Vágólapra másolva!
A Ferencváros csütörtök este 18.45-től óriási tét mellett, a továbbjutásért lép pályára az Európa Konferencia-liga csoportkörének utolsó fordulójában az olasz Fiorentina ellen. A találkozó előtt a meccs helyszínén, a Groupama Arénában tartott sajtótájékoztatót a magyar bajnok edzője, Dejan Sztankovics és a csapat támaódja, Kristoffer Zachariassen.

A Ferencváros öt forduló után 9 ponttal második helyen áll az előző kiírásban döntőbe jutó olasz sztárcsapat mögött, amely már biztosította a helyét a tavaszi folytatásban. Egy döntetlennel a Fradi is biztosan továbbjutna, de Dejan Sztankovics már a gondolatától is irtózik, hogy döntetlenre próbáljon játszani csütörtökön.

- mondta Sztankovics, egyúttal rövidre zárva azt a kérdést, hogy a döntetlent aláírná-e.

Dejan Sztankovicsnak éltető eleme, ha nagy tétre megy a játék Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Sztankovics szerint a futball egyik szépsége, hogy olyan feszült hangulatú, kiélezett meccseket kell játszani, mint a Fiorentina elleni.

"Szép kihívás lesz a holnapi meccs, de éppen az ilyen meccsékért megyünk ki a pályára. Firenzében talán alábecsültek bennünket, ami holnap már biztosan nem fog megtörténni. Az olaszok már biztos továbbjutók, így nyomás nélkül léphetnek pályára, míg nekünk 22 nap alatt hét meccset kell lejátszanunk.

A Fiorentina abban a szerencsés helyzetben van, hogy kipróbálhat bizonyos dolgokat, amit mi természetesen a tét miatt nem tehetünk meg."

A Fradi Firenzében egy emlékezetes, 2-2-re végződő meccsen remekül játszott, különösen az első 60 percben.

Sztankovics szerint abból a meccsből a bátor és szervezett játékot kell átmenteni a csütörtöki meccsre.

"Végül a kispad hossza döntött a Fiorentina javára. Jobban aggaszt, hogy tegnap 14 játékossal tudtam dolgozni, közülük három játékosra, Baráthra, Tokmacra és Gojakra egyébként sem számíthatok a Konferencia-ligában. De hinnünk kell magunkban, a játékunkban.

Holnap nagyon kemény meccs vár ránk, én pedig azon aggódom egy kicsit, hogy hány játékosra számíthatok végül" - osztotta meg kétségeit Sztankovics, aki a helyzetek kihasználását nevezte a csütörtöki meccs egyik kulcsmomentumának.

Dejan Sztankovics most megmutathatja a varázstudományát Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

"Ez nem egyszerű helyzet, rendszerint mindkét csapat tíz emberrel hadakozik a középpályán azzal a céllal, hogy gólt szerezzen. Mindkét csapat labdabirtoklásra törekszik, de néha el kell fogadni, hogy nem nálunk van a labda.

- jelentette ki, hozzátéve, hogy a sokáig sérült Varga Barnabásra már számíthat, bár azt még nem tudja, hogy hány percet vállalhat majd NB I gólkirálya.

A szerb szakember ismét megerősítette, hogy négy szinte egyformán erős csapat van a csoportban, így a továbbjutás egyáltalán nem magától értetődő, és nem érti, hogy Olaszországban miért becsülik le a Konferencia-ligát.

Én a Lazióval megnyertem a KEK-et, amit akkor harmadik számú sorozatnak tartottak, de senki nem gondolta azt, hogy az egy gyenge sorozat" - mondta Sztankovics, aki a játékosként a Fiorentina ellen átélt élményei sorolásába már nem akart belemenni.

Kristoffer Zachariassen, a Csukaricski elleni találkozón fontos gólt szerző norvég támadó elmondta, két és fél év alatt számos fontos meccset játszott a Fradiban, és úgy érzi, hogy holnap páratlan hangulatban, telt ház előtt képesek lesznek kivívni a továbbjutást.

Kristoffer Zachariassen a Fradi egyik vezére lett az elmúlt években Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

"Kemény meccs lesz, egy nagyon erős ellenfél ellen, de a Groupama Arénában nem lehet más célunk, csakis a győzelem" - jelentette ki határozottan. Hozzátette, a vasárnapi Paks elleni vereség ugyan fájó volt, de, "mint minden vereségből, ebből is tanulni kell.

A Fiorentináról elmondta, bár Firenzében bebizonyították, hogy egy nagyon jó csapat az olaszoké, de hazai pályán véleménye szerint bárki ellen képes győzni a Fradi, és nem is lehet más célja csütörtökön.

A Ferencvás - ACF Fiorentina mérkőzés csütörtökön 18.45-kor kezdődik. Az Origo élő szöveges tudósítással és helyszíni összefoglalóval számol be a találkozóról.