Ma ér véget a birkás Big Brother

Vágólapra másolva!
Ma véget ér a horvát birka-Big Brother, és kiderül, melyik állat nyeri meg a sokakat érzelmileg felkavaró játékot.
Vágólapra másolva!

A valóságshow, amelyben emberek helyett birkákat zártak össze, szeptember 10-én kezdődött. Tévék nem közvetítették, viszont az interneten bárki végigizgulhatta, hogyan alszanak, esznek, isznak és növesztik gyapjukat a birkák, és persze hogy mit tudnak kezdeni egymással. Minden nap ki kellett szavazni egy állatot, amelyet ezzel vágóhídra ítéltek a voksolók.

A show érdekes módon nem állatvédők, hanem emberjogi aktivisták haragját vonta magára. A szervezők ugyanakkor elmagyarázták, hogy a birka-Big Brotherrel azt akarták megmutatni: egyre több ember viselkedik birkaként, főképp azok, akik valóságshow-kban vesznek részt.

Egészen bárgyú, idétlen netes műsorokból soha nem volt hiány. 2004 elején futott Magyarországon a Nagy Állat című műsor a világhálón, ebben plüssállatokat és rágcsálókat költöztettek egy nagy üvegkalitkába. A verseny egyik győztese János lett, róla így írtak akkoriban, kigúnyolván a százmilliós költséggel készülő nagy show-kat: "János, a fehér hörcsög. János 12 gyermekes családapa, aki csak azért vállalta a házba való beköltözést, mert már nem emlékszik rá. János hobbija a moziba járás, az extrém sportok és a lovaglás, sajnos ezekre terráriumában eddig nem sok lehetősége nyílt. János barátai nagyon sajnálták, hogy nem láthatják őt, de szerencsére nekik sincsen memóriájuk." Yvette Bernadett is túlélte, róla ez állt az ismertetőben: "Nem veti meg a szexet. Nem fél attól, hogy a terráriumban partner nélkül marad. Megsúgta, hogy kondíciója javítására napi 3 órát mókuskerekezik."

2003 augusztusában a Sziget Fesztiválon tartottak csigás valóságshow-t. A puhatestűek egy körülbelül egy négyzetméteres elkerített területen töltötték a napokat, este viszont a Sziget vendégei szavaztak arról, hogy melyiküknek kell elhagyni a csöppnyi medencével is ellátott helyszínt. A vesztes ezután visszakerül oda, ahonnan jött: a Duna-partra.

[origo] - MTI