes csapat kapitánya

İlkay Gündoğan, a Manchester City csapatkapitánya a szezon végén minden bizonnyal távozni fog a Bajnokok Ligája-győztes csapattól. A 32 éves német válogatott középpályásnak a szezon végén lejár a szerződése, és nem fogadta el a klub egyéves hosszabbítási ajánlatát. A szezont 11 góllal és hét gólpasszal záró középpályásért sorban állnak az európai top klubok. Gündoğan szerződtetésére az FC Barcelona a legesélyesebb, amely állítólag hároméves szerződést kínált a német válogatott focistának.

Xavi Hernández, a Barcelona edzője nagy rajongója a 66-szoros német válogatott középpályásnak. A katalán edző mindenképpen szeretné a csapatában tudni Gündoğant, aki illeszkedne a játékrendszerbe, és Xavinak is jelentős plusz opciót biztosítana a középpályán. A Barcelona szakmai stábja nagyon szeretné, ha a 20 éves Pedri több segítséget kapna támadó középpályásként, így a tapasztalt német tökéletes erősítés lenne ebben a tekintetben.

İlkay Gündoğan már mindent megnyert a Manchester Cityvel Forrás: AFP/Franck Fife

Gündoğan állítólag a Citynél jelenleg keresett fizetésénél alacsonyabb bért is elfogadna, ha a katalánok több évre szóló szerződést kínálnának neki. Az ügynökei - a nagybátyja, Ilhan a fő képviselője - nemrég üzleteltek is a Barcelonával. Ők voltak felelősek azért, hogy Andreas Christensen tavaly nyáron a Chelsea-től ingyen a katalán csapathoz került.

Az sem kizárható, hogy a 32 éves játékos országon belül vált klubot.

A The Athletic értesülése szerint már az Arsenal is ajánlatot tett Gündoğannak. Az átigazolást nagyban segítheti, hogy a német középpályás 2016 és 2019 között együtt dolgozott a Manchester Citynél az Arsenal jelenlegi edzőjével, Mikel Artetával, aki korábban Guardiola segítőjeként kezdte a szakmát.

Top csapatok versenyeznek az angol válogatott focistáért

Harry Kane mellett minden bizonnyal Declan Rice-ért, a West Ham United angol válogatott középpályáséért fogják a legnagyobb összeget kifizetni a nyári átigazolási időszakban. A 41-szeres angol válogatott játékosnak még két évig érvényes a szerződése a kelet-londoni klubnál, de már jelezte, hogy távozni szeretne egy nagyobb csapathoz.

Nincs még egy ember, aki jobban elkötelezte volna magát a csapat mellett ebben a szezonban" – mondta David Sullivan, a West Ham United elnöke miután a csapata megnyerte a Fiorentina elleni Európa Konferencia-liga-döntőt.

Rice vezérletével 58 év után nyert nemzetközi trófeát a West Ham United Forrás: AFP/Daniel Leal

„Jelenleg rengeteg spekuláció van a jövőmmel kapcsolatban.

Meglátjuk, mi történik. Várjuk ki a végét. Ki tudja?" – mondta Declan Rice, aki a Kalapácsosok első csapatkapitánya, aki európai trófeát nyert azóta, hogy Bobby Moore 1965-ben magasba emelhette a Kupagyőztesek Európa Kupáját.

Rice egyik legkitartóbb kérője az Arsenal, amely angol sajtóértesülések szerint 92 millió fontos ajánlatot készül tenni a West Ham Unitednak.

Az angol lapok azt írják, hogy az Arsenal már a héten pontot szeretne tenni az átigazolásra, de könnyen lehet, hogy ez a történet is elhúzódik majd, ugyanis Rice-ért a fél Premier League sorban áll, nem mellesleg Thomas Tuchel, a Bayern München edzője is nagy rajongója a 24 éves középpályásnak, így az sincs kizárva, hogy a német rekordbajnok is ajánlatot tesz majd a West Ham Unitednak.

Neymar megint a PSG nyakán maradhat

Szinte nincs olyan nyári átigazolási időszak, hogy Neymar ne kerüljön a címlapokra. A Paris Saint-Germain brazil válogatott támadója évek óta hangoztatja, hogy szívesen távozna Párizsból, ez idő alatt azonban komoly ajánlat nem érkezett érte, ennek pedig több oka van:

  • Neymar folyamatosan sérülésekkel bajlódik, február vége óta egy meccsen sem lépett pályára
  • Neymar 31 éves, a szerződése pedig még két évig érvényes a PSG-vel, innentől kezdve pedig kizárt dolog, hogy bármelyik komolyan vehető klubcsapat pénzt fizetne érte.
  • Neymar évi 49 millió eurót keres Párizsban, ezt a fizetést pedig senki nem adja meg egy olyan kiöregedő félben lévő játékosért, aki folyamatosan sérült.
Neymar és Pogba Miamiban nézték az NBA-döntő negyedik meccsét Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mike Ehrmann

Az utóbbi hetekben egyre több olyan pletyka látott napvilágot, hogy Neymar a Premier League-ben köthet ki, de minden idők egyik legbutább igazolása lenne pénzt áldozni érte, így csak két opció jöhet szóba: marad Párizsban és még két évig felveszi a busás fizetését, vagy pedig elmegy levezetni Szaúd-Arábiába valami horrorösszegért.

Legendás levezetők

Június elején Eden Hazard, a Real Madrid belga támadója felbontotta a szerződését és távozott a klubtól. A 32 éves támadót 2019 nyarán 115 millió euróért igazolta le a Real Madrid a Chelsea-től, ezzel ő lett a klub történetének legdrágább játékosa. Hazard az elmúlt négy évben nyolc trófeát – köztük egy Bajnokok Ligája-serleget – nyert a klub játékosaként, de valójában egyik győzelemhez sem volt köze, mert kis túlzással azóta sérült volt, hogy megérkezett Madridba.

Az idei szezonban is alig állt a csapat rendelkezésére, összesen 392 játékperce volt. A The Athletic értesülése szerint Hazard a visszavonulást is fontolgatja, de még nem hozta meg a döntését.

Hazard nyom nélkül tűnt el a Real Madridból Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

A világ- és kétszeres Európa-bajnok Sergio Ramos is távozott a Paris Saint-Germaintől. A 37 éves védő két évet töltött a párizsi együttesnél, amellyel két bajnoki címet és egy francia Szuperkupát ünnepelhetett. A jövőjéről még nem döntött. Könnyen lehet, hogy visszavonul, de az is benne van, hogy a Közel-Keletre igazol korábbi madridi csapattársai, Cristiano Ronaldo és Karim Benzema után.

A 91-szeres spanyol válogatott Jordi Alba a 11 év után távozott az FC Barcelonától. Alba 2012 nyarán igazolt Barcelonába, 11 év alatt hat bajnoki címet, öt Király-kupát, négy spanyol Szuperkupát, egy Bajnokok Ligáját, egy Európai Szuperkupát és egy klubvilágbajnokságot nyert a csapattal. 458 meccsen 27 gólt lőtt és 99 gólpasszt adott. Állítólag az Inter Miami játékosa lesz, ahol újra együtt játszhat majd Lionel Messivel.

Sergio Busquets, a Barcelona csapatkapitánya nem hosszabbította meg a nyáron lejáró szerződését, így 15 év után távozott a katalán csapattól. Katalán sajtóértesülések szerint Szaúd-Arábia lehet a 34 éves Busquets első számú opciója a következő idényre, de könnyen lehet, hogy ő is csatlakozik David Beckham klubjához, az MLS-ben szereplő Inter Miamihoz.