Csoki esik az égből a világ legcsapadékosabb városában

Vágólapra másolva!
Az Északkelet-Indiában, Bangladesh-től északra található Mawsynram városka kétségtelenül teljes joggal érdemelte ki a Föld legnedvesebb vidékének címét, ahol a legenda szerint az extrém mennyiségű esőcseppek még csokoládéval is telítettek! A Khasi-hegyvidék városában 22-szer több eső esik, mint a hírhedten csapadékos London-ban.
Vágólapra másolva!

India Mawsynram városkája a maga nemében nagyon egyedülálló település, ahol gumicsizma és esőkabát nélkül senki sem hagyja el az otthonát soha. India távol-keleti részén, Banglades fölött, a Khasi-hegység buja zöld erdei között fekszik, gyönyörű, de ennél is nedvesebb vidék. 

Ebben a városban évente körülbelül 11.873 miliméter eső zuhog le az égi csapból.

 Viszonyításképpen érdemes tudni, hogy India éves átlaga 1.083 milliméter. Ezzel pedig még a WorldAtlas felmérése szerint is a világ legcsapadékosabb helye lett. 1985-ben itt esett a legtöbb eső, ezzel pedig abban az évben a Guinnes rekordok könyvébe is bekerült. 

image

Egy itteni legenda úgy tartja, hogy amikor a városban zuhog az eső, valójában egy ősi isten hullatja a könnyeit, és ezek a cseppek csokoládéval telítettek. Állítólag minden alkalommal, amikor felhők gyűlnek a város egén, és beindul az esőzés, 

a nyirkos levegőben csábító csokiillat terjeng,

 ami némi boldogságot csempész az itt lakók szívébe. 

Talán ennek a mítosznak is köszönhetően rengeteg turistát vonz Mawsynram, akik távoli helyekről érkeznek ide, mert szeretnék megtapasztalni, hogy milyen is lehet az élet egy ennyire brutálisan csapadékos vidéken. Az éves szinten mintegy tízezer látogató többsége az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból utazik ide. 

Azért is különleges ez a város, mert itt egyáltalán nem úgy esik az eső, mint bárhol máshol a világon. Az esetek többségében ugyanis, ha egyszer esni kezd akár egy hétig nem is áll el. 

A múlt évtizedben egyetlen júniusi napon 1.003 miliméter eső esett a városra - kétszer annyi, mint amennyit London kap egy év alatt.

 Az ilyen intenzív esőzések nagyon nagy pusztítást végeznek a városban. A leghevesebb esőzés idején senki sem hagyja el az otthonát, a diákok nem járnak iskolába. A monszunszerű esőzések pedig földcsuszamlást, vagy áradást is okozhatnak - és ilyenkor az itt lakók komoly életveszélyben vannak. Az embereket emellett a rendszeres áramszünetek és az édesvíz készletek kimerülése is folyamatos kihívás elé állítja.  

A város lenyűgözően magas csapadékmennyiségének több oka is van. A város 1.400 méterrel a tengerszint felett fekszik, ami azt jelenti, hogy a város magashegyi éghajlatnak van kitéve, amelyet a monszun idején a Bengáli-öbölből feláramló meleg, nedves levegő, valamint az öböl felől érkező légáramlást akadályozó Khasi-hegyvidék még intenzívebbé tesz.

Mawsynram, város, Északkelet-India, MawsynramIndia
Egy átlagos nap Mawsynram-ban
Fotó: AFP/Roberto Schmidt

Mawsynram lakói egyedi taktikákat és stratégiákat dolgoztak ki annak érdekében, hogy az esőzések ne zavarják meg teljesen az életmódjukat. Sok házat hangszigeteltre építettek, hogy kizárják az esőzés fülsiketítő robaját. Az emberek a gumicsizmák mellett még egy Knupsnak nevezett bambuszból és banánlevelekből készült hagyományos, teljes testet fedő esernyőt is magukkal visznek, amikor ki kell menniük a szabadba. 

Az átlagos hőmérséklet ebben a városban egyébként az év során 20 és 30 Celsius-fok között mozog. A város turisztikailag is fontos, hiszen a természeti látnivalók, köztük a vízre reagáló sziklák és a közelben található díszes sziklakertek vonzzák az utazókat.