Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-bajnokság utolsó fordulójában a Schäfer Andrással felálló Union Berlin drámai mérkőzésen, egy 91. percben lőtt gólnak köszönhetően 2-1-re legyőzte a Sallai Rolanddal felálló Freiburg csapatát a berlini An der Alten Försterei Stadionban, ezzel berlini együttes az utolsó fordulóban harcolta ki a bennmaradást. A már bajnok Bayer Leverkusen 2-1-re legyőzte az Augsburg együttesét a BayArénában, ezzel Xabi Alonso csapata történelmet írva, veretlenül nyerte meg a bajnokságot. A rekordbajnok Bayern München kétgólos előnyből kapott ki 4-2-re a Hoffenheim otthonában, ezzel pedig Thomas Tüchel együttese az ezüstéremről is lecsúszott, mivel a forduló előtt harmadik Stuttgart kiütötte a Mönchengladbach együttesét, és előzni tudott.

A berliniek a 2019-es feljutásuk óta sorozatban a 11., a 7., az 5., majd a 4. helyen végeztek a bajnokságban, utóbbinak köszönhetően a mostani idényben a Bajnokok Ligája csoportkörében is szerepelhettek. Mivel szeptember eleje és november vége között egyetlen tétmérkőzésüket sem tudták megnyerni, már ősszel kiderült, hogy tavasszal minden bizonnyal a kiesés ellen kell küzdeniük. Március közepén még a tabella 13. helyén álltak a Bundesligában, ám azóta hét bajnokin csupán két pontot gyűjtöttek, ezért az osztályozót jelentő 16. helyre csúsztak vissza.

A vendég Freiburg legyőzése önmagában nem elég az Unionnak, ugyanis ki kell szurkolnia a Bochum vagy a nyolc forduló óta veretlen Mainz vereségét. Amennyiben döntetlent játszanak a berliniek, biztosan osztályozóra kényszerülnek a másodosztály harmadik helyezettje, a Fortuna Düsseldorf ellen.

1. FC Cologne - 1. FC Union Berlin
Schäfer András csapata az életben maradásért játszott
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ennél rosszabb forgatókönyv is elképzelhető volt Schäfer és csapata számára, ugyanis kiesnek az élvonalból, ha kikapnak a Freiburgtól, a 17. helyen álló 1. FC Köln pedig úgy nyer a Heidenheim otthonában, hogy a gólkülönbség végül neki kedvez.

A négy bajnoki óta nyeretlen Freiburg színeiben ez lehet az utolsó mérkőzése Szalai Attilának, akinek lejár a kölcsönadása és visszatér a Hoffeinheimhez. Kérdéses, hogy a szakmai stáb lehetőséget ad-e a válogatott védőnek, hogy a pályán búcsúzzon el, ugyanis a legutóbbi hat bajnokit csak a cseresorból nézhette. Jelenlegi együttese számára azért fontos az utolsó találkozó, mert még versenyben volt a Konferencia-liga-indulást jelentő hetedik helyért. A Freiburg kispadján nem mellesleg utoljára dirigált Christian Streich, aki 2011 óta irányította az együttest, amellyel ez volt a 489. tétmérkőzése.

A Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig annak tudatában lépett pályára az Eintracht Frankfurt otthonában, hogy már biztos volt a negyedik helyezése.

A Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató Bayern München - amely 2013 óta egészen mostanáig minden idényben bajnok volt - a Hoffenheim vendége volt, és abban a tudatban léphetett pályára, hogy pontszerzés esetén megőrzi második helyét. 

A bajnok és Európa-liga-döntős Bayer Leverkusen már ötven tétmérkőzést vívott meg vereség nélkül, és úgy játszhatott az Augsburg elleni meccsen, hogy ha nem kap ki, a német futball első veretlen bajnoka lesz az élvonalban.

Xabi Alonso folyamatosan döntögeti a rekordokat a Leverkusennel
Fotó: AFP

A Bayer Leverkusen számára borzalmas lett volna, ha pont az utolsó meccsen bukja el a veretlenséget. A gyógyszergyári csapat azonban nem úgy kezdte a meccset, hogy erre esélyt adott volna, ugyanis már a 12. percben megszerezte a vezetést Victor Boniface góljával. A nigériai csatár az után talált be, hogy az Augsburg kapusa, Tomas Koubek utolsó emberként elveszítette a labdát. 

Az Union Berlin csapata számára is jól indult a mérkőzés. Berlinben ugyan nem esett gól, de a másik pályán a Wolfsburg megszerezte a vezetést a Mainz ellen, ezzel pedig megnyílt az út Schäferék előtt a bennmaradás kiharcolásához.  A Mainz aztán a 24. percben egyenlített Brajan Gruda góljával, azonban Berlinben így is volt miben reménykedni, mert időközben a Werder Bremen vezetést szerzett a Bochum ellen, így Union Berlinnek megvolt az esélye arra, hogy egy győzelemmel megelőzheti a Bochumot. 

A 27. percben a bajnok Leverkusen ismét villant. Ezúttal a német válogatott Európa-bajnoki keretébe bekerülő Robert Andrich szerzett csodálatos gólt sarokkal, ezzel pedig Xabi Alonso csapat egyre közelebb került ahhoz, hogy veretlenül nyerje meg a bajnokságot. 

1. FC Union Berlin - SC Freiburg
A berlini szurkolókon nem múlt a csapat bennmaradása
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A 35. percben aztán felrobbant az Union Berlin stadionja, ugyanis a Freiburg védője, a francia Jordy Makengo kézzel nyúlt bele egy labdába, így hosszas videózás után tizenegyest kapott a berlini csapat. A labda mögé a horvát Josip Juranovic állt oda, de a balra tartó félmagas lövését Noah Atubolu védeni tudta, így az élő tabellán az Union Berlin továbbra is maradt a 16. osztályozós helyen. 

A 38. percben a Borussia Dortmund stadionjában is örömünnep kezdődött. A Bajnokok Ligája-döntőre készülő csapat már korábban megszerezte a vezetést a holland válogatott Ian Maatsen bombagóljával, nyolc perccel később megtörtént az, amire mindenki várt: az utolsó bajnoki mérkőzésén pályára lépő Marco Reus egy szenzációs szabadrúgásgóllal búcsúzott a dortmundi közönségtől.

Borussia Dortmund - Darmstadt 98
Marco Reus 12 év után távozik Dortmundból
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A második félidőben a bajnok Leverkusen kicsit kiengedett, így a 62. percben az Augsburg szépíteni tudott Mert Kömür jól irányzott lövésével. 

A 68. percben aztán másodszor is felrobbant az Union Berlin stadionja, ekkor viszont már gólnak örülhettek a fővárosi csapat szurkolói. A csereként beállt Benedict Hollerbach kapott egy átadást, majd 17 méterről bődületesen nagy gólt lőtt a jobb felső sarokba, ezzel a góllal pedig az Union Berlin az élő tabellán feljött a 15. bennmaradást érő helyre. 

Néhány pillanattal később eldőlt, hogy az osztályozós helyezés az Union Berlin és a Bochum között fog eldőlni, ugyanis a 71. percben a holland Sepp van den Berg góljával fordított a Mainz a Wolfsburg otthonában.

A 78. percben Schäfer András csapata óriási ajándékot kapott, ugyanis a Werder Bremen Anthony Jung góljával növelte az előnyét a Bochum ellen, majd két perccel később Jens Stage találatával is döntötte a meccset, így innentől kezdve az Union Berlinnek már csak arra kellett figyelnie, hogy megőrizze az előnyét a Freiburg ellen. 

A 81. percben Dortmundban is drámai jelenetek játszódtak le. Lejött a pályáról a klubikon Marco Reus, aki 428 meccsen lépett pályára a BVB-ben, a szezon végén pedig 12 év után távozik majd a Ruhr-vidéki klubtól. A 34 éves legenda díszsorfalat kapott a játékostársaktól és könnyek között hagyta el a pályát. 

SCHÄFER András
Schäfer Andrást a 62. percben cserélték le a Freiburg elleni meccsen
Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A 85. percben aztán Berlinben is drámai fordulat jött, ugyanis a japán válogatott Dóan Ricu góljával egyenlített a Freiburg, ezzel pedig az Union Berlin visszacsúszott a 16. osztályozás helyre az élő tabellán. 

Úgy tűnt, az Union Berlin készülhet a osztályozóra, azonban a 92. percben tizenegyest kapott a fővárosi csapat. 

Egy szabadrúgás után a holland Danilho Doekhit birkózták le a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig azonnal 11-est ítélt. A labda mögé ezúttal Kevin Volland állt oda, akinek a lövését Noah Atubolu védeni tudta, a kipattanó azonban Janik Haberer elé került, aki tíz méterről az üres kapuba lőtt. 

A hétperces hosszabbításban az Union Berlin már rutinosan húzta az időt és megtartotta az előnyét, ezzel Schäfer András együttese a 4-1-es vereséget szenvedő Bochumot a jobb gólkülönbségének köszönetően megelőzve kiharcolta a bennmaradást a Bundesligában. 

Ami a felsőházat illeti: a Leverkusen végül 2-1-re legyőzte az Augsburgot, ezzel Xabi Alonso csapata az első lett a Bundesliga történetében, amely veretlenül tudott bajnoki címet nyerni. A Leverkusen ezzel a szezonbeli 51. tétmérkőzésén is megőrizte veretlenségét. A mostani idényben még két meccsen, a Német Kupa és az Európa-liga döntőjében lesz érdekelt.

A Leverkusen még triplázhat az idei szezonban
Fotó: AFP

Az előző 11 szezonban bajnok Bayern München végül csak a harmadik helyen zárt: a búcsúzó Thomas Tuchel vezetőedző - akinek segítője Lőw Zsolt - csapata hat perc után már két góllal vezetett a Hoffenheim otthonában, a hazaiak azonban a mesterhármast szerző és gólpasszt adó Andrej Kramaric vezetésével fordítottak. Ezzel a Borussia Mönchengladbach ellen 4-0-s győzelmet arató VfB Stuttgart megelőzte a Bayernt, amely 2011 óta először végzett ennyire "hátul" a tabellán

Negyedik helyen a Gulácsi Pétert és Willi Orbán foglalkoztató RB Leipzig végzett, amely 2-2-es döntetlent játszott a Frankfurt otthonában. A találkozót Orbán végigjátszotta, Gulácsi viszont ezúttal pihenőt kapott. 

Az ötödik BL-szereplést érő helyen a Dortmund végzett, amely hazai pályán 4-0-ra kiütötte a már korábban kiesett Darmstadt csapatát. A második kieső az 1. FC Köln lett, amely már az első játékrészben háromgólos hátrányban volt az újonc Heidenheim otthonában. Bremen vendégeként vereséget szenvedő Bochum ellenfele az osztályozón a másodosztály harmadik helyezettje, a Fortuna Düsseldorf lesz.

Az Európa-ligában végül a Frankfurt indulhat, a Konferencia-ligában pedig a Hoffenheim szerepelhet majd. 

Bundesliga, 34. (utolsó) forduló:
Borussia Dortmund-SV Darmstadt 98 4-0 (2-0)
Eintracht Frankfurt-RB Leipzig 2-2 (0-1)
1. FC Heidenheim-1. FC Köln 4-1 (3-0)
TSG 1899 Hoffenheim-Bayern München 4-2  (1-2)
Bayer Leverkusen-FC Augsburg 2-1 (2-0)
1. FC Union Berlin-SC Freiburg 2-1 (0-0)
VfB Stuttgart-Borussia Mönchengladbach 4-0 (2-0)
Werder Bremen-VfL Bochum 4-1 (1-0)
VfL Wolfsburg-FSV Mainz 05 1-3 (1-1)

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30