Vágólapra másolva!
Az utóbbi évtized egyik legjobb magyar klubcsapata látványos összeomlást produkált az előző idény végén. A Fehérvár FC 2018-ban még megnyerte az NB I-et, öt évvel később viszont már azért kellett küzdenie, hogy elkerülje a kiesést. 2022 tavaszán története egyik legdrámaibb időszakát élte a klub, amit példátlan szurkolói botrány követett, egy év múlva pedig csak rosszabbá vált a helyzet. Az elmúlt évek gyenge teljesítménye ellenére a 2023/2024-es évadban a szebbik arcát mutatja a csapat, amely remek formába lendült és versenyben van az ezüstéremért az NB I-ben.

A Fehérvár FC legutóbb a 2017/2018-as idényben nyerte meg az NB I-et, azóta a Ferencváros sorozatban hatszor végzett az élen a magyar bajnokságban. A Vidi teljesítménye a bajnoki diadalt követően fokozatosan visszaesett, de mindez még nem volt drasztikus, ugyanis kétszer lett ezüstérmes, egyszer bronzérmes, 2022-ben pedig a tabella negyedik helyén zárt. Az abszolút mélypontot az előző idény jelentette a csapat számára, amelynek szégyenszemre a kiesés ellen kellett ádáz harcot vívnia az egész szezonban. A Fehérvár végül a 10. helyet szerezte meg, mindössze két ponttal gyűjtve többet az NB II-be zuhanó Budapest Honvédnál.

Fehérvár FC
A Fehérvár FC a kiesés ellen küzdött a 2022/2023-as szezonban
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Sörrel locsolták Fiola Attilát, dührohamot kapott a Fehérvár FC focistája

Az utóbbi évek legpocsékabb szereplését produkálta a Fehérvár a 2022/2023-as idényben, amely azért annak fényében talán nem is olyan meglepő, ha visszatekintünk arra, ami az eggyel korábbi szezonban történt. 2022 márciusában a Ferencváros ellen 2-0-ra elveszített hazai mérkőzés után döbbenetes botrány robbant ki, a balhé középpontjába a magyar válogatott Fiola Attila került, akit kipécéztek maguknak a vereséget nehezen viselő szurkolók. 

A Fehérvár akkor sorozatban hetedszer kapott ki a bajnokságban, ilyen hosszú negatív szériára korábban még nem volt példa a klub történetében.

A találkozó után a hazaiak Fiola Attila, Nikolics Nemanja és Stopira vezetésével kimentek megköszönni a drukkereknek, hogy ilyen nehéz időkben is kijönnek buzdítani a csapatot. A gesztus azonban nem úgy sült el, ahogyan várták, ugyanis a csapat ultrái megdobálták és sörrel locsolták őket. 

Fiola nem tudta feldolgozni a történteket, teljesen kikelt magából, a csapattársainak kellett visszafogniuk, nehogy nekimenjen a szurkolóknak.

Fehérvár FC, Fiola Attila
Fiola Attila összetűzésbe keveredett a fehérvári szurkolókkal
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Botrányos szereplés, gyenge eredmények - bajba került a Fehérvár FC

A szezon végén legalább a negyedik helyet megszerezte a csapat, ám a 2022/2023-as idényt borzasztóan gyengén kezdte, az első négy bajnoki meccséből hármat kapásból elveszített, ezért a szurkolók türelme hamar fogyni kezdett. Az Újpest elleni 1-0-s hazai vereség alkalmával a lila-fehérek gólja után már a "k.rva gyenge, k.rva gyenge" rigmust kezdték el skandálni a drukkerek, bár ekkor még talán ők sem gondolták, hogy tavasszal még mélyebbre süllyed kedvenc csapatuk. 

Az eredmények továbbra sem jöttek, 2022 októberében a Vasas elleni vereség után Michael Borist kirúgták - Fiolát ezen a meccsen is sörrel locsolták le az őrjöngő fehérvári szurkolók. A megbukott német edző mellett a szakmai stábból Preisinger Sándor asszisztensedző is távozott, valamint felajánlotta lemondását Sallói István sportigazgató, amelyet a klub vezetése elfogadott. Az ekkor még MOL Fehérvár FC néven szereplő klub 11 forduló után a kilencedik helyen állt az NB I-ben, és a folytatásban sem lett jobb a helyzet, sőt. 

Boris kirúgása után a klub korábbi játékosai, Huszti Szabolcs és Toldi Gábor kerültek a csapat élére, de velük sem javult a Vidi helyzete, 13 tétmérkőzés után távozniuk kellett a gyenge eredmények miatt. 

Fehérvár FC, Huszti Szabolcs
Huszti Szabolcsék is megbuktak a Fehérvár kispadján
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Huszti már a bemutatkozása után azt nyilatkozta, hogy néhány játékosában csalódott, esetükben motivációs problémákra panaszkodott. A korábbi magyar válogatott labdarúgó olyan futballistákat akart a csapatában látni, akik élnek-halnak a sikerekért, nem pedig az egyéni érdekeket helyezik előtérbe. 

Az a minimum, hogy az ember meghal a pályán, de én ezt sok játékosnál nem látom" -

mondta Huszti, miután debütáló mérkőzésén együttese 1-0-ra kikapott a Puskás Akadémiától a MOL Magyar Kupa 4. fordulójában.

Husztiék távozása után a lengyel származású svéd edző, Bartosz Grzelak került a Fehérvár kispadjára, aki a Honvéd elleni győzelemmel debütált, majd bravúros döntetlent ért el a Ferencváros ellen a Groupama Arénában. 

Az új edzővel az első négy meccsén veretlen maradt a Vidi, azonban a következő hat fordulóban háromszor is kikapott, és csak az utolsó körben, a Vasas ellen dőlt el a bennmaradása.

A szezonbeli utolsó hazai meccset ráadásul egy jegyértékesítési botrány előzte meg, mert a fehérvári drukkereknek felkínált ingyenes belépőkre a rivális csapatok szurkolói csaptak le, ezért a Fehérvár leállította az online jegyértékesítést. A klub törölte azoknak a jegyeit, akik nem tartották be a vásárlási feltételeket, ám a jegyvásárlási anomália ellenére az egerszegi szurkolók végül nem maradtak le a találkozóról.

Fehérvár FC, Vasas, NB I
A Vasas elleni 0-0-s döntetlennel bennmaradt a Fehérvár FC
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Borzalmas kezdés után feltámadás

A pocsék idény után tavaly nyáron rengetegen távoztak a csapattól, az alapemberek közül a magyar válogatott Loic Nego mellett Alefnek, Jevhen Makarenkónak és Claudiu Bumbának is el kellett hagynia az együttest. Érkezők is akadtak szép számmal, többek között Kalmár Zsolt, Tóth Balázs, Spandler Csaba, Gergényi Bence, Zeke Márió és Mamoudou Karamoko is Székesfehérvárra igazolt, ám a bajnokságot borzalmasan, három vereséggel kezdte Bartosz Grzelak csapata. 

A Fehérvár az első hat bajnokijából négyet elveszített, a Magyar Kupából pedig már szeptemberben kiejtette az NB III-as ESMTK Budapest együttese

- ezt követően mondott le sportigazgatói posztjáról Juhász Roland

Fehérvár FC
NB III-as csapat ejtette ki a Fehérvárt a Magyar Kupa 3. fordulójában
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szégyelljük magunkat, el kell ismerni, ez nem volt jó, innentől kezdve csak a bajnokságra kell koncentrálnunk. Most kell majd megmutatni, milyen személyiségek vagyunk" -

mondta a találkozó után a Fehérvár FC edzője, aki hozzátette, nem tud még annyira magyarul, hogy értse, mit kiabálnak a csalódott szurkolók, akik a súlyos kudarc után levetették a mezt a játékosokról.

A csúfos kupakiesés után a bajnokságban aztán feljavult a Fehérvár FC szereplése, az együttes ősszel egy 7 meccses veretlenségi sorozatot produkált, ezekből a találkozókból 6-ot meg is nyertek Fiola Attiláék. A magyar válogatott védő egyébként nagyon peches ebben a szezonban, sérülések miatt csak 12 NB I-es meccsen játszhatott, ráadásul műteni kell, ezért nagy veszélybe került az Eb-szereplése.

Visszatérve a bajnoki szerepléshez, a téli átigazolási időszakban a Vidi legjobb támadója, a gólerős Kenan Kodro ugyan a Fradihoz igazolt, de a zöld-fehérektől Sigér Dávid érkezett, aki nagy erősítés a középpályán. 

Tavasszal hektikus teljesítményt nyújtanak a fehérváriak, volt egy hárommeccses győzelmi sorozatuk, amit zsinórban három vereség követett, ám a sokáig éllovas Paks összeomlásának köszönhetően versenyben vannak az ezüstéremért.

Bognár György csapatát ráadásul idegenben tudták legyőzni a 28. fordulóban, a káoszba fulladó meccsen egy félidőt emberhátrányban játszottak Fioláék.

FC Fehérvár, Bartosz Grzelak
Bartosz Grzelak csapata a gyenge szezonrajt után feljavult
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

"Büszke vagyok a csapatra, egy erős ellenfél otthonában sikerült győzni, ehhez a legjobb formánkra volt szükség. Remek volt a végén ismét együtt ünnepelni a szurkolókkal. 

A játékosaim úgy harcoltak, mintha egy döntőt vívtak volna. Boldog és büszke vagyok emiatt, és ahogy a lefújás után az öltözőben nekik is elmondtam, erre a mérkőzésre mindig emlékezni fogok!

Akárhogy is zárul a szezon, mindig is büszke leszek arra, hogy ennek a csapatnak, a stábnak része lehetek" - értékelt a paksi győzelem után Bartosz Grzelak.

Mit hozhat a folytatás a Fehérvár FC számára?

A Paks elleni siker óta egy döntetlen, egy vereség és egy győzelem a Fehérvár mérlege. A kiesés elől menekülő Kisvárda elleni 1-0-s kudarc kellemetlen meglepetésként érte a csapatot, amely a következő fordulóban javított, 4-0-ra kiütötte hazai pályán az MTK-t. A Vidi támadójátéka jelentősen feljavult a szezon elejéhez képest, Csongvai Áron, Schön Szabolcs és Tobias Christensen is remek formát mutat, az együttes a Fradi mögött a második legtöbb gólt szerezte eddig az NB I-ben.

A Fehérvár az ezüstéremért harcol az NB I hajrájában
Fotó: fehervarfc.hu 

A Fehérvárnak a bajnoki ezüstérem megszerzéséhez a Paks botlására is szüksége lesz, a második helyért folyó harcban matematikailag még a Puskás Akadémia és a Debrecen is érintett - utóbbi otthonában lép pályára a csapat az utolsó előtti fordulóban. A Paks mindenesetre botlott egyet vasárnap, mert Bognár György csapata csak 0-0-s döntetlent ért el Kecskeméten. Így most a Paks 1 ponttal előzi meg a második helyen a 3. helyezett Fehérvárt.

A Fehérvár utolsó két mérkőzése az NB I 2023/2024-es szezonjában:

  • 32. forduló: Debrecen (idegenbeli - Nagyerdei Stadion)
  • 33. forduló: DVTK (hazai - Sóstói Stadion)

A Fehérvár négy év után lehet újra ezüstérmes az NB I-ben, amely főként annak tükrében lenne nagy siker, hogy az előző idény botrányosan gyengére sikeredett a klub számára. Az elmúlt évtized eredményeit figyelembe véve a Vidi tekinthető a második legjobb magyar csapatnak a Fradi mögött, így ismét elfoglalhatja méltó helyét a magyar fociban, ráadásul az ezüst- és a bronzérem is nemzetközi kupaindulást, Konferencia-liga-selejtezőben való részvételt ér. Kérdéses, hogy a következő évad mit hozhat majd a Fehérvár számára - a Ferencváros szintje még messze van -, de ha stabil teljesítményt nyújt a csapat, akkor talán a játékosoknak és a szurkolóknak sem kell többé olyan borzalmakat átélniük, mint egy évvel ezelőtt.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek