Milliós villák buktathatják le a Barcelona által megvett spanyol bírókat

Square
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (R) argues with Spanish referee Carlos Clos Gomez during the Spanish Copa del Rey (King's Cup) final football match FC Barcelona vs Deportivo Alaves at the Vicente Calderon stadium in Madrid on May 27, 2017. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Vágólapra másolva!
A spanyol csendőrség négy játékvezető ellen nyomoz, akik feltűnően komoly ingatlanokkal rendelkeznek.

Korábbi nyomozások és bizonyítékok szerint az FC Barcelona legalább 2003-tól kezdve több millió eurót fizetett ki spanyol játékvezetőknek, de elsősorban José María Enríquez Negreirának, aki éveken át volt a játékvezetői bizottság elnökének, az általa tulajdonolt CTA nevű cégen keresztül. Negreira egyes becslések szerint mintegy 7,5 millió euróra tett szert 2018-ig, cserébe pedig a katalán klubnak kedvezően kellett alakítania a spanyol élvonal bíróküldését.

A csendőrség most bővítette a gyanúsítottak körét, és négy jelenlegi vagy korábbi játékvezető is a gyanúsítottak közé kerülhet, írja az El Debate című lap. Carlos Clos Gómez, Santiago Jaime Latre, Alejandro Hernández Hernández és José María Sánchez Martínez mindannyian gyanúsan sok nagy értékű ingatlant - villákat, drága lakásokat, parkolóházakat - vettek az elmúlt években, mégpedig jellemzően készpénzért.

Nem mellékes részlet, hogy Carlos Clos Gómez jelenleg a videobírók főnöke. Ő 2007-ben a Zaragoza közelében lévő Pinseque-ben vett egy 813 négyzetméteres villát, természetesen készpénzért. 2013-ban négy, míg három évvel később további két ingatlant vett. Az El Debate cikke szerint Clos Gómez utolsó nagy bevásárlása nagyon közel esik ahhoz az időszakhoz, amikor a Real Madrid sorozatban három bajnokin maradt nyeretlen, ami ritkaságszámba megy a királyi csapatnál. Az egykori játékvezető a Negreira korszakban számos alkalommal vezetett a Barcának, és miközben a katalánok azoknak a meccseknek a 84 százalékát megnyerték, egyszer sem kaptak ki (20 győzelem, 4 döntetlen). Itt azért jegyezzük meg, hogy Negreira 2018-ig tartó ténykedése előtti években a Barca a világ egyik, ha nem a legjobb csapata volt.

Carlos Clos Gómez kioszt egy sárga lapot a Gijón egyik játékosának egy 2016-os FC Barcelona elleni spanyol bajnokin Forrás: NurPhoto via AFP/Joan Valls/Urbanandsport/Nurphoto/Joan Valls

De vissza Clos Gómezhez: utoljára egy 147 négyzetméteres madridi ingatlant vásárolt kocsibeállóval és tárolóval, de még ezt is az előtt, hogy 2021-ben a spanyol játékvezetők profi státuszba kerültek volna a korábbi fizetésük többszörösét keresve.

A szakmáját tekintve telekommunikációs mérnök, és a spanyol hadseregben százados Jaime Latre vagyonosodása is gyanús, főleg az, hogy nagyon rövid időn belül vásárolta őket. Két luxuslakása van az egyik legmenőbb madridi lakóparkban, a Club Amalteában, amiket tehermentesen vett készpénzért, és egy összegben fizette őket, holott azon környéken 750 ezer eurónál indulnak a lakásárak.

Alejandro Hernándeznek egyéb ingatlanok mellett Las Palmason és Lanzarotén van egy-egy villája, míg José María Sánchez Martíneznek Murciában van két drága lakása és három kocsibeállója mintegy 1,5 millió euró értékben.

Az El Debate azt sem felejti el megjegyezni, hogy míg korábban az ügyészség nem foglalkozott az általuk feltárt dokumentumokkal és a spanyol labdarúgó-szövetség (RFEF) sem kommentálta azok tartalmát, addig most a spanyol Korrupcióellenes hivatal továbbította azt a Negreira-ügyet vizsgáló bírónak, aki elrendelte a további nyomozást.