Megdőlt a mítosz: elképesztő dolog derült ki a futballistákról

Football, 3rd league, season opener 2019/20 at SV Waldhof Mannheim team training; 3. League public training Voetbal men 20 season opener professional football team sport Futbol third division Calcio Season 2019 2020 Soccer Mannheim Fotball Media meeting T
A ball of the brand Adidas Conext 19 is on the pitch, official ball of the 3rd league in the season 2019 2020, official match ball, symbol photo, symbol image, symbol, at the first official team training after the summer break, training, 17.06.2019, Mannheim ( Germany), Football, 3. Liga, Season opener 2019/20 at SV Waldhof Mannheim, DFB / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND / OR QUASI-VIDEO. | usage worldwide (Photo by Oliver Zimmermann / foto2press / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Régóta áll fenn az a közhely, hogy a futballisták általánosságba véve buták. Ezt a teóriát igyekeztek megcáfolni svéd tudósok, akik élvonalbeli játékosok szellemi teljesítményét vetették össze a „normális" társadalom tagjainak teljesítményével.

Az úgynevezett végrehajtói funkciók – amelyek segítenek, hogy egy-egy cselekvéssort kivitelezzünk – terén egyértelmű különbség mutatkozott, ugyanis minél „gólveszélyesebb" a játékos, annál nagyobb a pszichológiai tesztekkel megállapított végrehajtói értéke – olvasható a Blikk cikkében.

A stockholmi Karolinska Institut egyik kutatócsapata úgy tartja, a testi fittség mellett a profi futballistáknak kiemelkedő kognitív képességre is szükségük van. Ezt támasztja alá, hogy

egy futballistának sokszor hirtelen kell döntést hoznia egy adott pillanatban, vagyis a szellemi fittségre is szükség van ahhoz, hogy egy összetett játékhelyzetben megfelelően cselekedjenek

– például "lekezeljék" vagy hagyják továbbgurulni a labdát. Ez a fajta döntési intelligencia nem kötődik kizárólag a sporthoz, ezért hétköznapi döntési helyzetekbe is átültethető.

A végrehajtó funkciók azonban nem kapcsolódnak a verbális képességekhez, vagyis az csupán közhely, miszerint a futballisták buták, hiszen még a legzseniálisabb sportoló is dadoghat a kamerák előtt. Ráadásul a végrehajtói tehetség és a szabványos IQ-érték között is csak korlátozott az összefüggés.

Ettől függetlenül a végrehajtói érték rendkívül hasznosnak bizonyulhat a tehetségek felkutatásában. Torbjörn Vestberg és csapata csupán az érték kiszámításával tudott következtetni az érintett játékos jövőbeni gólmennyiségére.