Hirtelen jött a meleg, támadnak a szúnyogok

Vért szívó szúnyog fotója
Fotó: Wikimedia Commons
Vágólapra másolva!
A héten Csongrád-Csanád vármegyében a Tisza alsó szakaszán repülőről végeznek biológiai szúnyoggyérítést, Győr-Moson-Sopron vármegyében, azon belül a Szigetközben és a Fertő-parti települések környezetében pedig földi biológiai módszerrel - közölte a katasztrófavédelem hétfőn az MTI-vel hétfőn.
Vágólapra másolva!

A meleg miatt elkezdődött a szúnyoginvázió is

 

Repülőről granulátumot szórnak ki az érintett területre, míg a földön folyadék formában juttatják a vízbe a természetes fehérjetartalmú készítményt. Azt írták, hogy a melegedő időjárásban felgyorsul a szúnyogok fejlődése, ezért különösen fontos a kezelések megfelelő időzítése. A katasztrófavédelem megbízásából dolgozó rovartani szakértők folyamatosan vizsgálják a szúnyogok jelentősebb élőhelyeit, ezzel segítve a beavatkozások hatékonyságát – közölték. Megjegyezték, hogy harmadik hete zajlik a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyók mentén, eddig nyolc vármegyében, összesen 7300 hektárnyi vízfelületen alkalmazták a biológiai módszert a lárvák ellen. 

Magyarországon mintegy ötven szúnyogfaj honos
Fotó: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/

A baktériumok által termelt fehérjét tartalmazó szer csak a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, más élőlényre nincs hatása, ezért még élővízben is engedélyezett a használata – tájékoztattak. 

Úgy folytatták, hogy a legtöbb vízparti területen már záródott a fák lombozata, ami nehezíti a permetezést, 

a szakemberek ezért a légi permetezésnél granulátumot használnak, amely képes áthatolni a sűrű növényzeten.A könnyebben megközelíthető csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyeket földi úton, gépjárműre szerelt nagynyomású berendezéssel vagy háti permetezővel kezelik - tették hozzá.

 

Csak a nőstények szívnak vért

 

A szúnyogféléknek (Culicidae) Magyarországon jelenleg ötvenféle őshonos, és három inváziós faja ismert. A szúnyogfajok a meleg és nedves környezetet kedvelik, és noha a víz közelében a nyári napokon egyszerre igen nagy tömegben jelenhetnek meg, valójában magányosan élő rovarok. A hímek teljesen ártalmatlanok, növényi nedvekkel táplálkoznak, csak a nőstény egyedek vérszívók. A látásuk nem túl jó, de rendkívül kifinomult a szaglásuk és a hőérzékelésük, ami fontos szerepet játszik abban, hogy megtalálják áldozatukat. 

Repülőgépes szúnyogirtás Magyarországon
Fotó: MTI/Mészáros János

A vérszívó nőstény szúnyogokat a testből kisugárzódó hő, a kilélegzett szén-dioxid, és néhány illett komponens vezeti el az áldozatához. Az Európában, így Magyarországon is őshonos fajok nőstényei többnyire sikeresen átvészelik a telet, és tavasszal rakják le a petéiket pocsolyákba, vagy más háborítatlan állóvizekbe. 

A fajtól függően egy-egy nőstény által lerakott 50-300 pete a víz felszínén úszik, amelyekből pár nap leforgása alatt kikelnek a lárvák. 

A lárvák többszöri vedlés után bebábozódnak, amiből 4-7 napon belül bújik elő a kifejlett rovar. A szúnyogok ellen többféle módon lehet védekezni, így többek között szúnyog- vagy rovarölő spray-vel, szúnyogriasztó kenőccsel, illetve elektromos szúnyogriasztókkal.

Az egyik, már Magyarországon is felbukkant inváziós faj a tigrisszúnyog
Fotó: : Pixabay - WikiImages

 Bizonyos virágos növények, mint például a levendula illata ugyancsak riasztó hatású számukra. Megfigyelések szerint, aki hosszabb időn át - legalább egy évig - teljesen cukormentesen táplálkozik, nincs kitéve a szúnyogok támadásának. A vérben lévő cukor ugyanis vonzza a szúnyogokat. A szúnyogok csípése számos kórokozót juttathat az emberi véráramba, amelyek közül a malária számít a legveszélyesebb fertőzésnek.