Saját anyja tette hajléktalanná, majd az NBA sztárja és olimpiai bajnok lett belőle

San Antonio Spurs v Miami Heat GettyImageRank3 nba Horizontal SPORT BASKETBALL
MIAMI, FLORIDA - FEBRUARY 26: Jimmy Butler #22 of the Miami Heat looks on during a game against the San Antonio Spurs at FTX Arena on February 26, 2022 in Miami, Florida. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Megan Briggs/Getty Images/AFP (Photo by Megan Briggs / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Amikor a 2011-es NBA játékoskiválasztó első körének utolsójaként rábökött a nevére a Chicago Bulls, kevesen gondolták, hogy pár év elteltével a liga egyik legsokoldalúbb játékosa és egyik legjobb védője lesz Jimmy Butlerből. A legtöbb dologról, amit életében elért, ő maga sem gondolta volna, hogy valóra fog válni, főleg azok után, hogy 13 éves saját édesanyja tette otthontalanná. De Jimmy nem haragszik senkire, inkább kosarazik, nem is rosszul, ráadásul a liga egyik legszínesebb egyéniségét köszönthetjük a személyében.

Nem örültek a Miami Heat drukkerei, amikor március 15-én a Detroit Pistons elleni meccsen a kificamodott bokájú Jimmy Butlert úgy kellett letámogatni a pályáról. A Keleti főcsoport első helyén álló floridai csapatnak az alapszakasz utolsó 11 meccsén nagy szüksége lett volna a legjobbjára, akiről egyelőre nem tudni, hogy mennyi időt kell kihagynia. Butlernek január közepén is kiment a bokája, amit sokan a Dwyane Wade által népszerűsített kínai Li Ning márkájú cipőnek tudnak be, melyre az idei szezonban váltott az erőcsatár az eddig használt Air Jordanről.

De ez a cikk nem a sportszergyártókról fog szólni, hanem az emberről, akinek értékes lába a 48-as méretű cipőkben van. A 32 éves Jimmy Butlerről ugyanis most úgy beszélünk, mint a Heat legfontosabb játékosáról: pontátlagban a csapat legjobbja (Tyler Herróval holtversenyben 21,9 ponttal), második a lepattanózásban (meccsenként 6 labda landol nála), ahogy az asszisztok (5,6/meccs) terén is csak Kyle Lowry előzi meg a Heatből. És amellett, hogy erős támadásban, ott van a liga legjobb védői között is, ami egyértelműen a topjátékosok ismertető jegye. Ezt legékesebben talán az a statisztika bizonyítja, miszerint Kawhi Leonard mellett ő az egyetlen aktív játékos, akinek több labdaszerzése van, mint személyi hibája.

És idén sem romlott az átlaga, hiszen meccsenkénti 1,9 labdaszerzésre csupán másfél személyi hiba jut.

Pedig, ha valakinek, akkor Butlernek aztán nem úgy indult az élete, hogy sokra (bármire is) viszi 32 éves korára. A Texas állambeli Houstonban született 1989. szeptember 14-én, és még egészen kicsi volt, amikor az apja otthagyta a családot. Ez még nem is lett volna akkora trauma önmagában, az viszont már annál inkább az volt, amikor az édesanyja 13 évesen írd és mondd kivágta otthonról. Hogy miért? Nem tetszett neki saját kiskamasz fia ábrázata.

- mondta Butler egy 2015-ös interjúban.

A kis Jimmy a következő négy évben különböző barátainál húzta meg magát hosszabb-rövidebb időkre,

míg végül a gimis kosárlabdacsapat egyik felsőbb éves tagjának a családja hosszabb távra be nem fogadta. Ekkor már a tomballi (ebben a texasi kisárosban lakott) gimibe járt, ahol a nyúlánk legény bekerült a kosárcsapatba, amelyiknek 2006/07-es idényben már kapitánya volt, melynek jogosságát az év végi "legértékesebb játékos"-nak járó MVP-cím is igazolta. Azonban hiába voltak jó eredményei a parketten, egyetlen egyetemtől vagy főiskolától sem kapott ösztöndíjat, így maradt a tyleri közösségi fenntartású fősuli, a Tyler Junior College, ahol nem kellett tandíjat fizetnie, és még kollégiumi szállást is kapott. A játék pedig továbbra is jól ment neki, bekerült a nagy egyetemi bajnokság, az NCAA alatti NJCAA országos válogatottjának bő keretébe, és a régiós legjobb ötösbe is. Ez már elég volt belépőnek egy jó nevű egyetemre, és végül

a tyleri McDonald'sból elfaxolt ösztöndíjpályázatára

a Milwaukee-ban található Marquette egyetemtől jött igenlő válasz 2008 nyarán.

A következő három évben egyik vezére volt a jónevű Big East divízióban szereplő csapatnak, mellyel minden szezonban bejutott a márciusi rájátszásba, és amelynek utolsó két évében csapatkapitány-helyettese volt.

- mondta Butler valamikor 2015 táján, amikor az egykori hajléktalan srác aláírta öt évre szóló 95 millió dolláros szerződéshosszabbítását a Chicago Bullsszal.

A 2011-es drafton ugyanis az első kör utolsó, azaz 30. választottjaként lestoppolta a játékjogát a Chicago Bulls. A hatszoros bajnokcsapat túl volt egy mély válságon (az 1998-as bajnoki cím után hat egymást követő idényben maradtak le a rájátszásról), és ha nem is egy szuper csapatba csöppent a 201 centi magas, nagyjából 100 kilós erőcsatár, azért a Bullsszal 2017-ig minden szezonban ott volt a rájátszásban, igaz, a második körön egyszer sem jutottak túl. Első két chicagói idényében inkább még csak kiegészítő ember volt, bár a 2012/13-as rájátszásban már minden meccsen kezdő volt. Egyre inkább kidomborodott sokoldalúsága, nem véletlen, hogy 2014 decemberében őt választották az előző hónap legjobbjának az NBA-ben.

Top 10 Jimmy Butler-játék a szezonból:

A következő évben már az All-Star-gálára is meghívták, amiből aztán a következő években rendszert csinált, az idei fellépéssel együtt már hat gálánál jár.

Ugyanebben a szezonban (2014/15) a liga legtöbbet fejlődő játékosának választották, a szezonban érte el első tripla dupláját (28 pont, 17 lepattanó, 12 assziszt), egy Toronto Raptors elleni januári 3-i meccsen pedig úgy ért el 42 pontot, hogy a harmadik és negyedik negyedben összesen 40 pontot dobott,

amivel megdöntötte a nagy Michael Jordan vonatkozó klubcsúcsát!

Tizenegy nappal később még ezt is tudta fokozni, amikor a Philadelphia 76ers ellen 53 pontos karriercsúcsot ért el. Így aztán érthető, ha az idény végén aláírhatta a fentebb említett mesés szerződést.

A James Harden kárára bemutatott blokkot külön is kiemelnénk:

2016 nyarán még a riói olimpiára készülő amerikai válogatottba is bekerült, és a papírformának megfelelően aranyéremmel tért haza Brazíliából, ahol a csapat mind a nyolc győztes mérkőzésén pályára lépett.

Jimmy Butler (jobbra) a riói olimpia aranyérmével a nyakában Forrás: AFP/Mark Ralston

2017 nyarán azonban érdemei elismerése mellett egy öt játékost érintő csere keretében a Minnesota Timberwolves csapatához került, amelyikkel ugyan bejutott a rájátszásba, de nem igazán érezte jól magát a klubnál, így kérte, hogy cseréljék el, és végül novemberben a nagy terveket szövögető Philadelphia 76ers játékosa lett. Tényleg jó csapatba került, de a többek között Joel Embiidet, Ben Simmonst, JJ Redicket, Tobias Harrist, és immár Butlert felvonultató csapatban talán túl sok volt a magát vezérnek kikiáltó játékos, így a bajnoki cím egyik nagy esélyesének számító Sixers a playoff második körében 4-3-ra elvérzett a később bajnok Toronto Raptorsszal szemben.

Jimmy is rendre szót kért:

A 2019-es előszezon újabb költözést hozott, ezúttal egy négy csapatot és hat játékost érintő csere keretében a Miami Heathez került, ahol 2006-os bajnoki cím óta megvívott négy nagydöntő (kettőt nyert, kettőt bukott a csapat) után bizony nagyok az elvárások, de Butlernek éppen ez a terepe. Ő a vezér, fekszik neki a csapat stílusa, a közönség vevő a showra, és jól érzi magát a városban.

Az első idény végén, azaz 2020 tavaszán az orlandói buborékban nagydöntőig vitte a csapatot, ahol aztán 4-2-re kikaptak a Lakerstől.

A döntő harmadik meccsén 40 pont mellett 11 lepattanóval és 13 assziszttal tripla duplát ért, hasonlóra - azaz nagydöntőben legalább 40 pontos tripla duplára - pedig korábban mindössze két ember volt képes korábban a liga történetében: LeBron James és Jerry West. Ráadásul az első lett, aki egy King James elleni döntős meccsen mindhárom fontos mutatóban túlszárnyalta a szupersztárt. Az ötödik meccsen ismét varázsolt: 35 pont, 12 lepattanó, 11 assziszt és még 5 labdaszerzés - egy döntőben két tripla duplát addig mindössze öt játékos tudott felmutatni, a névsor pedig több mint illusztris: Wilt Chamberlain, Magic Johnson, Larry Bird, LeBron James és Draymond Green.

Az idei szezonban ismét az esélyesek között van a Heat, és egy egészséges Jimmy Butlerrel nagyon messzire juthatnak.

A vicces srác mindenki ellen

Jimmy Butler azonban nem csak azért figyelemreméltó figura, mert szinte már bérelt helye van az All-Star-gálán, hanem azért is, mert egyszerre fenevad a pályán és mókamester azon kívül (is).

A kemény gyerekkor megtanította, hogy soha ne hátráljon meg, és nem is teszi. Ő az a mindenkori csapatában, aki vagy kirobbantja a balhét, vagy rátesz egy lapáttal, ha nem elég tüzes a hangulat.

Mindezzel együtt Jimmy az egyik legviccesebb fazon ma a ligában. A sok Kevin Durant-féle fapofa között, akik akkor sem tudnának mosolyogni, ha az életük múlna rajta, Butler bármikor kész a hülyeségre. Legyen szó csapatpromóról, ruhapróbáról, pecázásról, meccs közbeni bolondozásról, autogramosztásró, vagy éppen kirándulásról a hegyekben.

De előfordult, hogy egy sajtótájékoztatón megadta a régi mobilszámát, amit aztán több százan hívtak aznap, őrületbe kergetve az aktuális tulajdonosát. Butler lassan egy évtizede óriási haverja a színész Mark Wahlbergnek, akitől eltanulta labdarúgás iránti rajongást, kedenc csapata a Paris Saint-Germain, kedvenc játékosa pedig Neymar.

Nem sokan találták viccesnek az NBA buborékba kényszerített 2020 tavaszi rájátszását. Egyes játékosok nem is voltak hajlandóak elutazni Orlandóba, mások elutaztak, de aztán le is léptek, megint másokat a városban rendezett bulikon buktattak le, és Jimmy is feltalálta magát. Egyrészt elindította saját kávézóját a hotelszobájában, ahol francia pörkölésű darált szemes kávéból adta a finomságot. Mindegy, hogy ki mekkora kávét kért, mindegyik 20 dollárba került, viszont járt hozzá a kávézó logójával díszített pohár. Az alapító komolyan gondolja a Big Face Coffee-dolgot, visszavonulása után országos franchise-t húzna fel a kávé iránti szenvedélyére.

Termékelhelyezés mesterfokon:

Most pedig jöjjön a másrészt. A rossznyelvek szerint a buborékban a kelleténél jobban összejött az Orlandóból tudósító ESPN tévécsatorna kiküldött munkatársával, Rachel Nicholsszal.

Igen, ő az említett hölgy:

A hölgyet idén januárban nem ezért (ha valóan megtörtént az eset) rúgták ki végül a csatornától, hanem mert lekezelően beszélt egy színesbőrű kolléganőjéről.

Azt sejtjük, hogy nem a sebesség megszállotja:

Azt viszont ő maga cáfolta, hogy az autóiból rendre eltávolítja a belső visszapillantó tükröt, mivel "nem akar hátrafelé nézni". Pedig ez is vicces sztori lett volna, nem?