Vágólapra másolva!
Április elején vált hivatalossá, hogy újból osztályt lépett a hollywoodi filmsztár walesi focicsapata. Ryan Reynolds, illetve kollégája és befektetőtársa, Rob McElhenney tulajdonában lévő Wrexham AFC az angol negyedosztályú bajnokság, a League Two 44. fordulójában hazai pályán 6-0-ra kiütötte az utolsó helyen álló Forest Green Roverst, amely után biztossá vált, hogy a következő idényt már a harmadosztályban kezdheti a walesi csapat. Az 1864-ben alapított klub 2005 óta először tér vissza a harmadosztályba, de a tulajdonosok már sokkal többről, a Premier League-szereplésről álmodnak. És hogy ezt mennyire gondolják komolyan? Röviden a válasz annyi, hogy nagyon, ezt jól bizonyítja az a tény is, hogy a különböző szponzorációknak köszönhetően a bevétel csak ebben a szezonban közel 20 millió fontra nőtt – ez a szám pedig Championshipben szereplő klubokéval vetekszik. A klub szereplését egyre többen követik, Ryan Reynoldséknak köszönhetően lassan már az egész világot megfertőzi a Wrexham-mánia.

2020 szeptemberében indult a mesebeli történet - legalábbis hivatalosan -, amikor a két hollywoodi sztár, Ryan Reynolds és Rob McElhenney gyakorlatilag visszautasíthatatlan ajánlatot tette a walesi Wrexham AFC futballcsapatára.

Wrexham AFC
 Rob McElhenney és Ryan Reynolds a Premier Leguebe bezetné a Wrexham AFC-t
Fotó: Oli SCARFF / AFP

A befektetéshez az ötletet a patinás múltú, 1879-ben alapított Sunderland kálváriáját, pokoljárását feldolgozó Sunderland Til' I Die (Mindhalálig Sunderland) című Netflix-sorozat adta. Hiszen milyen vicces, megható és kissé hihetetlen is, hogy szerencsétlen észak-angliai melósok élnek-halnak egy klubért, amitől csak a kínt és keservet kapják hétről hétre.

Ryan Reynoldsék meggyőzték a Wrexham szurkolóit

Az 1864-ben alapított Wrexham is " jó alapanyagnak" tűnt, ugyanis még soha nem szerepelt az angol élvonalban, viszont az FA-kupában háromszor eljutott a negyeddöntőig. 

A klubnak anyagi nehézségei miatt 2008-ban csődeljárását kellett kezdeményeznie, és 2011-től a WST irányításával működött, így ráfért az akkor az ötödosztályban szereplő klubra a "ráncfelvarrás".

A Wrexham történelmének eddigi legnagyobb sikerei:

  • Harmadosztályú bajnokok (1977/78)
  • Football League Trophy-győztesek (2004/05)
  • Feljutás a negyedosztályba (2022/23)
  • Feljutás a harmadosztályba (2023/24)

Reynolds - akit a legtöbb filmrajongó olyan darabokból ismerhet, mint a Deadpool vagy éppen a Free Guy -, és McElhenney - akit meg a Felhőtlen Philadelphia tett híressé - nagyívű "vízióval" keresték meg a walesi csapatot.

A döntési jogokat gyakorló szurkolói közösséget meg is győzték, mert a szavazás során 98,6% támogatta - azért akadt pár szkeptikus is -, hogy ők legyenek a Wrexham AFC új többségi tulajdonosai. Innentől már csak az ajánlat részleteinek finomítása volt hátra, mielőtt a felek végleg egymás tenyerébe csaptak. A hírek szerint a színészpáros kétmillió fontért vette meg a klubot.

Dean Keates, a Wrexham akkori edzője - immár Phil Parkinson a menedzser - a BBC-nek a következőket mondta: "Rövid távon biztosított lett a klub jövője, a projekt pedig közép- és hosszú távon izgalmasnak tűnik".

Wrexham v Notts County - Vanarama National League
Ryan Raynolds mindent megtesz a szurkolókért
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto

A hollywoodi páros gyorsan megnyugtatta a kétkedő szurkolókat is, akiket biztosítottak, hogy a Wrexham továbbra marad a közösség klubja, ráadásul gyorsan beilleszkedtek a csapat és Észak-Wales kultúrájába. Walesi nyelven beszéltek a média képviselőivel, találkoztak a rajongókkal a pálya melletti kocsmákban. 

A drukkereknek megígérték, mindig legyőzik az angol határ túloldalán lévő nagy rivális Chestert, illetve elmondták, hogy a klubot záros határidőn belül a Premier League-ben akarják látni, a csapat új stadiont kap, pontosabban felújítják és kibővítik a Racecourse Groundot, a Wrexhamből pedig egy világszerte ismert márkát faragnak.

"Welcome to Wrexham" - az eladható sztori

A hatvanezres kis észak-walesi bányászváros csapatának drukkerei pedig gyorsan a filmvásznon láthatták a csapatukat, nyilván nem jelentett gondot, hogy McElhenney produceri közreműködésével eladják egy dokumentumfilmbe oltott valóságshow sztoriját a Netflixnek. Ebből lett a "Welcome to Wrexham", ami az igazi focilabdát addig csak képeken látott amerikaiak angliai kalandjait meséli el és már a harmadik évadnál jár. A sorozat rendkívül népszerű, rengeteg rajongót szerzett az első két évaddal, különösen az Egyesült Államokban, ahol a labdarúgás még mindig kevésbé népszerű sportág, hiába például Lionel Messi Miamiba igazolása.

Azért, hogy a Wrexham-sztori sem csak tündérmese volt eddig, azt jól mutatják második évad harmadik részében történtek, amelyben Rob McElhenney és Ryan Reynolds átnézték az addigi kiadásokat és bevételeket. A Wrexham AFC ügyvezető igazgatója, Humphrey Ker ugyanis felfedte, hogy a csapat megvásárlása óta több mint tízmillió fontos veszteséget termeltek – írta meg a Wrexham Insider.

"Most kimegyek és hányok" – válaszolta Reynolds az epizódban, 

miután meghallotta ezt a számot. Shaun Harvey, a páros fő tanácsadója már akkor úgy vélekedett, izgalomra semmi ok, ha a Wrexham feljut a harmadosztályba, már több pénzhez jutna a klub, ráadásul a marketing értéke is nőhetne. A klub pedig hozta a "kötelezőt" és ismét szintet lépett, ráadásul a reklámok szempontjából sem lehet oka a panaszra.

Wrexham v Harrogate Town - Sky Bet League 2
Mesébe illő a Wrexham története
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto

Több márka is szívesen csatlakozott a wrexhami utazáshoz, így a bevétel csak ebben a szezonban közel 20 millió fontra nőtt – ez a szám a Championship klubjaival vetekszik

 - írja a The Sun.

A hétszámjegyű szponzori megállapodások és a klub tavaly nyári szezon előtti amerikai turnéja jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a klub megnövelte az eladásokat. A United Airlines, a VistaPrint a mezeken jelent meg, a a Stok Cold Brew Coffee pedig megvásárolta a stadion jogait, de a TikTok és Expedia is beállt a sorba.

Az "Welcome to Wrexham” sorozat is gyarapította a kasszát, és jelentősen megnövelte a bevételt - közel 6 millió fontról szólnak a hírek - amelyet a hollywoodi tulajdonosok az első teljes szezonja során elkönyvelhettek. És akkor még nem beszéltünk a második évadról, miközben mint már említettük, már a harmadik évadnál tartanak. És ha ez még nem lenne elég, egy második amerikai turnéra készülnek ezen a nyáron, amelyen a Wrexham a Chelsea-vel játszik, ez pedig tovább lendítheti a klubot.

A hollywoodi filmsztárok rengeteg pénzt fektettek a Wrexhambe

Persze az új tulajdonosok 

rengeteget fektettek be a klubba, magasabb osztályokból csábítottak játékosokat a klubhoz, hogy segítsenek a feljutásban előző szezonban is, köztük a gólkirály Paul Mullint is. 

Tavaly nyáron folytatódott a sor Premier League korábbi sztárjaival, James McCleannel és Steven Fletcherrel.

Rengeteg tapasztalatot hoztak a klubhoz és példát mutattak a profizmusukkal, akárcsak Ben Foster. Azonban a kapus szeptemberben vonult vissza, mert nehezen tudott alkalmazkodni a League Two-hoz. Ekkor a Wrexham a 15. helyen állt, miután mindössze egy győzelmet aratott az első négy meccsen.

775926822, Wrexham AFC
Megállíthatatlanul menetel a Wrexham 
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Meg kell említeni Arhtur Okonkwo nevét is, aki az Arsenaltól érkezett kölcsönbe, és szerzett 35 bajnokin 29 gólt. Nem is csoda, hogy ilyen játékosokkal a Wrexhamet rivális klubok szurkolói folyamatosan bírálták a költekezések miatt. Bár a klub veszteséges volt, az új igazolásoknak köszönhetően összejött a feljutás, így egy új dimenzió kezdődik a csapat számára a harmadosztályban. És itt nincs megállás, a Wrexham Insider szerint tovább tart majd az építkezés, a fő kiszemelt a nyárra a Notts County csatára, Macaulay Langstaff, aki 28 gólnál jár idén.

A színészek nagy csodálói a támadónak, a klub dokumentumfilmjének egyik epizódjában a következőket mondták róla: 

„Istenem, mennyire jó. Úgy néz ki, mint egy Peaky Blinders karakter.”

 – mondta Reynolds a sorozat második évadjában. „Nem fogom tudni élvezni a meccset, ha ő is a pályán van.” – tette hozzá McElhenney.

Filmszerepet kapott a hollywoodi sztárok focicsapatának játékosa

A walesi csapat játékosa, Ollie Palmer - akiért klubrekordnak jelentő 300 ezer fontot fizettek - duplán profitál a Wrexhambe szerződéssel. Ugyanis a játékos belekóstolt a színészkedésbe, Palmer felbukkant a Deadpool & Wolverine mozi legújabb előzetesében, amiben Ryan Reynolds az egyik főszereplő. A focista nehezen felismerhető, de a csapat szurkolói szerint nem kétséges, hogy Palmer tűnik fel a filmkockákon.

A filmben - amiben Hugh Jackman játszik még Reynolds mellett - , tényleg Palmer bukkant fel, mert a focista is hozzászólt Reynolds posztjához, Reynolds pedig az egyik kommentelőnek válaszolt, hogy jó a szeme.

Hamarosan tovább bővül a STōK Cae Ras stadion

A Wrexham projektben fontos szerepe van a stadionnak is, amit felújítanak és kibővítenek. A Racecourse Ground - amit szponzori okokból STōK Cae Ras néven ismernek - egyik lelátórészt lebontották azzal a céllal, hogy a szezon végére egy 5500 férőhelyes részt húzzanak fel.

Wrexham v Notts County - Vanarama National League
A Racecourse Ground is megújul 
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto

Ezek a tervek viszont néhány akadályba ütköztek, ezért decemberben egy ideiglenes építményt emeltek fel, amely lehetővé tette, hogy további 2289 szurkoló lehessen ott a lelátókon, és biztosítva legyen a stadion mind a négy oldaláról. Az állandó "Kop End" építése a tervek szerint a szezon végén kezdődik, és 11 hónapig tarthat majd.

Folytatódik a tündérmese, irány a Premier League

A 47 éves Reynolds nem akarja, hogy egyhamar véget érjen "élete utazása", és a Wrexham tulajdonosai az újabb szintlépés valószínűleg már az újabb lépcsőfokok alapjait fektetik le. A sztárszínész „többéves projektként” jellemezte a befektetést, a végső cél pedig Premier League elérése, amiről Reynolds nem fél álmodni, mióta megvette a klubot.

Wrexham AFC
A harmadosztályú tagság kiharcolása után már csak pár lépés a Premier League
Fotó: X / Wrexham AFC

"Mindig azt mondtuk, de a Premier League-ben akarunk lenni, bármilyen őrültségnek is hangzik ez egyesek számára. Ha elméletileg lehetséges az ötödosztálytól egészen a Premier League-ig eljutni, akkor miért ne tennénk meg? Miért ne adnánk akár az utolsó csepp vérünket is, hogy odaérjünk? Bízunk az utazásban, ami egy több évtizedes projekt."

Hogy valójában meddig fog tartani és hol fog véget érni a futball talán legjobban követett tündérmeséje, az még a jövő zenéje, de az eddigiek alapján ne legyen senkinek se kétsége afelől, hogy a Wrexham a harmadosztályban is a feljutásért küzd majd. És ki tudja, lehet pár év múlva már tényleg a Premier League-ben figyelhetjük a Wrexham meccseit.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.